Šta bi Sarajevo i Željezničar bez svojih žila kucavica?

Sarajevski rivali drže prve dvije pozicije

Šta bi Sarajevo i Željezničar bez svojih žila kucavica?

A. Čaušević

Bez obzira na određene padove i oscilacije u igri nakon 22. odigrana kola Sarajevo i Željezničar potpuno zasluženo drže prve dvije pozicije na premijerligaškoj tabeli. 

Praktično svaki tim na svijetu ima nekog igrača bez kojeg ne može. Nekog ko predstavlja okosnicu, pokretačku snagu, žilu kucavicu svoje ekipe, daje dimenziju više. Bude najbolji kada se to od njega najviše i očekuje. U Sarajevu i Željezničaru su to Mersudin Ahmetović (35), odnosno Semir Štilić (32).

Iako se po broju godina mogu svrstati i kategoriju veterana, činjenica je da Bordo tim i Plavi s Grbavice bez njih ne mogu. Ukoliko bi nekog trenera pitali kojeg igrača bi uklonio iz protivničkog tima većina njih bi rekla da je iz Sarajeva to Ahmetović, a iz Željezničara Štilić.

Ahmetović je u 22. odigrana kola zabio 13 golova, pogađao je na devet različitih utakmica uz dva hat-tricka protiv Širokog Brijega i Tuzla Cityja. Upisao je i jednu asistenciju.

U domaćim pobjedama nad Borcem (1:0) i Širokim Brijegom (3:0) te remijem protiv Zvijezde 09 Ahmetović (1:1) je bio jedini strijelac za svoj tim što znači da je direktno zaslužan za osvajanje pet bodova jer umjesto sedam bez njegovih golova Bordo tim bi na tim mečevima osvojio dva boda.

Iskusni golgeter je bio jedini strijelac za Sarajevo u porazima od Tuzla Cityja (1:2) i Željezničara (1:3). Još je pogađao u trijumfima nad Tuzla Cityjem (6:2), Čelikom (2:0), Mladosti DK (3:0) i Zvijezdom 09 (2:0).

Štiliću nije dugo trebalo da se nametne te postane najbolji igrač Željezničara, a nakon odlaska Sulejmana Krpića pripala mu je i kapitenska traka.

Odlični veznjak na svom kontu do sada ima osam ligaških golova koje je postigao na sedam različitih susreta s tim da je propustio prvih šest kola zbog nedovoljne fizičke pripremljenosti.

Bez Štilićevih golova Plavi bi imali šest bodova manje na svom kontu jer pogodio u pobjedi nad Mladosti DK (2:1), zabio je dva gola na gostovanju Sarajevu (1:3), dok je bio strijelac i jedinog gola u pobjedi nad Tuzla Cityjem (1:0).

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Štilić je protivničke mreže pogađao još u porazim od Širokog Brijega (1:2) i Zrinjskog (1:2), te trijumfima nad Zvijezdom 09 (6:0) i Slobodom (4:0). Na svom kontu ima i pet asistencija.

Do kraja prvenstva ostalo je još 11 kola Sarajevo je trenutno na +3 u odnosu na Željezničar. Sigurno je da će se nakon što se prvenstvo nastavi nastaviti i borba sarajevskih rivala za titulu. Nema dileme da će Vinko Marinović i Amar Osim trebati Ahmetovića odnosno Štilića u njihovim najboljim izdanjima.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

tcity055
Njihove žile kucavice su ponajviše sudije.
1 28
ayd
Nije ni vama spotskim novinarima lahko pa sada smisljate tekstove
11 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi