Francuska domaćin SP-a u ragbiju 2023. godine

Delegati donijeli odluku

Francuska domaćin SP-a u ragbiju 2023. godine

E. Ganibegović

Francuska će biti domaćin Svjetskog prvenstva u ragbiju 2023. godine nakon što je izabrana ispred Južne Afrike i Irske.

Očekivanja su bila takva da će Južna Afrika dobiti domaćinstvo, međutim to se nije desilo pa će Francuska 2023. godine biti centar zbivanja ovog sporta.

U prvom krugu delegati su Francuskoj dali 18 glasova, Južnoj Africi 13, a Irskoj svega osam, pa je tako eliminisana.

Drugi krug je također prošao u znaku Francuske, koja je imala 24 glasa, dok je Južna Afrika dobila 15. Francuska je tako po drugi put imenovana za domaćina, poslije 2007. godine.

Deseto izdanje turnira podudara se sa 200. godišnjicom ragbija, kada je William Webb uzeo loptu i trčao s njom tokom nogomente utakmice. 

Na posljednjem Svjetskom prvenstvu 2015. godine koje je održano u Engleskoj do trofeja je došla selekcija  Novog Zelanda koja je tako stigla do dva uzastopna naslova nakon pobjede na domaćem terenu 2011. 

Naredno prvenstvo će biti održano 2019. godine u Japanu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi