Norvežanke odbile igrati u gaćicama, EHF prijeti kaznama. "To bi trebao biti slobodan izbor"

Igrale u kratkim hlačicama

Norvežanke odbile igrati u gaćicama, EHF prijeti kaznama. "To bi trebao biti slobodan izbor"

E. Škorić

Norveška ženska reprezentacija u rukometu na pijesku mogla bi biti kažnjena zbog odjeće koja nije u skladu s pravilima. Umjesto da nose bikini gaćice, igračice su nosile plave kratke šorceve.

U bugarskoj Varni proteklog vikenda su Norvežanke igrale protiv Španije za brončanu medalju na Evropskom prvenstvu u rukometu na pijesku. Skandinavke su odlučile da nose drugačiju opremu od onih koja nalažu pravila u kojima su nastupile Španjolke.

Prema pravilima Međunarodne rukometne federacije (IHF), igračice moraju nositi bikini gaćice. U međuvremenu su Norvežanke nosile plave kratke šorceve.

Norveška rukometašica Katinka Haltvik najavila je da će njena reprezentacija možda biti kažnjena s oko 50 eura za svaku rukometašicu zbog nepropisne odjeće.

Predsjednik Norveškog rukometnog saveza Kare Geir Lio naklonio se se igračicama i obećao da će, ako bude potrebno, platiti kaznu za njih.

"Naravno da bismo platili svaku kaznu. Svi smo u istom čamcu. Glavno je imati odjeću u kojoj se sportisti ugodno osjećaju. To bi trebao biti slobodan izbor", rekao je on.

Prije početka samog takmičenja, norveška reprezentacija zatražila je od Evropske rukometne federacije (EHF) da im se dozvoli da igraju u kratkim hlačicama umjesto u bikini gaćicama. Tada su ih odbili i zaprijetili sankcijama. Prema Daily Mailu, Evropska rukometna federacija još nije odlučila hoće li Norveška biti kažnjena.

"EHF je predan tome da to pokreće u interesu svojih federacija članica, ali također treba reći da se pravila mogu mijenjati samo na razini IHF-a", rekao je glasnogovornik Andrew Baringer za engleske novine.

Norveška je izgubila od Španije 40:44 u meču za broncu. Reprezentacija Njemačke postala je prvak Evrope pobijedivši u finalu Dansku 49:41.

Promo

Top Komentari

Dragan_B
Uaaa zaostali Arapi ! Uaaa ! ... uh cekaj nisu ovo Arapkinje..
16 1
opasni_medo
Bravo Norvežanke, svaka čast za stav.
14 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi