Od Basela je prošlo 13 godina, je li vrijeme da Sarajevo u četvrtak sve naplati?

Basel je bio prejak, ali nada nikada nije izgubljena

Od Basela je prošlo 13 godina, je li vrijeme da Sarajevo u četvrtak sve naplati?

E. Škorić

Fudbalski klub Sarajevo u četvrtak igra još jednu veliku utakmicu. Bh. prvak će u Zenici ugostiti Celtic u play-offu Evropske lige.

Škotski velikan jeste veliki favorit na Bilinom polju, ali igra se jedna utakmica i bez publike, pa je sve moguće. Sarajevo je pokazalo da je spremno za velike stvari ko zna - možda je upravo ovo vrijeme da se napravi toliko priželjkivani iskorak?

Ovo će biti peti play-off za Sarajevo. Borio se bordo tim pet puta za grupnu fazu Lige prvaka ili Evropske lige, no imao je daleko jače rivale i uglavnom nije bilo ni sreće. Stoga navijači vjeruju da bi se u četvrtak sve moglo vratiti i da bi tim s Koševa konačno mogao da igra grupnu fazu velikog evropskog takmičenja, kao prvi klub iz BiH kojem je to pošlo za rukom.

Počelo je utakmicom sa Dynamo Kijevom i o tome smo već pisali. Bio je to prvi, nažalost neuspješni pokušaj Sarajeva da se domogne grupne faze Lige prvaka. Bilo je to u sezoni 2007/08, a nedugo nakon toga, iste te sezone, Sarajevo je igralo i drugi play-off, samo tada za Kup UEFA, odnosno današnju Evropsku ligu.

Rival Sarajevu bio je švicarski velikan Basel. Tada je Basel bio zaista moćan, imao je strašan tim, pa su Švicarci u dva meča slavili s ukupnih 8:1. Bilo je 2:1 i 6:0. Jedini gol u tom dvomeču postigao je Semjon Milošević u 93. minuti.

Za Sarajevo su tada igrali: Fejzić, Milošević, Hadžić, Muharemović, Bašić, Repuh, Džakmić, Grujić, Babić, Šaraba i Rašlć. Trener je bio proslavljeni Husref Musemić.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

I 12 godina kasnije sa istim žarom navijači Sarajeva čekaju velike evropske utakmice. Ove sezone tim Vinka Marinovića igra sjajno, bordo tim ima izuzetno kvalitetan i širok roster i nema razloga da se ne vjeruje u čudo, pa makar s druge strane bio Celtic.

Na Koševu traje dugogodišnji projekat i sigurno je da se neće prestati vjerovati u grupnu fazu bez obzira kako završi meč u četvrtak.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Bordobjeli
Vakat je što jes jes....
9 1
Rajvosa2019
Nemamo sta izgubiti , odigrati muski i cvrsto - falit ce nam Amar - ima nekad kratak fitilj + nekad je zivcan , ali se zalaze + bori, nadam se da ce Vinko naci adekvatno rjesenje - Ahmo - Benjo i Fanimo moraju rasteretiti odbrano , to nam je najbolja sansa iz kontre da im zalilamo koji komad
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi