Samir Salčin: Freestyle 'fore' ne izvodite na pravom nogometu jer se može ostati bez noge!

Najbolji bh. freestyle nogometaš govorio je za SportSport.ba

Samir Salčin: Freestyle 'fore' ne izvodite na pravom nogometu jer se može ostati bez noge! · Intervju

Možda prosječnom poznavatelju nogometa na prvu ime Samira Salčina ne znači mnogo, no nakon što vidite vještine ovog mladića, teško se može ostati ravnodušnim.

Samir Salčin najbolji je bosanskohercegovački freestyle nogometaš. Višestruki prvak Bosne i Hercegovine, viceprvak Balkana, učesnik Svjetskih prvenstava i potpisnik nekih uradaka od kojih uistinu zastaje dah. Kao i mnogo sportova kod nas, freestyle nogomet nije toliko zastupljen, a Samir Salčin momak je koji se trudi da to ne bude tako i mnogo toga radi na promociji ovog uistinu atrkativnog sporta. Za SportSport.ba Samir je govorio o svojim dostignućima, planovima, te može li se u našoj zemlji živjeti od ovog sporta.

"Najkraće rečeno freestyle je slobodno tehniciranje nogometnom loptom i svim dijelovima tijela" - otpočeo je Samir definicijom ovog sporta razgovor za naš portal te se nadovezao na to kako je završio u freestyleu.
"Prvo sam naravno trenirao nogomet do 2008 kada sam teže povrijedio meniskus. Godinu dana nakon toga sam se vratio ali to više nije bilo to jer se u mene uvukao strah, nije mi bilo svejedno ulaziti u duele bez kojih je nogomet nezamisliv, pa sam se lagano počeo oprobavati u freestyleu. Oduvijek su me impresionirali trikovi Ronaldinha, Ibrahimovića, Ronalda, takozvana 'Yoga Bonita', pa sam tu ljubav prema tome vremenom doveo na jedan ozbiljniji nivo bavljenja ovim sportom".

Kakva je bosanskohercegovačka freeystyle scena trenutno?

"Prilično je loše iako se u zadnjih godinu dana počelo popravljati. Meni je cilj da sve to kompletno podignem ba višu razinu. Nemam više motivaciju za natjecanja, bio sam 6x prvak države i nije mi cilj progoniti novu titulu nego bih volio da se što više ljudi bavi ovim sportom. Na zadnjem prvenstvu nisam se ni natjecao nego sam bio sudac. Trenutno nas je oko 20-ak u Bosni i Hercegovini".

Više puta si se okušao i na globalnoj sceni?

"Da, 2016. godine sam bio balkanski viceprvak gdje je zanimljivo da sam prvaka na natjecanju u grupi uvjerljivo porazio. No u finalu sam se odlučio na druge trikove jer mi je bilo glupo ponavljati iste i na kraju sam, ironično, završio drugi. Išao sam dva puta na SP koja su mi bila fantastična iskustva, jer to je bilo u trenutcima kad sam praktički počinjao karijeru. Kada bih sad otišao na Svjetsko prvenstvo to bi već bilo dosta drukčije i uvjeren sam - ozbiljnije. Samo što se u nas trenutno teško što može organizirati, neki turnir koji bi vodio na SP".

Može li se u BiH živjeti od bavljenja ovim sportom?

"Može ukoliko se na kvalitetan način prezentiraš i ako se odradi dobar marketing, u tu rečenicu je stala cijela filozofija oko toga".

Mogu li freestyle vještine donijeti neku ozbiljniju prevagu na pravom terenu?

"Nekoliko puta sam uspio 'prodati' neke fore, ali uglavnom ne može jer to u biti nije ni isti sport. Skoro više da nemaju nikakvog dodira. Mogu se neki detalji iskoristiti ali nije pametno, jer samo će ti neko 'otkinuti nogu' - kroz smijeh je kazao Samir i dodao:
"jednom ćeš nekoga obrukati a drugi put - ode noga!"

Kakvi su planovi za ubuduće?

"Pa evo, prvo na redu mi je da izbacim video koji pripremam, video u koji će stati 10 godina moje freestyle karijere. U njemu će biti dosta stvari, kao i moj originalni trik koji sam sam izmislio i izveo prvi put. U planu ima još nekih nastupa, koronavirus je kao i sport u cijelom svijetu poremetio planove i freestylerima. Ciljeve imam, pored videa, želim napraviti veliki projekat i obuku za edukaciju djece. Ukoliko situacija bude dozvoljavala i ponovno se krene u školske klupe od jeseni, moj plan je da obilazim škole po našoj zemlji i educiram djecu. Vjerovatno ću se opet pojaviti i na Supertalentu kada bude prva prilika".

Pandemija je, kažeš, poremetila i vaš kalendar natjecanja?

"Tako je, nema nikakvih događanja trenutno. Nešto se pokušavalos online natjecanjima no ona su ispala po meni pravi promašaj. Ne može se to mjeriti online videom koji neko snima 10 dana i ono što se dešava na pravom natjecanju, to se jednostavno ne može porediti".

U video prilozima koje možemo vidjeti vidi se kakav je zapravo Samir Salčin majstor svog zanata, a neki trikovi koje izvodi zaista zaustavljaju dah. Na jutrošnjem treningu NK Sport Talent u Mostaru, Samir je pred najmlađim polaznicima ovog kluba prezentirao nekoliko trikova a mi smo snimili najnoviji koji je ovaj sjajni freestyler sam osmislio i prvi na svijetu izveo. Sigurno, nikakvo čudo neće biti ukoliko za ovog momka čujete još jer se radi o izuzetno predanoj i vrijednoj osobi koja se svaki dan trudi postati što bolji u ovom atraktivnom, ali kod nas još uvijek slabo zastupljenom sportu. 

Top Komentari

cibat95187
U ovom članku jedino šta je istinito je datum objave. Momak ne da nije bio 6 puta prvak BiH, nego u životu nije osvojio nikakvo natjecanje. ?
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi