Koliko novca će FK Sarajevo zaraditi ako izbaci BATE Borisov?

Bordo tim bi mogao dobro napuniti kasu

Koliko novca će FK Sarajevo zaraditi ako izbaci BATE Borisov?

Fudbalski klub Sarajevo mogao bi ovog ljeta dobro napuniti svoju kasu.

Bordo momci su prošle sezone osvojili Premijer ligu Bosne i Hercegovine te su se kao šampioni naše države plasirali u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Tu ih je dočekao Celtic, a bez obzira na poraz u dvomeču, klub sa Koševa je postao bogatiji za 280.000 eura. Tada se već znalo da će Sarajevo preskočiti drugo pretkolo Evropa lige i direktno otići u treće kao poraženi u meču protiv Celtica, ali se postavljalo pitanje da li će dobiti novac kao da je i igralo u drugom pretkolu.

Ipak, to se nije desilo, ali Bordo klub će za samo učešće u trećem prekolu dobiti također 280.000 eura pa onda dolazimo do cifre od ukupno zarađenih 560.000 evropskih novčanica.

Ipak, još kada je obavljen žrijeb za prvo pretkolo Lige prvaka, znalo se da će Sarajevo zaraditi najmanje ovoliko novca, jer je odmah odlučeno i to da će poraženi iz meča Sarajevo - Celtic ići direktno u treće pretkolo Evropa lige, a ne u drugo.

Fudbaleri bordo kluba na pomenutih 560.000 eura mogu zaraditi dodatnih 300.000, a u tome će uspjeti ukoliko izbace BATE. Naravno, 300.000 eura dobijaju oni klubovi koji ispadnu u narednoj rundi Evropa lige, tačnije u play offu.

Ako bismo izračunali cifru od 560.000 i 300.000, onda dolazimo do podatka da tim s Koševa može izbacivanjem BATE-a zaraditi čak 860.000 eura što bi bio ogroman novac posebno kada bi se sabrao sa zaradom od prodaje ulaznica i TV pravima. U tom slučaju sarajevski klub bi premašio cifru od milion eura.

Možda ne treba ići tako daleko, ali eto da spomenemo i to da pobjednik play offa Evropa lige, odnosno faze takmičenja u koje bi Sarajevo otišlo ukoliko izbaci BATE, ne dobija novac za pobjedu već odlazi u grupnu fazu ovog takmičenja gdje će određenu sumu novca dobijati za poraze, remije i pobjede.

Naravno, to trenutno izgleda baš daleko za bh. prvaka koji vjerovatno ne bi imao ništa protiv i da se zaustavi upravo u tom play offu jer bi i to označilo vrlo uspješno ljeto na Koševu.

Kada su u pitanju ostali bh. predstavnici, treba reći i to da su oni lijepo napunili svoje kase nastupajući ove sezone u Evropa ligi. Tamo su nas predstavljali Radnik iz Bijeljine i Široki Brijeg te nas još uvijek predstavlja Zrinjski.

Radnik i Široki su ispali u prvoj rundi i zaradili su po 240,000 eura, dok bi Zrinjski eventualnim izbacivanjem Utrechta zaradio dodatnih 280.000 na onih 260.000 koje je već zaradio prolaskom u drugo pretkolo. Hercegovački klub se već približio Sarajevu po ostvarenoj zaradi u Evropi ove sezone, a svakako će imati priliku i da prestigne bordo momke ako izbaci Utrecht i plasira se u treću rundu. Iako bi oba kluba tada bila u istoj fazi takmičenja, Zrinjski bi zaradio više novca obzirom da je igrao i drugo kolo za razliku od Sarajeva.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Podsjetimo, Zrinjski priliku za to ima sutra navečer kada i igra revanš protiv Utrechta u Mostaru, dok Sarajevo već čeka treće pretkolo koje se igra 8. i 15. augusta. Nadamo se da ćemo u toj fazi takmičenja imati dva bh. predstavnika što se svakako odavno nije desilo. Bh. klubovi bi ostvarili bolji ranking, dok bi Sarajevo i Zrinjski dobro napunili svoje kase.

Inače, treba dodati i to da je ukupni nagradni fond UEFA-e ove sezone gotovo nevjerovatnih 3,25 milijardi eura.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nanKe
pa mozda Sarajevo uzme evropa ligu protiv slavnog Mančesta u finalu, pa skupi novce i kupi recimo zelju i olimpika pa napravi najjaču ekipu na balkanu i ostavi ime FK Sarajevo jer to je klub cijelog glavnog grada.
19 0
Kupi_Lee
Od ovih para, FK Sarajevo može kupiti Grbavicu i od nje napraviti parking.
14 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi