Herić: Mladi igrači žele da igraju, odlazak u Austriju je bio pravi potez
Elvedin Herić je debitovao za Kapfenberg eurogolom i sa dvije asistencije u meču Kupa i u prvom dijelu sezone uglavnom je bio starter

Iz Sarajevao otišao u Kapfenberg

Herić: Mladi igrači žele da igraju, odlazak u Austriju je bio pravi potez · Intervju

E. Škorić, foto: E. Dindić

Elvedin Herić je u ljeto ove godine prešao u Kapfenberg, a nakon naporne polusezone sada uživa u svojoj Tuzli.

Herić je ponikao u Slobodi, igrao je za Sarajevo, da bi ljetos potpisao ugovor s austrijskim Kapfenbergom, a Austrijancima se predstavio majstorskim golom u debiju u Kupu Austrije.

U 'obećanoj zemlji' u malom gradiću pronašao je svoju oazu sreće, a tamo se priključio Adinu Omiću, još jednom omladincu Slobode.

Je li zadovoljavajuće četvrto mjesto nakon prvog dijela sezone za Kapfenberg?

"Mislim da smo napravili odličnu stvar s tim što smo četvrti na tabeli. Napravili smo dobar uspjeh. Bili su skeptični prije sezojne, pošto je mlada ekipa i dosta novih igrača, ali sve se fino posložilo, trener je napravio dobar tim... Ja sam se dobro uklopio, zaradio sam to mjesto u timu i na kraju možemo da budemo zadovoljni, mada je bilo utakmica gdje smo mogli i više napraviti, ali sve u svemu zadovoljni smo".

Kako bi uporedio Prvu i Drugu ligu Austrije?

"Što se tiče 2. austrijske lige, kvalitetna je, pošto ima kvalitetne terene, ovdje se igra brz i lijep nogomet sa dosta trke i duela. Mi smo igrali protiv ekipa iz Prve lige u Kupu, pa nije sada to neka ogormna razlika. Igrači jesu tamo bolji i skuplji, ali razlika u kvaliteti je neka da kažem podnošljiva".

Kako ti se čini grad Kapfenberg?

"Grad je manji i stvarno lijep, a Austrija je uređena i čista, prelijepa država... Uspio sam da sve prođem u Kapfenbergu i tu mi je pomogao Omić koji je i ranije došao u Kapfenberg. Zajedno smo to sve upoznali".

Adin Omić je također zadovoljan sredinom u koju je došao.

"Po meni je sve super, grad, klub... U Kapfenbergu imamo sve, klub je sređen, pa nam ništa ne nedostaje. I meni je lakše od dolaska Herića. Mislio sam da će mi faliti Tuzla, roditelji, prijatelji..., ali srećom navikao sam se na novi život i lakše od očekivanog sam se privikao na sve to", tvrdi Omić.

Pratite li bivše klubove?

"Imamo Moju TV u Austriji i pratimo sve utakmice koje se prenose. Naravno da pamtim i Sarajevo i Slobodu. Ovim putem im čestitam na dobrim plasmanima. Sarajevo prvak? Pa sigurno da može do titule, samo da nastave igrati ovako - lijepo, atraktivno, agresivno, napadački..:", kazao je Herić.

"Nisam ja imao toliko prilika da pratim naše utakmice, mada sam tu i tamo neke mečeve pratio i mogu da kažem da je Sloboda imala dobru polusezonu", dodaje Omić.

Najljepša stvar u Kapfenbergu?

"Postigao sam eurogol u prvoj utakmici za Kapfenberg, tada smo igrali šesnaestinu finala Kupa, a ja sam igrao od prve minute i uz gol sam imao i dvije asistencije. Nisam mogao očekivati bolji potez".

Uzori, odnosno idoli?

"Sigurno da su roditelji najveća podrška od prvog dana i ja im se zahvaljujem na tome. Omogućili su mi sve što se može omogućiti jednom mladom igraču. A od fudbalera, uzori su mi Pjanić i Eriksen iz Tottenhama. Sviđa mi se kako igraju".

Omićevi idoli su Ronaldo i Džeko

"Porodica mi je najveća podrška i bez njih ništa ne bi valjalo. Uvijek su tu uz mene i oni su najveći uzori, a od fudbalera to su Ronaldo i Edin Džeko".

Ima li budućnosti za mlade igrače u BiH? Da li bi trebali da "bježe"?

"Jedan od razloga zbog kojih sam napustio Premijer ligu je taj što nisam imao dovoljno prosotra za igru. Ne mislim da sam morao da igram, ali tražio sam da mi kažu iskreno da li ću igrati ili neću. Za mladog igraća je najvažnije da što više igra, a sada sam primijetio da u posljednje vrijeme dosta naših klubova forsiraju mlade igrače i drago mi je zbog toga, pa se nadam da će to biti sve češće u budućnosti. Evo vidite Sarajevo, tri-četiri mlada igrača su konstantno igrala u prvom timu i oni su prvi na tabeli".

Omić: "Dobro pitanje, a kao što je i Herić rekao, tako sam i ja otišao u Austriju kako bih više igrao. Tamo imamo bolje uslove za rad, vjeruje se mladim igračima, a kod nas su veliki problem loši tereni".

Je li ovo bio ispravan put, da li se kajete zbog nečega?

"Sigurno da ne bih ništa mijenjao. Kada bi krenuo ispočetka, iste stvari bih radio, možda bih samo neke sitne stvari promijenio".

Omić: "Ništa ne bih mijenjao, zadovoljan sam kako se stvari odvijaju. Nisam ni zamišljao da ću jednog dana doći do ovog nivoa".

Ciljevi za 2019. godini?

"Sve je moguće u 2019. godini, ali plan je da se dobro trenira, da sve prođe bez problema i da drugi dio sezone prođe što je bolje moguće, a onda možda dobijemo priliku da zaigramo i na još većem nivou", tvrdi Herić.

"Sada kada sam imao povredu koljena, shvatio sam da je to najgora stvar za nas igrače. Najveća želja mi je u 2019. godini da me povrede zaobiđu", ističe Omić.

Da li je realno da danas igrači koštaju preko 200 miliona eura?

"Nismo mi u tom nekom svijetu, pa to nama sve djeluje pretjerano, ali njima to vjerovatno djeluje normalo. Možda jeste pretjerano, možda i nije, ali na nama je da se borimo da i mi jednog dana budemo jednako vrijedni kao oni".

Najbolji igrači u Premijer ligi?

"Ima dosta dobrih igrača, ne znam koga da izdvojim, možda Ahmetović, Husejinović, Rahmanović i Hebibović".

Za koga navijate?

"Navijam za Romu i kao svi sanjam da zaigram na nekom velikom nivou", poručio je Herić.

Omić je kao omiljeni klub naveo Juventus.

Top Komentari

sancolinii
Navija za Romu a omiljeni klub Juventus? ma hajte molim vas.
3 9
Kai Kaii
Zemljo otvori se hahahahahahaha sta je ovo hahahahaha
9 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti