Elma Škaljić - Mostarka na krovu svijeta: Bodybuilding sam zavoljela zahvaljujući suprugu Elvedinu

Naredni cilj odbrana titule

Elma Škaljić - Mostarka na krovu svijeta: Bodybuilding sam zavoljela zahvaljujući suprugu Elvedinu · Intervju

H. Zilić

Na svjetskom prvenstvu u bodybuildingu i fitnessu koji je održan u Sloveniji prošle godine, predstavnica Bosne i Hercegovine i bodybuilding kluba (BBK) "Mo klub" iz Mostara, 37-godišnja Elma Škaljić, osvojila je prvo mjesto u profesionalnoj konkurenciji.

Elmin rezultat je jedan od najvrijednijih u bh. sportu posljednjih nekoliko godina. Za većinu možda i nepoznanica, bodybuilding i fitness su jako zastupljeni u svijetu, tako da Elmina titula ima još veću težinu.

Ovo je jedna od zanimljivih i pozitivnih priča bh. sporta. Početkom 2021. godine, Elma je postavila nove ciljeve, a odlučili smo da kontaktiramo ovu sjajnu Mostarku.

U razgovoru za SportSport.ba približili smo njenu karijeru, sport, discipline...

Pitanje koje se samo od sebe postavlja. Odakle Elme u bodybuildingu i kako je zapravo sve počelo?

"Bodybuilding i fitness sam zavoljela zahvaljujući mom suprugu Elvedinu Škaljiću, inače predsjedniku NABBA i WFF za BiH i uspješnom treneru. On se dosta prije mene počeo baviti i takmičiti . Tako sam 2012. godine počela da se profesionalno takmičim. Te godine sam osvojila državno zlato i tako je sve krenulo . Nastupala sa na brojnim Međunarodnim, Evropskim i Svjetskim takmičenjima . Vrhunac i presjek se desio 2019. kada sam osvojila svjetski amaterski šampionat te postala nositeljica dvije pro licence . Tu istu noć kada sam osvojila amaterski šampionat i Pro Kartu, okušala sam se i u Pro Ligi te osvojila treće mjesto što je ujedno i bio prvi trofej sa Pro takmičenja u našoj državi. U 2020. godini sam se zvanično spremala u Pro Ligi i osvojila svjetski šampionat u Pro takmičenju."

Oglasi

Koji je naredni cilj?

"Prvenstveni cilj mi je odbraniti svjetsku titulu u Pro. Vezano za naše rezultate, a jako bitno je spomenuti je da smo dobili organizaciju prvenstva Evrope u bodybuildingu i fitnessu koja bi se trebala održati u septembru ove godine u Mostaru."

O kakvom je sportu riječ u sušitini? Koje su razlike u BiH i svijetu?

"Što se tiče razlike kod nas i u svijetu, u svijetu su dosta veće mogućnosti za ovaj sport . Pošto je ovo jako skup sport i treba dosta odricanja i ulaganja, a podrška od strane države je dosta lošija u odnosu na svijet."

Gdje je Bosna i Hercegovina na tabeli popularnosti bodybuildinga i fitnessa?

"U posljednje vrijeme dosta je zastupljen i kod nas pogotovo te fitness varijante . Sve više i više su popularne kako u svijetu tako i kod nas."

Kao svjetska prvakinja, imaš li možda poruku za mlade sportiste?

"Poruka za mlade je da se bave što više sportom jer tako grade sebe kao ličnost , stiču nova poznanstva , putuju i upoznavanu nove kulture. Sportista je najveći amabsador svoje države."

Top Komentari

BiHScout
Fuj haha
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi