NIS organizator stručne konferencije naftno-gasnih kompanija

U Banjaluci

Naftna industrija Srbije, jedna od najuspješnijih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi i međunarodna konsalting kompanija IHS Markit, organizovale su u Banjaluci konferenciju CEEC Scout Meeting, jedan od najvećih regionalnih skupova predstavnika kompanija naftno-gasnog sektora koje posluju u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kao i Kaspijskom regionu.

NIS organizator stručne konferencije naftno-gasnih kompanija

 Inicijator skupa koji je održan od 5. do 7. oktobra bio je Blok „Istraživanje i proizvodnja“ NIS-a.

Predstavnici NIS-a su učesnicima konferencije predstavili dostignuća kompanije u oblasti istraživanja i proizvodnje u Srbiji i regionu, kao i investicione prilike i aktivnosti NIS grupe na području koncesije u Republici Srpskoj (Bosna i Hercegovina). Ovaj stručni skup bio je ujedno prilika za razmjenu iskustava, prezentaciju najnovijih dostignuća i regionalnih projekata u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

Na konferenciji je učestvovalo oko 200 predstavnika iz 80 naftno-gasnih kompanija. Goste je u ime NIS-a pozdravio Irek Habipov, direktor Bloka „Istraživanje i proizvodnja“, koji je govorio o razvoju kompanije i rezultatima u segmentu istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Pored interaktivnih prezentacija i okruglih stolova, NIS je za učesnike skupa organizovao i obilazak lokaliteta u BiH koji se smatraju perspektivnim po pitanju istraživanja i eksploatacije ugljovodonika.

Dodatne informacije:

NIS grupa, koja angažuje oko 11.000 radnika, jedan je od najvećih vertikalno integrisanih energetskih sistema u jugoistočnoj Evropi. Osnovne djelatnosti NIS-a su istraživanje, proizvodnja i prerada nafte i gasa, promet širokog asortimana naftnih i gasnih derivata, kao i realizacija projekata u oblasti petrohemije i energetike. U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa NIS sprovodi aktivnosti na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Mađarske i Angole. U Srbiji NIS posjeduje modernu Rafineriju nafte u Pančevu. NIS grupa upravlja mrežom od više od 420 benzinskih stanica na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Rumunije. Predstavništva NIS-a otvorena su i u Rusiji i Hrvatskoj, a NIS je prva srpska kompanija koja je otvorila svoju kancelariju u Briselu.

NIS je u 2010. godini sa ruskom kompanijom „Njeftegazinkor“ učestvovao u osnivanju preduzeća „Jadran Naftagas“ koje posjeduje koncesiju za istraživanje i korišćenje ugljovodonika (sirove nafte i gasa) na teritoriji Republike Srpske. Ugovor o koncesiji zaključen je 2011. godine između preduzeća „Jadran-Naftagas“ d.o.o. Banja Luka, kao koncesionara s jedne strane, i Vlade Republike Srpske – Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, kao koncedenta s druge strane. Koncesija je dobijena na period od 28 godina.

CEEC Scout Group (Central-Eastern Europe and Caspian Scout Group) je udruženje naftnih i gasnih kompanija koje posluju u Centralnoj i Istočnoj Evropi, kao i Kaspijskom regionu. Cilj Udruženja je razmjena iskustava i saradnja u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa. Grupa je osnovana 1994. godine i trenutno ima više od 80 članica. Koordinator grupe je međunarodna konsalting agencija IHS Markit sa sjedištem u Londonu.

Ostavite komentar

Ostalo još 1500 karaktera

Komentari (0)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.