Svog tamnoputog saigrača su na bolestan i morbidan način ponižavali u svlačionici

Incident u SAD-u

Svog tamnoputog saigrača su na bolestan i morbidan način ponižavali u svlačionici

E. Škorić

Tamnoputog igrača natjerali su da sjedne na mjesto iznad kojeg su visjele kore od banana.

Incident koji su američki mediji nazvali "morbidan i bolestan" desio se u srednjoj školi Moline u Illinoisu u Sjedinjenim Državama, a zabilježen je kamerom, pa je brzo dospio i na društvene mreže.

Na snimku se vidi kako jednog crnog dječaka saigrači tjeraju da sjedne na mjesto u svlačionici gdje su bile obješene kore od banana. On je to odbio da uradi, ali su mu onda poručili da će mu "polomiti koljena". Kada je ipak od straha prihvatio da sjedne na mjesto koje su mu namijenili rasisti, uslijedilo je veselje kod njegovih saigrača.

Cijela je stvar izazvala bijes, a jedan od korisnika na društvenoj mreži Twitter je napisao: "Ponižavajuće, neugodno i srceparajuće. Muka mi je".

[twitter]https://twitter.com/hayliehayliec/status/1380875714577235973[/twitter]

Stvar je preuzela policija. Čitav tim je identifikovan, mnogi od njih već su preslušani zajedno s trenerima i članovima osoblja. Šef lokalne policije Darren Gault nazvao je incident "uznemirujućim činom rasizma".

"Odvratan je takav tretman čovjeka, saigrača i prijatelja. Svi se slažu da je to neprihvatljivo ponašanje, bilo da se radi o šali ili ne", rekao je Gault.

Policija je uspjela utvrditi da su u incidentu sudjelovali i bijeli i crni studenti. Poniženi igrač, čiji identitet nije otkriven u medijima, objavio je saopštenje u kojem je izjavio da su mu se kolege ispričale. Također je sve zamolio da ipak ne prijete i ne uznemiravaju njegove saigrače, bez obzira na sve što su mu učinili.

I sve to se naravno dešava u toku sprovođenja kampanje Black Live Matter, nakon što je policija usmrtila Georgea Floyda tokom hapšenja u Mineapolisu krajem maja prošle godine.

Top Komentari

AmarSahin
Eto, izvinili su se. I šta sada sa tim?
2 5
bavarac28
Odvratno!!!
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi