NA KROVU SVIJETA: Tomislav Cvitanušić ispunio misiju osvajanja Mount Everesta

NA KROVU SVIJETA: Tomislav Cvitanušić ispunio misiju osvajanja Mount Everesta

Sponzorski tekst

Nakon uspješne ekspedicije na najviši planinski vrh svijeta Mount Everest, čuveni triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić obratio se danas medijima u Olimpijskom muzeju u Sarajevu. 

Tokom smjelog pohoda koji je započet još krajem marta uz Cvitanušića su bili brojni građani, ali i kompanija Mozzart koja je od samog starta vjerovala u njegov cilj i pružila mu podršku na usponu do vrha sa kog se pruža najljepši pogled na svijetu.  

“Tomu smo podržali na samom startu ove misije, ne znajući da li će uspjeti u svojoj namjeri, ali čvrsto vjerujući u njega. Pratili smo cijeli put i s nestrpljenjem iščekivali svako javljanje i svaku vijest. Tomo je naglasio da za sebe ne voli reći da je osvojio Mount Everest, pa ćemo onda reći da smo ponosni što je Tomo dosegao vrh svijeta. Izuzetna nam je čast što smo ga pratili i bodrili na tom putu. Bili bismo ponosni na njega i da nije uspio da dođe do cilja jer je u pitanju veliki i hrabar poduhvat, vrijedan divljenja. Sretni smo što se bezbjedno vratio kući i što je svima nama pokazao šta znači biti pobjednik i da, uz rad, trud i pravu podršku, ne postoje granice” istakla je Selma Salkanović, rukovodilac Direkcije korporativnih poslova. 

Poznati planinar se godinama pripremao za uspon na vrh koji je tek nešto niži od visine na kojoj lete komercijalni avioni. Na tom putu suočio se sa brojnim izazovima, surovim vremenskim uslovima, ogromnim fizičkim naporima i snažnim emocijama, ali odustajanje nije bila opcija jer ni 8.848 metara nisu nesavladivi uz podršku javnosti kakvu je on imao u čitavom regionu.

“Ovo je u biti timski uspjeh, timska priča, jer sam imao veliku podršku zbog koje sam na kraju i uspio

sve ovo i da organizujem, i da uspješno završim cijelu priču” rekao je Cvitanušić.

Svako putovanje, bez obzira na krajnju destinaciju i pređeni broj kilometara, počinje prvim korakom, a svaki korak je lakši kada se pravi uz podršku prijatelja. U Tomine korake vjerovala je cijela zemlja, ali i društveno odgovorne kompanije poput Mozzarta koje su mu omogućile da dosegne sam vrh, potvrđujući staru poslovicu koja kaže: “Ako želiš da ideš brzo, idi sam. Ako želiš da stigneš daleko, idi zajedno s nekim”.