Predstavljamo AFC Jug
Payton Manning je najveća zvijezda Coltsa i jedan od najboljih QB lige

Predstavljamo NFL timove

Predstavljamo AFC Jug

Nastavljamo sa predstavljanjem momčadi pred početak 90. NFL sezone. Na redu su timovi iz divizije Jug AFC-a.

Biće vrlo zanimljivo i neizvjesno u ovoj diviziji. Svi timovi osim Jacksonvillea mogu se nadati plasmanu u doigravanje. Ovdje se nalaze tri momčadi koje nemaju dodavače ekstra kvalitete, ali imaju jaku prednju liniju. To se posebno odnosi na Titanse i Texanse. Texansi imaju ponajbolje primače i trkače lige.

Jedini tim koji ima dodavaća ekstra kvalitete je Indianapolis koji ima sjajnog Paytona Manninga, dok je dodavač Titansa Kerry Collins bio odličan igrač, ali je već duboko zagazio u četrvtu deceniju života (38), a Matt Schaub i David Garard iz Texansa i Jaguaresa su još uvijek samo igrači od kojih se puno očekuje. 

Indianapolis Colts 

Coltsi su prošle sezone završili kao drugi u diviziji sa 12-4, a ni ove sezone ne bi trebali ići ispod toga. Payton Manning je sigurno među najboljim igračima lige i igra Coltsa zavisi od njegove forme. U utakmicama predsezone pokazao je da je u životnoj formi, što je navuklo osmijeh na lica navijača Coltsa. 

Od igrača iz prošle sezone nedostajaće im jedino Marvin Harrison, ali bi njegovu poziciju na WR-u trebao zauzeti Austin Collie, a od pojačanja tu su još vrlo dobri Donald Brown. Coltsi na papiru izgledaju igrački isti kao lani, ali sa Brownom možda malo brži. Pozicija u doigravanju trebala bi pripasti momcima iz Indianapolisa. 

Tennessee Titans 

Sa skorom 13-3 pobjednici divizije prošle sezone. Odlično su bili otvorili sezonu skorom 12-0, a onda su pred kraj regularnog dijela prvenstva izgubili tri vezane utakmice kojima su pokvarii skor. Kerry Collins je već ušao u godine kad se počinje razmišljati o mirovini, tako da bi to moglo utjecati na krajnji rezultat Titansa. 

Nema više ni odličnog Alberta Hayneswortha, kao ni vrlo dobrog Chrisa Carra, ali su tu Nate Washington i Jovan Haye, što bi moglo ubrzati igru Titansa. Titansi vjerovatno neće ponoviti prošlogodišnji skor 13-3, ali bi mogli biti vrlo blizu. Borba s Coltsima za prvo mjesto divizije njihova je realnost, ali za neki ozbiljniji rezultat na ligaškom nivou potreban je jači igrački kadar. 

Houston Texans

Prošle godine su završili kao treći u diviziji sa skorom 8-8, a ove godine to mi moralo biti bolje. Matt Schaub je vrlo dobar dodavač, iskusniji je za jednu godinu i to bi trebalo donijeti novu dimenziju igre Texansa. Jedna od najplaćenijih NFL momčadi konačno bi trebala dokazati svoju vrijednost i na terenu, a ne samo na listama Forbesa i ostalih ekonomskih listova Amerike. 

Mario Williams, Andre Johnson, Steve Slaton i Matt Schaub su ostali nositelji igre Texansa, a njima je uprava ovoga ljeta pridodala i Antonia Smitha, Dana Orlovskog i Briana Cushinga, što Texanse čini mnogo jačima nego prošle godine. Od igrača koji više ne stanuju u Houstonu to je samo rezervni dodavač Sage Rosenfels, tako da se može reći da nisu izgubili nikoga. Borba za doigravanje, a mnogi će reći i bolji od Titansa. 

Jacksonville Jaguars 

Lani su završili kao posljednji u diviziji sa skorom 5-11. Ove godine bi trebali imati bar koju pobjedu više, ali za pomak s posljednjeg mjesta još uvijek nemaju kvalitet. David Garrard je solidan QB, ali još uvijek nema u vrhu napada nekoga kome može baciti pravu loptu. Nekoliko mladih igrača je stiglo u klub, tako da bi ovo mogla biti sezona uigravanja, još jedna u nizu za Jaguarse. 

Od novih igrača tu su solidni Torry Holt, zatim sjajni igrač kojeg su uzeli na draftu Eugene Monroe, kao i Tra Thomas, ali su ostali bez Freda Taylora, Mikea Petersona, Matta Jonesa i Reggiea Williamsa. Oni znaju da se ne mogu nadati doigravanju, tako da će svaku utakmicu nastojati iskoristiti za što bolje uigravanje za narednu sezonu. 

Prognoza

1. Indianapolis
2. Houston
3. Tennessee
4. Jacksonville

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.