Christian Maurer pobijedio na zahtjevnoj utrci

Red Bull X Alps

Christian Maurer pobijedio na zahtjevnoj utrci

D. Rakanović

Red Bull X Alps je jedna od najtežih pustolovnih utrka na svijetu gdje sportisti moraju prepješačiti i letjeti 1000 kilometara preko  Alpa. 

Prvi put je održana 2003. godine. Nadmeće se oko 30 sportista, a svaki kilometar mora biti pokriven, bilo pješice ili paraglajderom.

 

Potrebna fizička sprema i mentalna snaga

 

Timovi se sastoje od jednog takmičara i jednog člana koji pruža podršku, a učesnici prolaze kroz Austriju, Njemačku, Italiju, Švicarsku i Francusku. Ove godine takmičari su imali velika iskušenja.

Za dvanaest dana  pješačili su i letjeli nevjerovatnu udaljenost preko Alpa od Salzburga do Monaka. Naišli su na kišu, jake vjetrove, grmljavinu i vrućinu u ''najtežoj avanturističkoj utrci na svijetu''. Bilo je povreda, odustajanja, kršenja zračnog prostora. Neki su pješačili nevjerovatnu udaljenost, dok su pojedini odustajali prije samoga cilja. Samo istinska vrijednost može opstati unatoč svim iskušenjima, kaže jedna poslovica, a u prvo se na ovoj teškoj utrci to moglo vidjeti. Osim vrhunske fizičke spreme, važna je bila i mentalna snaga. Oni koji su izdržali priskrbili su nove elemente za priču.

Na kraju je pobijedio Christian Maurer iz Švicarske koji je na cilj stigao za 10 dana i 23 sata. Na kraju nije krio zadovoljstvo. Sa podignutim rukama u vis koračao je posljednjih nekoliko metara do skretanja za zamak gdje se sat službeno zaustavlja.

''Ovo je bila jedna od mojih najtežih utrka u karijeri. Nikada nismo imali ovako loše vremenske uslove. No, kada se takmičite po peti put i pobijedite, sreći nema kraja. Dotaći vrh je bilo izuzetno teško. Ovo je prije svega avantura'', kazao je Maurer.

 

Nadljudski napori na putu do cilja

 

Inače, takmičenje je počelo 2. jula kada je iz Salzburga krenuo 31 takmičar, vodili su bitku za za što bolji plasman. Svakodnevne prepereke dovele su do odustajanja, ali su najspremniji koračali stazama uspjeha. Jednostavno, ako želite vidjeti dalje, morate se popeti više, odnosno uvijek nuditi više.

Francuz Benoit Outters je zauzeo drugo mjesto, a u cilj je stigao nakon 11 dana i 1 sata. U cilju su ga dočekali navijači, a svi prisutni vidjeli su emotivan prizor kada je sa suzama u očima zagrlio majku.

''Izuzetno sam zadovoljan, jer je bilo teško i naporno. Ovo je ogroman uspjeh i sretan sam što sam ovdje u Monaku'', kazao je Outters.

Organizator i suosnivač utrke Ulrich Grill je naglasio.

''Ovo je nevjerovatno i na mnogo načina najteže izdanje Red Bull X Alps. Put je bio duži, a vrijeme je bilo izazovno prisiljavajući sportiste na razna iskušenja. No, takmičari su bili  nadahnuti i nadljudskim naporima borili su se da stignu do cilja. Svi su oni prvaci''.

I naredne utrke motiv će za učesnike bit samo jedan, da budu bolji, da budu uspješniji. Priča je ista, a uspjeh stoji negdje na kraju puta...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi