Prvi put u bh. medijima: Tatar o Sarajevu, idolima, košarci i igraču koji ga je najviše iznenadio
(Foto: T. Hebib) Nakon sezone u Slaven Belupu Benjamin Tatar je stigao u Sarajevo i u 16 premijerligaških utakmica postigao osam golova i upisao sedam asistencija

Ofanzivac ekipe sa Koševa za SportSport.ba

Prvi put u bh. medijima: Tatar o Sarajevu, idolima, košarci i igraču koji ga je najviše iznenadio · Intervju

FK Sarajevo je proteklog vikenda pobjedom nad Čelikom završio uspješnu polusezonu. Ekipa sa Koševa će proljeće dočekati na prvom mjestu tabele, a tome su u velikoj mjeri doprinijela i ljetošnja pojačanja.

Novajlija koji je dao najveći doprinos jesenjoj tituli Sarajeva je svakako Benjamin Tatar. Iako rođen u Sarajevu prije nešto više od 24 godine, Tatar je bio nepoznanica većini navijača tima sa Koševa, s obzirom da je gotovo čitavu svoju dosadašnju karijeru igrao u susjednoj Hrvatskoj.

Nisu znali zaljubljenici u bordo boju šta očekivati od ovog ofanzivca, ali kako je sezone odmicala postalo je jasno da je Sarajevo dobilo veliko pojačanje. Ipak, osam golova i sedam asistencija kasnije, Benjamin Tatar je i dalje nepoznanica, s obzirom da su njegovi medijski istupi rijetku i s obzirom na činjenicu da se radi o skromnom momku posvećenom isključivo svom poslu - fudbalu.

Ipak, Benjamin Tatar je pristao dati svoj prvi pravi intervju za bh. medije našem portalu. Administracija FK Sarajevo bila je dostupna za saradnju i na, inače neradnu, nedjelju, pa smo u jednom sarajevskom lokalu zakazali razgovor sa, slobodno možemo reći, senzacijom sa Koševa - Benjaminom Tatarom.

Kako je Sarajevo tek završilo sjajnu polusezonu, razgovor za SportSport.ba Benjamin Tatar je počeo osvrtom na istu.

"Naravno da nismo očekivali ovakvu, tako da kažem, vrhunsku polusezonu ili kako mi volimo reći - blistavu jesen. Zaista smo svi igrali dobro, od početka sezone do sada. Posložili smo se dobro, slušali savjete... Ovim putem bih pohvalio sve igrače, stručni štab i sve u klubu. Samo da nastavimo ovako i na proljeće i mislim da nema bojazni da će titula biti u našim rukama", poručio je Tatar.

Već prvo pitanje (i odgovor) pokazali su da je Benjamin zapravo izuzetno otvoren i raspoložen za razgovor, ali i da kod njega nema previše okolišanja - kako je, tako je.

Ovo je tvoj prvi intervju za bh. medije. Prija li ti popularnost koju si za kratko vrijeme stekao, prije svega među navijačima Sarajeva?

"Naravno, svakom igraču godi, prija ta popularnost. Mislim da sam iskoristio svaku minutu koju sam dobio, da sam odigrao dobro neke utakmice, da sam kada je bilo najpotrebnije pokazao da sam ja taj na kojeg se može ozbiljno računati."

Kako bi se ukratko predstavio navijačima?

"Kako bih se opisao? Hmm... Pa volim se šaliti. Pogotovo na svoj račun, a nekada malo i na tuđi. Misim da tako i doprinosim atmosferi u ekipi, tu se uvijek može računati na mene."

Benjamin Tatar je svoju fudbalsku karijeru počeo u Radniku iz Hadžića, a ubrzo se otisno ka susjednoj Hrvatskoj gdje je branio boje Novigrada, Cibalije, Gorice i Slaven Belupa.

Počeo si u Radniku. Da li je fudbal bio prva ljubav, ko je imao najviše uticaja da pođeš upravo tim putem?

"Da vam kažem, moj otac je također čitav život igrao nogomet i prenio je to na mene i mog brata. Brat također igra, on je dvije godine mlađi od mene. Od malih nogu smo počeli i evo - i mi smo čitav život u nogometu... Sa 18 godina sam otišao u Hrvatsku, bio sam skoro šest godina tamo prije nego što sam se ovog ljeta vratio. Moram reći da iz Hrvatske nosim zaista lijepe uspomene", poručio je danas sjajni ofanzivac Sarajeva.

U Hrvatskoj si nastupao i za Goricu, u čijem dresu si bio najbolji strijelac 2. HNL. Gorica je ove sezone ušla u 1. HNL i odmah postala senzacija elitnog ranga fudbala u Hrvatskoj. Pratiš li danas HNL, kako gledaš na uspjeh Gorice?

"To za mene nije ništa čudno. Taj klub je jako dobro posložen i uvijek se težilo ka boljem. Ja sam tamo igrao dok su bili u drugoj ligi. Lijepe uspomene me vežu za taj klub, bio sam najboji igrač, najbolji strijelac druge lige. Poslije te sezone sam otišao u 1. HNL, pošto me doveo Slaven Belupo."

Nakon Belupa stižeš u Sarajevo. Kako je došlo do tog transfera?

"Došao sam na poziv direktora Emira Hadžića. Nakon par razgovora sa njim odlučio sam se za Sarajevo. Nije bilo puno razmišljanja, znao sam da je to pravi potez, da je Sarajevo pravi klub za mene. Znam šta Sarajevo predstavlja u BiH, kakve navijače ima i kakvu ovaj klub ima tradiciju. Znao sam i da će u Sarajevu biti veliki pritisak, ali meni taj pritisak odgovara - što je veći pritisak, ja bolje igram."

Igrao si u Hrvatskoj skoro šest godina. Može li se ijedan klub u kojem si do sada nastupao na bilo koji način porediti sa Sarajevom?

"Ma kakvi, ni Slaven Belupo se nikako ne može porediti. Ne mogu ni ostali klubovi u 1. HNL. Jedino Dinamo, Hajduk i možda Rijeka, ostali su svi ispod Sarajeva."

Kada si došao u Sarajevo, ekipa sa Koševa je "u knjigama" imala dosta krilni fudbalera, fudbalera koji igraju istu ili sličnu poziciju. Da li si vjerovao da ćeš se tako brzo izboriti za svoje mjesto?

"Iskreno da budem i nisam. Prije dolaska nisam igrao šest mjeseci. I fizički sam se osjećao dosta slabo, ali i psihički, nisam imao samopouzdanja, nisam imao vjere u sebe. Ipak, polako je sve dolazilo na svoje mjesto. Prošao sam pripreme i s vremenom sam se osjećao sve bolje i bolje i na kraju sam pokazao koliko vrijedim."

Igrao si zaista odlično u prvom dijelu prvenstva. Postoji li nek "tajni recept" za tvoje dobre igre?

"Pa, ne znam zaista. Odigrao sam 16 utakmica, dao sam osam golova i upisao sedam asistencija. Kao što sam rekao, iskoristio sam svaku minutu na najbolji mogući način. Maksimalno sam posvećen svakoj utakmici, svakom treningu i mislim da mi se to vratilo na najbolji način."

Kako je Benjamin bio otvoren za razgovor, prešli smo i na nešto "laganija" pitanja, a zanimalo nas je i s kim od saigrača provodi najviše vremena.

"Sa svim sam korektan i u jako dobrim odnosima, ali ako bih trebao nekoga izdvojiti onda su to Aladin Šišić i Elvis Džafić... Kada je adaptacija u pitanju, vjerovatno mi je najviše pomoglo što je tu bio i Šišić. Živimo skoro vrata do vrata i svaki dan smo zajedno. Zajedno idemo na treninge".

Da li te neko od fudbalera Sarajeva iznenadio svojim fudbalskim znanjem, neko od koga to možda i nisi očekivao?

"Pa za većinu igrača sam znao ko su i šta su. Tu je jedan Ahmetović, Rahmanović je isto odličan igrač, da ne nabrajam dalje, ali u zadnje vrijeme me jako pozitivno iznenadio Ljuban Crepulja. Odličan je, a trenutno igra možda i u najboljoj formi od svih igrača."

Kao najdražu utakmicu u bordo dresu do sada Tatar je izdvojio duel u kojem se nije upisivao u strijelce, ali u kojem je asistirao i koji je zaista bio prava fudbalska poslastica.

"Najdraža utakmica mi je bila na Koševu protiv Zrinjskog (4:2) kada je Ahmetović dao hat-trick. Ta utakmica mi je ostala u jako dobrom sjećanju."

Kako Benjamin Tatar provodi slobodno vrijeme, da li je samo fudbal u fokusu ili?

"Ma ja sam vam, da se tako izrazim, čovjek iz raje. Volim se družiti, popiti kafu sa svojim prijateljima. Dosta pratim NBA, kad god sam u mogućnosti pogledam neku utakmicu."

Kada smo kod NBA lige, imaš li omiljeni klub ili omiljenog igrača?

"Pa šta znam... Prije sam najviše volio Dirka Nowitzkog, a trenutno mi je najdraži igrač LeBron James."

Da li je ikada bila dilema - košarka ili fudbal?

"Ne, ne, za mene je uvijek bio samo fudbal. Ali uživam gledati košarku."

Sada znamo ko su ti omiljeni košarkaši, ali da li si odrastajući imao nekog fudbalskog idola, igrača prema kojem su pokušavao graditi svoj stil igre?

"Od malena sam volio Arsenal, volio sam Thierryja Henryja i on mi je ostao najdraži igrač. Ali teško da sam prema njemu gradio svoj stil igre, teško je to. Taj čovjek ima strašnu motoriku, a i drugačiji je tip igrača od mene."

Tvoj brat Kerim je također fudbaler, igra za sarajevski Olimpik. Da li ste nekada igrali jedan protiv drugog, kako je to izgledalo?

"Igrali smo nedavno prijateljsku u kampu u Butmiru, Sarajevo protiv Olimpika. Mi smo pobijedili 3:2, ali pošto je bila prijetaljska utakmica nije bilo nekog naboja. Kada bi igrali pravu, službenu utakmicu misim da bi to bilo jako dobro, ne bi bilo ljubavi na terenu", poručio je kroz smijeh Benjamin Tatar.

Razgovor se bližio kraju, pa smo morali pitali Benjamina da uporedi uslove u prvenstvima u Hrvatskoj i BiH, ukoliko je uopšte moguće napraviti takvo poređenje.

"Nažalost ne može. Vidite, kada se Hrvatska plasirala na Svjetsko prvenstvo, dobili su ogroman novac i njihov Savez je odlučio da ga uloži u terene sa grijačima, u popratnu infrastrukturu i zato su danas svi tereni u Hrvatskoj puno bolji nego kod nas i samim tim kvalitet utakmica i čitavog takmičenja je na većem nivou. Općenito, infrastrukutra je puno bolja u Hrvatskoj."

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, tvoji ciljevi u budućnosti? I dalje si dosta mlad, sanjaš li o pozivu u reprezentaciju?

"Naravno da svaki igrač sanja o tom pozivu. Trenutno se fokusiram na Sarajevo, da ovu sezonu odradimo što je bolje moguće, da osvojimo prvenstvo i kup, a onda od ljeta i naredne sezone ćemo vidjeti šta i kako dalje", poručio je za kraj ovog ugodnog razgovora Benjamin Tatar.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Fcs
Bravo Benjo, samo nastavi tako. Titula i Kup su naši!!!
40 6
Šulc
Benjo majstore za tebe nejma problema miljenik si kod navijaca igras dobro samo naprijed
24 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi