Milošević: Povratak fudbala označava i veliku pobjedu

Sportski direktor Budućnosti iz Podogorice

Milošević: Povratak fudbala označava i veliku pobjedu · Intervju

A. Beganović

Jedna od mnogobrojnih evropskih zemalja u kojoj će se fudbalska sezona nastaviti je i Crna Gora.

I dok u našoj zemlji još uvijek traje nadmudrivanje po pitanju nastavka sezone koji je svakim danom sve manje izvjesan, u zemljama regiona klubovi se uveliko pripremaju za završni čin fudbalske drame 2019/2020.

Crnogorski klubovi već desetak dana su u trenažnom procesu, takmičenje u elitnom rangu nastavit će se 30. maja, a o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori za SportSport.ba je govorio sportski direktor lidera Prve lige Budućnosti iz Podgorice Zvezdanom Miloševićem.

Milošević je u Budućnost stigao krajem 2019. godine, preuzeo je funkciju sportskog direktora, a od čelnika kluba je dobio odriješene ruke i takav potez se pokazao kao pun pogodak. Prije njegovog dolaska Budućnost je za Sutjeskom zaostajala tri boda, da bi na "prisilni odmor" izazvan pandemijom korona virusom otšla sa viškom od 11 bodova, pa je samo pitanje vremena kada će proslaviti naslov titule prvaka Crne Gore.

"Vidite, prije dolaska u Budućnost radio sam u Grčkoj. Ponudu koju sam dobio od Budućnosti nisam mogao odbiti. S čelnicima kluba imam izuzetan odnos, pun povjerenja i znao sam da će se to isplatiti. Možda ne za ovako kratko vrijeme jer nije lako sistem napraviti, ali kada se pošteno i odgovorno radi, rezultat jednostavno mora doći. Posao sportskog direktora je odgovoran, vodite brigu o mnogim stvarima i doista sam vezan za fudbal odnosno za Budućnost 24 sata dnevno. Dobri rezultati su plod još boljie saradnje Uprave, stručnog štaba i igrača", govori Milošević za SportSport.ba.

Prekid sezone uzdrmao je fudbalski svijeti, no kako se epidemiološka situacija popravlja tako se polako i fudbal vraća u normalu.

"Da nam je neko u februaru govorio da će se desiti ovo što se desilo rekli bismo mu da se šali. Ipak, život je nepredvidiv. Sve je stalo, pa tako i fudbal, ali evo sve se vraća u neki normalni ritam. Morali smo napraviti pauzu i odgovorno se ponašati kako bismo iz svega izašli kao pobjednici, a povratak fudbala zapravo i označava pobjedu", govori sportski direktor Budućnosti i objašnjava kakva je trenutna situacija u Crnoj Gori.

"Sve ide u dobrom smjeru, s treninzima smo počeli prije nekih desetak dana. Plan je bio da se sezona nastavi, čini mi se početkom juna, da li 2. ili 3. nije ni bitno. No, kako je situacija sve bolja i bolja Savez je odlučio da sva takmičenja kojima rukovodi budu nastavljena 30. maja. Na taj način dobit ćemo još jedan termin što je jako bitno jer mi ćemo do kraja jula odigrati još 13 utakmica u prvenstvu i ako se plasiramo u finale, onda četiri u kupu. To je sedamnaest ukupno."

Raspored je zgusnut jer nakon kraja sezone veoma brzo idu i evropske utakmice.

"Da, ali ne vidim tu problem. Zapravo, vidim i neku prednost jer neće biti duge ljetne pauze, igrači će imati sedmicu ili dvije odmora i odmah će krenuti sa pripremama za evropske utakmice. Mogu reći da će te nastupe praktično dočekati u takmičarskom ritmu što i nije loše. Vjerujem da će se to odraziti i na rezultate. Najbitnije je to da konačno sve krene, fudbal je i kod nas u regionu gdje se ne možemo pohvaliti nekim ogromnim posjetama na stadionu, sport broj jedan i ljudi su se poželili utakmica."

Osim u Crnoj Gori, nastavak sezone zakazan je u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, no u Bosni i Hercegovini je mnogo izvjesniji prekid nego nastavak.

"Iskreno, od vas to čujem. Koliko pratim, epidemiološka situacija je povoljna i iskreno nije mi jasno zbog čega se to dešava. Mislim da treba dobro izvagati i učiniti sve što se može kako bi se sezona nastavila. Ukoliko to doista nije moguće, onda se treba dobro pripremiti za narednu jer po mom mišljenju i u narednoj sezoni će važiti neka nova pravila."

Kakva je u ovom vremenu saradnja klubova sa Fudbalskim savezom Crne gore?

"Odlična, možda bi se trebao tu zaustaviti jer kad kažem odlična onda sam sve rekao. Savez, bar otkako sam ja ovdje, mnogo pažnje poklanja domaćem takmičenju. Konstantno smo na vezi, koliko imam informacija, klubovima će se pomoći preko nekih UEFA i FIFA projekata. Doista za Savez imam samo riječi hvale".

Crna Gora je uz Bosnu i Hercegovinu jedna od rijetkih zemalja koja u grupnim fazama evropskih takmičenja nije imala predstavnika.

"Sistem, po mom mišljenju je sve do sistema. Nekako se preko noći žele napraviti nešto, a to u životu nije tako, pa samim tim niti u fudbalu. Moramo mnogo više ulagati u omladinske pogone. Vi u BiH čak imate i bolje uslove, mislim tu na klubove sa tradicijom, posjetu u ligi. Onda vidim i neke nove klubove poput Zrinjskog i Tuzla Cityja, pa tu su onda stari jugoslovenski prvoligaši. Pratim dešavanja, vidim i da su vam posjete dosta dobre. Mislim da ima mnogo prostora za napredak, ali još jednom ću ponoviti, sistem i samo sistem. Primorani smo sad i mi i vi prodavati igrače za nekoliko stotina hiljada eura, ali zašto to ne bi u dogledno vrijeme bio milion ili dva eura. Vjerujte mi da nije nemoguće, samo ljude koji poznaju fudbal treba pustiti da rade. Mi smo talentovane nacije i uz kvalitetan rad možemo sigurno doći na viši nivo".

Rođeni ste u Sarajevu, fudbalsku karijeru počeli u omladinskim selekcijama Željezničara pa nastavili u Švedskoj gdje ste počeli i onu trenersku. Radili ste još u Grčkoj, Litvaniji i Saudijskoj Arabiji. Trenutno ste u Budućnosti, no s obzirom da "živite" fudbal, nekako se čini da Podgorica neće biti vaša posljednja fudbalska stanica.

"Upravo tako, prve fudbalske korake napravio sam u Željezničaru. Sarajevo je grad moje mladosti, no fudbalski put me odveo u Švedsku. Trenutno su moje misli samo u Podgorici, na dobrom smo putu da napravimo lijepu priču. A, šta će biti sutra, u ovom našem fudbalskom životu nikad se ne zna. Fudbal je moj život, željan sam izazova pa ćemo vidjeti", zaključio je Milošević.

Top Komentari

Cell86
Haj ti to pitarima reci
2 0
BN78
Gasi fudbal u BIH!!!Kada počnemo u BIH pričsti da smo bolji od ovog ili onog,hej Crna Gora nam pokazuje kako se vrši organizacija da bi se fudbal igrao.Kada polnemo pričati ,velikani fudbala Sarajevo,Zrinjski,Borac...čega velikani ...šuplje oruče.Bjdućnost,Sutjeska,Rudar,Kom,Grbalj su vama ,,velikanima,,postavili domaći zadatak.Naviklo se ba guzovače,a i šuplje priče o nekoj veličini klubova kod nas.
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi