Ukupan neto profit kladionica u FBIH 30 miliona, državi uplatili 43 miliona KM

Država zaradila više nego svi priređivači u FBIH

Ukupan neto profit kladionica u FBIH 30 miliona, državi uplatili 43 miliona KM

Sponzorski tekst

Zlonamjerne formulacije o prihodima od 2 milijarde ovu industriju guraju u crnu zonu i nanose veliku štetu;

Ukupna neto zarada svih priređivača igara na sreću u FBIH tokom 2022. godine iznosila je 30 miliona KM, što je 70 puta manje od medijskih navoda koji su tendenciozno plasirani u javnosti kako bi se nanela šteta industriji koja posluje u strogo regulisanim uslovima. Od ukupno dvije milijarde KM, koliko su iznosile uplate igrača, 1,8 milijardi otišlo je na isplate dobitnicima, dok je od preostalog iznosa državi uplaćeno 43 miliona maraka na ime naknada i poreza. Dalje, nakon isplata plata radnicima, plaćanja zakupa lokala i ostalih troškova, svim priređivačima na teritoriji FBIH na kraju je ostalo ukupno 30 miliona KM neto dobiti. 

Pogrešni medijski navodi su uplate igrača prikazivali kao zaradu kladionica, potpuno ignorišući činjenicu da se igračima na konto dobitaka isplaćuje gotovo 90 odsto od iznosa tih uplata. Kladionicama ostaje 10 odsto od kojih se potom plaćaju svi troškovi, fiskalni i parafiskalni nameti koje imaju priređivači. 

Takođe, pojedine tvrdnje da je uplata bilo i više su maliciozne i ne stoje jer se radi o uređenoj oblasti gdje sve uplate idu putem fiskalnih kasa, a država ima potpunu mogućnost kontrole ove industrije koja znatno doprinosi domaćem budžetu. 

Oglasi

Naime, u Federaciji BiH posluje 12 priređivača igara na sreću i to na 2.011 uplatno-isplatnih mjesta. Poslujući u skladu sa svim zakonskim propisima, redovno izmiruju sve obaveze prema državi, te isplaćuju plate za više od 5.000 radnika, kao i prateće poreze i doprinose, podstiču domaću ekonomiju i omogućavaju građanima da žive i rade u BiH, a ne da odlaze iz svoje zemlje.


Istovremeno, u regionu, ali i širom svijeta priređivači igara na sreću zarađuju mnogo više, a njihov rad niko ne osporava, već cijene činjenicu da pune državne budžete. 

Za to vrijeme u BiH mnogi rade na namjernom urušavanju imidža kompanija koje se bave legalnim priređivanjem igara na sreću i time ugrožavaju sigurnost zaposlenih sa redovnim primanjima. 

Ovakve zlonamjerne formulacije i netačna tumačenja podatka, dokaz su da se kontinuirano radi iz određenih centara da se ova zakonska djelatnost uništi. Takvim potezima dokazuju da ne poštuju domaći kapital priređivača igara na sreću koji legalno posluju. 

Na taj način direktno rade protiv onih koji neprestano investiraju u zakonsku djelatnost i pune državni budžet. Dok se pojedini bave podrivanjem zakonskih priređivača igara na sreću, crno tržište cvjeta, pa bi bilo dobro da se nadležni i mediji pozabave njihovim ilegalnim poslovanjem na štetu ove industrije, radnika i državnog budžeta. 

Na kraju, ukupno 12 priređivača igara na sreću u FBIH sa 2011 uplatno-isplatnih mjesta i više od 5.000 zaposlenih državi je uplatilo su na ime svih poreza i naknada 43 miliona, a njima je preostalo da podijele neto zaradu od 30 miliona KM.

Top Komentari

YouTalkinToMe
Dobro je više sa ovom kockarskom komedijom. Zaboravili ste ispred ovih 30 mil. dodati miljardu. Da li ima kakav humanitarni broj da pomognemo ovim jadnim i napacenim kladarama.
1 0
Zulfikar
I 1 km je kao i 1 milijarda, dakle haram. Daklo totalna konfiskacija cijelog kapitala tih kockarnica i akrepa koji ih drze. Da nas Allah s.w.t.a. sacuva tog šejtanluka zvanog kocka, Amin!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti