Nalić: Imao sam ponude evropskih klubova i reprezentacija, od Skupštine zavisi moja budućnost
Trener Slobode Zlatan Nalić ističe da će Skupština kluba odrediti njegovu budućnost na klupi crno-crvenih iz Tuzle

Trener FK Sloboda rezimirao proteklu polusezonu na Tušnju

Nalić: Imao sam ponude evropskih klubova i reprezentacija, od Skupštine zavisi moja budućnost

E. Škorić, foto: E. Dindić

Sloboda je pobjedom na Tušnju protiv Mladosti (2:1) na najbolji dio završila jesenji dio šampionata u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Bilo je dosta turbulencija prije samog početka sezone, ali je Sloboda uspjela da jesenji dio sezone okonča odmah iza pozicija koje donose plasman u Evropu.

Nalić je za vrlo kratak period uspio da ostvori odličnu komunikaciju sa Upravnim odborom FK Sloboda Tuzla, na čijem čelu je Senad Mujkanović, ali i da oko sebe oformi stručni tim koji je ostvario zapažen rezultat, navodi se na zvaničnom sajtu Slobode.

On je u intervjuu za zvaničnu stranicu Slobode odgovarao na nekoliko pitanja, a prvo se osvrnuo na prvi dio sezone.

"Zaista moramo biti zadovoljni sa onim sto smo napravili. Napravljen je jako neočekivan poduhvat, a zasluge za to prije svega imaju moji igrači koji su izgarali za grb koji nose. Uz vrhunsku podršku klubske strukture sa Mujkanovićem na čelu kao i podrške gradonačelnika koji je prepoznao iskrenost u našoj igri i vođenu tima, to danas ne bi izgledalo ovako kako izgleda. Postali smo jedna cijelina i uspjeh je evidentan. Bilo je mnogo neprospavanih noći na sve tri adrese, ali se trud isplatio. Od kada sam sjeo na užarenu stolicu šefa stručnog tima FK Sloboda, zaista mogu da izrazim samo riječi hvale za sve učinjeno i odlučnosti u davanju podrške lično meni i našem timu".

"Iskreno, nisam ni pročitao ugovor, nisam ništa stigao"

Kakav je status sa Vašim ugovorom u FK Sloboda Tuzla?

"Nisam stigao potpisati ugovor sa Slobodom za ova četiri mjeseca moga boravka jer jednostavno nisam stigao od svih timskih obaveza koje sam morao držati pod kontrolom 24 sata dnevno. Predsjednik Mujkanović i direktor Jurić su sve odavno pripremili za potpis, ali nisam stigao, a ni pročitao biću iskren. Protekle sedmice potpisao sam ugovor o zapošljavanju koji traje do Nove godine. Smatram, sve dok imam dogovor sa Mujkanovićem, ne treba mi ugovor, a potpisaćemo ga kada se vratim sa ove pauze, naravno ukoliko me klub još uvijek treba".

Nije bilo jednostavno spremati ekipu u toku prvenstva i osvajati potrebne bodove koji život znače? Rezultatski gledano Sloboda je ostvarila mnogo više od očekivanog ili onog šta je početak sezone nagovještavao?

"Pa kada sam došao rekli su mi da će biti jako teško izboriti opstanak zbog svih dešavanja oko tima koje su klub zadesile prije mene. Ekipa nije obavila prireme i vođene tima, prije mog dolaska mnogima je bilo nejasno i po strukturi i po načinu. Sa ovim ne želim reći da nije bilo dobro nego samo da je mnogima bilo nejasno. Rekli su mi da sve što osvojimo preko 10 bodova do polusezone, predstavlja nadljudski uspjeh, a eto momci su osvojili 28 i još iz mnogo različitih faktora uskraćeni za najmanje 12-13 bodova. Rezultatski moramo biti zadovoljni. Ekipa je selektirana od mojih predhodnika i nisam mogao uticati na igračku strukturu. Uradili smo jako oprezne pripreme sa osnovnom nadogradnjom tima fizički, a i taktički istovremeno dok je prvenstvo bilo u toku. a to je veliki hendikep. Pripremati ekipu fizički i taktički, sve ispočetka, a istovremeno imati obavezu osvajati bodove je nerealan zadatak. To se pokazalo ipak kao naša najveća pobjeda da smo se uspjeli ujediniti i pristupiti spašavanju situacije koja je zatekla klub. Mislim da smo moji saradnici i ja uradili mnogo na team buildingu koji nam je dao identitet i služi nam kao lična karta kluba. Zajedništvo, volja, iskrenost, požrtvovanost, fizička dominacija, taktička dominacija u timskoj funkciji je samo dio naših karakternih osobina po kojima je Sloboda trenutno prepoznatljiva u bosanskohercegovačkom fudbalu".

Sloboda dijeli četvrtu poziciju na tabeli zajedno sa Željezničarom, trenutno sa najmanje primljenih, ali i postignutnih golova?

"Da, slušao sam u toku prvenstva kako smo imali problema sa efikasnošću. Slažem se da smo postigli malo pogodaka, ali smo također i primili najmanje. Za mnoge će biti šokantno, ali je istinito ovo što ću reći. Sloboda Tuzla je NAJEFEKTIVNIJA ekipa u Evropi od svih koje se nalaze na 4-5 mjestu u svojim prvenstvima. Sloboda je dakle sa najmanje postignutih golova osvojila najvise bodova od svih Evropskih klubova koji se nalaze na toj poziciji. To je dakle efekat koji je jedinstven slučaj čak i u svijetu".

Ponude evropskih klubova i reprezentacija

Imali ste ponude od drugih klubova za vrijeme vođenja Slobode?

"Ne razmišljam o odlasku dok sa Slobodom ne ostvarim cilj. Imao sam u toku prvenstva, a i prije vođenja Slobode ponude evropskih klubova i reprezentacija pa sam opet izabrao Slobodu. Sloboda je želja i tradicija moje porodice, a ja trenutno Slobodi mogu pomoći. Sve dok nisam ostvario postavljeni cilj ne idem nikuda samovoljno! Smatram da je mojoj ekipi potrebno još šest bodova da ostanemo u ligi i mislim da smo na dobrom putu da to ostvarimo jer imamo još dosta utakmica da odigramo. Nakon matematički ostvarenog opstanka u ligi smatram da sam uradio ono šta se od mene tražilo. Poslije toga možemo postavljati nove ciljeve, kako ja, tako i klub".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Spomenuli ste da Vaša budućnost u klubu zavisi i od Skupštine kluba?

"Pa sve promjene u klubu donose za sobom i promjene u željama, načinu rada, postavljanju strukture kluba, reorganizaciju mjesta, funkcija itd. Tako da eventualne promjene mogu da promijene i moj sadašnji status. Ja sam u odličnoj saradnji sa postojećom upravom, sa predsjednikom Senadom Mujkanovićem, čiji sam ja izbor što ne znači da će i eventualno druga uprava razmišljati na isti način. Trenerski posao je posao koji obavljaš sa koferima u ruci".

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

king11
jašta, odbio manchester i chelsea da bi vodio slobodu
23 27
Jadnimi
Gospodine dragi, iz dana u dan, shvatam, vašu minornost
16 25

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi