Kako je pravilno: Piatek ili Pjontek?
Poljski napadač je ove sezone zaludio sve u Italiji, pa je red i da mu prezime izgovaramo kako treba

Da razriješimo dilemu

Kako je pravilno: Piatek ili Pjontek?

Nema puno diskutovanja na temu najveće ovosezonske senzacije Serije A, jer je svima jasno da je to Krzysztof Piatek.

Za one koji ne znaju, riječ je o 23-godišnjem poljskom napadaču koji je ljetos tek stigao u Seriju A, a do danas je već stigao napraviti i jedan veliki transfer te u potpunosti skrenuti pažnju na sebe.

Piatekov put je bio veoma zanimljiv. Ponikao je u Dzierzoniowu, klubu iz svog rodnog grada, a 2013. je napravio prvi transfer u Zaglebie Lubin koji je, vjerovali ili ne, iznosio 12 hiljada eura.

Tri i po godine je Piatek proveo u Zaglebiju iz kojeg je pred kraj ljetnog prelaznog roka 2016. godine otišao u Cracoviju za 700.000 eura i tada počinje njegov uspon. U premijernoj sezoni je postigao 12 golova na 32 utakmice u Ekstraklasi, a potom je u sezoni 2017/2018. u potpunosti eksplodirao zabivši 21 gol na 36 utakmica u poljskom prvenstvu.

Bila je to odlična preporuka većim klubovima da krenu po Piateka, a na kraju ga je dovela Genoa. Đenovljani su za njega izdvojili 4,5 miliona eura, a pola godine kasnije su ga prodali Milanu za čak 30 miliona više što dovoljno govori o tome kako su dobar potez napravili.

Piatek je sjajno počeo i u novom klubu, za koji je sinoć postigao dva gola u duelu sa Napolijem (2:0) i danas se mnogo priča o njemu, momku koji je do prije nekoliko mjeseci zaista bio potpuni anonimus u svijetu fudbala.

Ono što se često dovodi u pitanje jeste tačan izgovor njegovog prezimena. Ako ste se do sada čudili kada čujete da ga neko zove "Pjontek", nemojte više jer je tako pravilno.

Njegovo prezime se izvorno piše "Piątek", a u poljskoj abecedi se slovo "ą" izgovara "on". Ako bolje obratite pažnju, vidjet ćete i kako je to slovo napisano na dresu kojeg je sjajni napadač zadužio u Milanu.

Potražite više informacija na temu Serie A:

I sam Krzysztof Piatek je u nekoliko navrata objasnio Italijanima da se njegovo prezime izgovara "Pjontek", a usvojio je to i oficijelni spiker na San Siru koji je sinoć euforično prozivao novu zvijezdu Milana nakon postignutih golova.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Pacanga
I kako sad da ga zovemo? :D
1 2
Roke0511
Vidi ovog kralja, znaci novinar je objasnio zasto je Pjontek i zasto se tako cita i zasto svaki spiker na svijetu izgovara Pjontek a onda dodje glupi Bosnjo Elmedin i kaze novinaru da je glup i da je kupio diplomu. Klasika
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti