Zakarić: U Premijer ligi ima dobrih igrača na koje se treba obratiti pažnja

Udarna igla Borca

Zakarić: U Premijer ligi ima dobrih igrača na koje se treba obratiti pažnja · Intervju

A. Beganović

Dobre igre u Željezničaru osigurale su mu transfer u Partizan. I tamo je počeo dosta dobro, zabijao je golove, asistirao je, no smjena trenera nije mu odgovrala. Odjednom je pao u drugi plan, otišao je u Craiovu gdje je na početku imao problema sa papirima, a početkom godine potpisao je za Borac.

I kako kaže, nije pogriješio. U Borcu pruža sjajne partije, sa šest pogodaka i četiri asistencije jedan je od najučinkovitijih igrača Premijer lige, a ukoliko nastavi sa dobrim igrama, povratak u reprezentaciju ne čini se kao nemoguća misija. Radi se o Goranu Zakariću, igraču koji je u svakom klubu gdje je nastupao, davao svoj maksimum.

Gorane, evo nakon 10 kola Borac se nalazi na drugom mjestu premijerligaške tabele sa 21 osvojenim bodom. Da li si zadovoljan učinkom u prvoj trećini prvenstva?

"Naša želja je prije svega bila da dobro otvorimo prvenstvo i to smo i odradili. Na dvije domaće utakmice upisali smo dvije pobjede. Malo je nakon toga pao i pritisak koji smo imali. Zadovoljni smo sa 21 bodom nakon deset kola. Spremamo se za narednu utakmicu, a to je Radnik Bijeljina. Idemo na pobjedu jer Borac je sad na tom nivou da u svaku utakmicu mora ići na pobjedu."

Mnogo bolje igrate kući. Na domaćem terenu ste ostvarili šest pobjeda, dok ste u gostima tri puta poraženi i samo jednom ste slavili.

"Bolje igramo kod kuće, to nije nikakva tajna. Četiri utakmice smo odradili na gostovanju od čega su tri bile derbiji. Željezničar, Sarajevo i Široki, a u takvim utakmicama je sve moguće. Nažalost, izgubili smo sve tri, no dobro je što smo uspjeli savladati Olimpik koje gori pod nogama. Ta utakmica i tri boda sigurno su nam podigli samopouzdanje i olakšat će nam dalji tok prvenstva."

Nakon reprezentativne pauze očekuje vas težak raspored. Čak tri uzastopna gostovanja. Da li će ove utakmice dati odgovor na pitanje koliko zapravo Borac može u ovom prvenstvu?

"Težak je raspored ispred nas. Svako gostovanje je teško u ovoj ligi. Zato sam i rekao da je za nas bilo dobro što smo prva dva kola igrali u Banjoj Luci. No, sada nakon utakmice 11. kola slijede nam još dva gostovanja. Bitni su mečevi pred nama, imamo situaciju gdje možemo dobiti mnogo, ali u isto vrijeme i izgubiti dosta toga. Ali, vjerujem da će za nas sve krenuti u pravom smjeru i nakon ovih gostujućih utakmica"

Aktuelni šampion, FK Sarajevo, na čelu je tabele. Bordo ekipa djeluje najbolje, dobro igraju, imaju širok igrački kadar. Može li neko zaustaviti Sarajevo?

"Sarajevo igra dobro, igraju dobar fudbal. Pokazali su to u dosadašnjem dijelu prvenstva, u prošlom prvenstvu, ali i u evropskim mečevima. Mi imamo svoj cilj, to je izlazak u Evropu, ali naravno i da budemo tu pri vrhu i da ukoliko nam se prilika ukaže za titulu, budemo spremni je iskoristiti. Imamo tu još Zrinjski, Željezničar pa i Široki Brijeg. Dosta je dobrih ekipa, a samo jedna će na kraju biti prva. Nadamo se da ćemo to biti mi, kao što se igrači iz drugih klubova nadaju da će to biti oni. Još uvijek se niko nije bodovno izdvojio tako da nas očekuje sasvim sigurno dosta uzbuđenja."

Navalni red Borca djeluje savršeno. Tu je iskusni Vranješ, zatim Ziljkić, pa i mladi Lukić. Kako je sa njima trojicom sarađivati na terenu?

"Borac ima kvalitetne igrače, kako prema naprijed tako i nazad. Imamo dosta iskusnih, ali i sve više mladih igrača na koje se ozbiljno računa. Treba vremena da se sve uigra, ali mislim da smo na dobrom putu. Što se tiče saradnje nas četvorice prema naprijed, mislim da smo pokazali da sve ide kako treba. Imamo i dosta golova, ali i asistencija tako da se ne mogu požaliti. Najbitnije je da je klub zadovoljan s nama, a vjerujem da ćemo i u narednim utakmicama pokazati kvalitet. Borac je veliki klub, ljudi koji rade u njemu kao i navijači sasvim sigurno zaslužuju da se nižu uspjesi, kako u domaćim tako i u evropskim takmičenjima."

Nije tajna da svaki igrač želi napraviti transfer iz Premijer lige. Reci mi, kako se bilo vratiti u BiH nakon što si otišao u Partizan pa u Craiovu?

"Nije bilo lako donijeti odluku o povratku u Premijer ligu. Iza sebe sam imao dobru sezonu u Željezničaru nakon koje je došao i transfer u Partizan. Sve je bilo odlično na početku, igrao sam dobro, za reprezentaciji sam konstantno dobijao pozive. Imao sam zapravo sjajnu situaciju, ali došlo je do smjene trenera u Partizanu gdje sam dosta izgubio. Ne bih previše ulazio u te stvari, i meni su neke stvari bile dosta čudne jer igrao sam dobro, davao golove i asistirao. Imao sam puno povjerenje tadašnjeg trenera i mogu mu biti samo zahvalan. Bilo je opcija iz raznih država prije dolaska u Borac, no imao sam jednu čudnu situaciju u Craiovi gdje sam otišao iz Partizana. Čekao sam na registraciju mjesec i pol, pa sam onda igrao dosta dobro, ali onda opet smjena trenera i nepovoljna situacija za mene. Sve to i utiče na čovjeka. Ali, evo odlučio sam se poslije toga za Borac i nisam pogriješio. Ne razmišljam o onome što se desilo, tu sam da pomognem Borcu, dajem svoj maksimum i tako će uvijek biti. Psihološki sam u dobrom stanju, kažem vam, ne okrećem se za onim što se bilo".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Reprezentacija ponovo nije uspjela osigurati plasman na veliko takmičenje. U čemu je problem?

"Ne bih mnogo komentarisao igre i rezultate. Nije moje da o tome pričam. Bio sam tamo i znam da se radi u grupi sjajnih igrača i momaka. Možda je problem u čestoj smjeni selektora. Ne znam, kažem vam, teško je meni to komentarisati. Znam da je velika šteta da reprezentacija sa ovako kvalitetnim igračima ne ode na veliko takmičenje. Pratio sam sve utakmice, navijao, ali nismo bili miljenici sreće tokom izvođenje penala. Nadam se da će u budućnosti stvari biti bolje i da ćemo se plasirati na veliko takmičenje."

Na kraju, opšti je dojam da su igrači iz Premijer lige podcijenjeni. Znaš i sam na šta mislim. Evo uzmimo i reprezentaciju, igrači iz naše lige rijetko dobijaju priliku da pokažu šta znaju.

"Potpuno si u pravu što se tiče te teme. Kada se spomene bh. liga, odmah se nekako stvara nekakva slika kao da se ne radi o fudbalerima. Lično smatram da na svakom okupljanju reprezentacije treba biti više igrača iz Premijer lige. Što se mene tiče, nikada nisam odustao od reprezentacije. Splet okolnosti je bio takav kakav je, no došao sam sad u Borac s velikim ambicijama. Želim pomoći klubu, pa i dobrim igrama napraviti transfer, ali i vratiti se u reprezentaciju. Vjerujem i nadam se da će do toga doći. Ponavljam, smatram da ima dobrih igrača u ligi na koje se treba obratiti pažnja."

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

milivoje
Jel se i Radnik sklanja ko Krupa? SNSD veze i vezice
12 5
papagaj
Jel te bilo stid proslaviti pobjedu protiv Veleža,cccccc
8 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi