Od Noukena, preko Guve... do Adukora
Tek su dva strana igrača imala čast odlučiti duel vječitih rivala, a samo ih je još nekoliko imalo čast da postignu gol

Stranci strijelci u derbijima

Od Noukena, preko Guve... do Adukora

Izuzimajući Refika Šabanadžovića koji je rođen u Crnoj Gori, ali je po opredijeljenju ostao Sarajlija, teško je pronaći nekoga rođenog izvan BiH da je prije rata nešto značio u ekipama Željezničara i Sarajeva u gradskim derbijima.

Teško je uopće pobrojati, a da zato trebaju prsti dvije ruke, toliko igrača koji su dolazili sa strane.

Šta je tome razlog tema je koja iziskuje mnogo više vremena, truda, minucioznosti i analitičnosti, ali generalno, u bivšoj Jugoslaviji samo bi se metuzalemi mogli sjetiti da je igrao neko sa strane. Možda su bila dvojica, možda nijedan igrač, ili desetoro u vrh glave.

Možda nije bilo potrebe jer u šampionatu bivše republike nije mogao svako igrati. Ona liga bila bi sigurno među tadašnjim ligama sedmice-osmice. Odavde su ljudi išli u Galatasaray, recimo, bez po' muke i učili tamo ljude kako se igra fudbal.

Oni bolji bi završavali u Francuskoj, Italiji... I sve to nakon što bi napunili 27 godina. Možda da su mogli ranije odlaziti, možda bi i ondašnji naši klubovi dovodili talente sa strane.

Međutim, razlika između sada i onda, osim što je onda bilo manje novca, je što za dovođenjima sa strane nije bilo nikakve potrebe.

Nakon rata kod nas, a početkom 90-tih u Evropi, (garant zbog pada Berlinskog zida) granice su probijene. Novac je zavladao životima svih, a fudbal se razvijao kako geografski, tako i ekonomski. Sada je nemoguće igrati bez stranaca. Tačno bi trebalo istražiti postoji li ijedan vrhunski klub, onaj na najvećem nivou, bez barem pet-šest takvih.

Kada je duel gradskih sarajevskih rivala u pitanju, malo je stranaca u novijoj historiji imalo čast igrati najveću utakmicu u BiH, a još manje ih je imalo priliku odlučiti ovaj duel. Prvi koji je to uradio bio je Jean Louis Nouken u derbiju na Grbavici u sezoni 1998/1999, bilo 2:1.

S druge strane, direktno je svojim golom Želji u derbiju pobjedu donio Brazilac Tiago Faria 2015. (1:0).

Prije toga Krste Velkoski je obradovao bordo naciju kada je zabio jedan od dva gola u trijumfu 2:1 na Grbavici. Zabio je doduše tada gol za 1:0, a pobjedu Sarajevu donio je Duljević, nakon što je prethodno izjednačio Eldar Hasanović.

Jednan od boljih gradskih okršaja desio se između dva nastupa Želje sa Malagom i Sarajeva sa Bešiktašom, na Grbavici je bilo 1:1, a pogodak za Plave postigao je Jure Guvo.

U pretposljednjem derbiju, na Grbavici (2:1 za Željezničar), dva stranca su zabila po gol. Prvo za Željezničar Vojo Ubiparip, a posljednji koji je imao tu čast je igrač koji će vjerovatno i sutra istrčati na teren, Joachim Adukor.

Golove u derbijima zabijali su i Boubacar Dialiba 2007. kada je utakmicu odlučio Muamer Kurto, a možda najljepši gol nekog stranca bio je onaj Ivana Lendrića na asistenciju Steve Nikolića 2016. u prvom kolu Premijer lige.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Među igračima koji su nešto predstavljali u utakmicama vječitih rivala mogli bismo izdvojiti Miloša Stojčeva, Leona Benku, Ivicu Huljeva, Marciana, Damira Kojaševića, Muamera Vugdalića, Nikolu Komazeca...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Edin Merlin
Benko izmislio život za sve gore navedene ‼️
16 13
Dolina
Jedan je Ivan Lendrić
12 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti