U Sevilli se nakon 700 godina gradi prva džamija: "Kada sam došao ovdje nisam mogao naći džamiju"

Frederic Kanoute sve pokrenuo

U Sevilli se nakon 700 godina gradi prva džamija: "Kada sam došao ovdje nisam mogao naći džamiju"

E. Čaušević

Legendarni napadal Frederic Kanoute najbolje dane svoje karijere proveo je u dresu Seville za koju je igrao sedam godina.

Kanoute je u Sevillu stigao na ljeto 2005. godine iz Tottenhama i to je bio pravi potez u njegovoj karijeri. Za ovaj klub odigrao je skoro 300 utakmica, te je zabio čak 131 gol.

Ovaj 42-godišnjak svoju karijeru završio je prije sedam godina igrajući za kineski BJ Gouan, a potom se odlučio vratiti u Sevillu. Kanoute se ponovo našao u centru pažnje jer želi sagraditi džamiju, prvu nakon 700 godina, u Sevilli.

Kanoute je putem internetske kamanje skupio preko milion dolara za izgradnju džamije i kulturnog centra u Sevilli, a očekuje se da će trošak izgradnje biti oko 13 miliona dolara.

"Hvala svima i da Allah nagradi sve koji su učestvovali u kampanji", poručio je Kanoute putem Twittera.

Bivši napadač Seville poručio je da će kampanja "Kanoute 4 Seville Mosque" trajati do 27. maja. Također, poručio je da se za ovaj korak odlučio kako bi olakšao život muslimana u Sevilli, te se prisjetio perioda kada je stigao u ovaj grad.

"Sjećam se kada sam stigoa u Sevillu bilo mi je jako teško da pronađem džamiju. Morao sam pitati ljute kako da je nađem. Zajednica muslimana u Sevilli je zaista prekrasna mješavina Španaca koji su prešli na islam. Tu je mnogo ljudi koji su porijeklom iz raznih zemalja", rekao je Kanoute.

On je otkrio da je na islam prešao kada je imao 20 godina, te da mu je vjera najvažnija u životu. Također, otkrio je da u Sevilli živi oko 30.000 muslimana i siguran je da će im nova džamija itekako značiti.

Top Komentari

pitaristok
Bog te nagradio dobri covjece...
5 0
Zulfikar
Koji su ti spanci fasisti, cak i od inkvizicije se nisu promjenili.. Preko 30 000 muslimana u anadalusijskoj Sevilli a nema niti jedne jedine dzamije, stoka ih sve porusila ili pretvorila u crkve bas kao i Servi. Cudim se da nisu i Al-Hambru srusili.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi