Begović: Ibrahimović voli našu muziku, pokazao sam mu i poruku od Halida
Foto: AC Milan

Bh. golman iz Milana za SportSport.ba

Begović: Ibrahimović voli našu muziku, pokazao sam mu i poruku od Halida · Intervju

Početak 2020. godine, kada su bh. fudbaleri u pitanju, obilježio je definitivno Asmir Begović (32).

Bilo je jasno da najbolji bh. golman nema budućnost u Bournemouthu i da ga po povratku s posudbe iz Qarabaga slijeduje nova selidba, no niko, pa vjerovatno ni sam Begović, nije mogao očekivati da će naredna destinacija biti - Milan.

Svojevrsna je to nagrada Begoviću za dosadašnji rad i strpljenje koje je pokazao. Naročito se to odnosi na nepravdu koju je doživio kod Roberta Prosinečkog, jer, bez obzira što nije bio na vrhuncu forme, njegovo prisustvo u reprezentaciji nije smjelo nikada doći u pitanje, pa makar iz nekog razloga i sjedio na klupi.

Sve to Begović je danas ostavio iza sebe, ostao je dostojanstven i profesionalac kakvi se rijetko mogu sresti, u što smo se mogli uvjeriti i kada smo dogovarali ovaj intervju s njim. Branio za Qarabag ili Milan, s njim je isto.

"Zovem vas poslije treninga, okej?", ostavio je Begović poruku, a onda, trideset minuta kasnije, razgovor je mogao početi.

Krenuli smo od Milana, od toga kako se priviknuo na život...

"Ja sam već iskusan, mijenjao sam klubove, svlačionice, tako da mi nije bilo pretjerano teško da se prilagodim. Još pogotovo kada dođeš u jedan Milan. Ovdje ti je sve na dohvat ruke. Ljudi iz kluba trude se konstantno da budu na usluzi, pomogli su mi i pri pronalasku automobila, stana... Živim inače u centru, blizu mene ima dosta drugih igrača, tako da je zasad sve u najboljem redu", izjavio je Begović na početku razgovora za SportSport.ba.

Kako vam se sviđa grad, prepoznaju li vas već navijači na ulici?

"Grad je ekstra, stvarno, imaš sve što poželiš. Nisam sad nešto puno razgledao, nekada prošetam sa suprugom, ali ovdje sam isključivo radi posla i trening je ono što mi je prioritet. A navijači? Pa, prepoznaju sigurno, zna se šta Milan kao klub predstavlja ovdje. Neki se fotografišu, traže autograme."

Prva reakcija Asmira Begovića po potpisu za Milan

Kako su vas prihvatili u svlačionici?

"Super, od prvog dana sam 'kliknuo' sa svima. Olakšavajuća okolnost mi je bila što su tu Rade Krunić, pa Ante Rebić, Zlatan Ibrahimović... Super se slažemo, dobri su momci. Ja sam među starijima u klubu, trudim se da se u skladu s tim i ponašam i da svojim iskustvom pomognem u svakom smislu."

Koliko ćemo još čekati na debi u dresu Milana?

"E, ne znam ha-ha. Bilo bi lijepo sigurno debitovati, upisati koji nastup, ali timski uspjeh je najvažniji. Kao što sam već rekao, na meni je da radim i pomažem timu na bilo koji način... Ako Milan igra dobro i pobjeđuje, sve drugo je manje važno."

Vratimo se mjesec dana unazad. Kako je uopšte došlo do transfera u Milan?

"Nakon povratka s posudbe čekao sam da vidim šta će se dogoditi, bilo je stvarno dosta opcija, ali nisam želio da žurim. I eto, desi se da Pepe Reina napusti Milan i da njima bude potreban golman. Na kraju zazvonio je telefon, s druge strane linije bio je Paolo Maldini koji mi je objasnio šta želi i poslije toga nije bilo dileme. Ne odbija se takav poziv. Bio sam sretan što me cijene, prije svega, kao čovjeka, a onda i kao golmana."

Kako biste opisali Zlatana Ibrahimovića? Kažete da ste dobri već...

"Veliki igrač i veliki čovjek. Pravi je lider, ima velika očekivanja od sebe i od drugih igrača, konstantno želi samo najbolje i zbog toga je, uostalom, napravio karijeru kakvu je napravio. Izvan terena je stvarno prijatan dečko, družimo se, zezamo... Ponekad me pita i nešto o BiH, voli i našu kulturu, muziku. Baš mi je Halid Bešlić prije nekoliko dana poslao poslao videoporuku za njega. Bilo mu je drago."

Kakvi su daljnji planovi?

"I ne razmišljam previše o tome. Idem iz dana u dan s motivom da svoj posao radim najbolje što mogu. Teško je u fudbalu to predvidjeti. Posudba mi ističe na kraju sezone i svakako da bi bilo lijepo ostane u Milanu i duže, ako se otvori mogućnost, ali vidjet ćemo šta će vrijeme donijeti."

Begović govorio o Ibrahimoviću i Milanu: Za pet minuta sam prihvatio ponudu

Posjetio vas je nedavno u Milanu i selektor Dušan Bajević.

"Da, hvala mu na tome. Obavili smo dobar razgovor. Nema šta, korektan je čovjek, vidi se da zna šta želi i da ima viziju. Nadam se da će napraviti dobar posao i da ćemo s njim igrati na Euru."

Ponovo ćete se naći na spisku. Nadate li se možda odmah i povratku na gol?

"To mi je želja, plan. Mislim da mogu pomoći ekipi da ostvarimo cilj."

Potražite više informacija na temu Serie A:

Uspješno vodite i druge projekte pored karijere. Uz akademiju za golmane, proizvodite i rukavice "AB1" koje nose i golmani iz Premijer lige BiH.

"Golmanski posao je ono što mi najbolje ide i želja mi je ostati u tom svijetu i nakon što završim karijeru. Krenuli smo s tom akademijom, djeca su zadovoljna i dobro ide, baš kao i sa rukavicama. Dizajn je odličan, trudimo se da budu što kvalitetnije i cijena samim tim što prihvatljivija. U Premijer ligi BiH ih nose već Bojan Pavlović, Adis Nurković, zatim mladi reprezentativac Adnan Kanurić koji brani u Slovačkoj, pa Oscar Linner iz Arminie Bielefeld. Tu je i Budimir Janošević iz švedskog AIK-a. Rastemo kao brend i na dobrom smo putu", zaključio je Begović na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Damir72
Seljacine i ti a i on
2 21
albis
Begović nije najbolji golman. Šehić je Nr. 1
1 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi