Nedim Musić: Kolege pozivam da razmišljaju kao sportisti, bh. rukomet treba depolitizirati
FOTO: FB RK Gračanica

Prvi čovjek RK Gračanica

Nedim Musić: Kolege pozivam da razmišljaju kao sportisti, bh. rukomet treba depolitizirati · Intervju

H. Zilić

RK Gračanica posljednjih nekoliko sezona u vrhu je bh. rukometa.

Gračanica je dala i dva reprezentativca u posljednjim ciklusima, a to su Admir Ahmetašević i Dino Hamidović, koji grade već internacionalne karijere.

Klub je odlično predstavljao BiH i na evropskoj sceni. Ove sezone su prezimili u EHF European Cupu, gdje su u osmini finala eliminisani od St. Petersburga.

Čovjek koji je najzaslužniji za novi uspon rukometa u Gračanici je Nedim Musić, aktuelni predsjednik kluba. Nedim živi za RK Gračanica, gleda na svaki detalj na svaku sitnicu da zajedno s Upravom kluba igračima i trenerima obezbijedi uslove za kvalitetan rad.

Sezona u PLBiH ulazi u finiš. Jedna od najtežih sezona gledajući situaciju izazvanu pandemijom koronavirusa, a RK Gračanica ponovo je u vrhu PLBiH. Iskoristili smo priliku da porazgovaramo sa Nedimom Musićem, koji nam je približio sliku rukometa u Gračanici, ali dotkali smo se i ostalih tema vezanih za bh. rukomet.

Prije svega gospodine Musiću hvala na izdvojenom vremenu za portal SportSport.ba i pitanje, koje se samo od sebe postavlja u ovoj situaciji. Kako se RK Gračanica bori s ovom pandemijom koronavirusa?

Oglasi

"Ovo pitanje ima više aspekata, pa ću prvo govoriti o zdravstvenom: Od početka pandemije i prekida prošlosezonskog prvenstva svi članovi kluba se pridržavaju propisanih mjera zaštite u obimu i na način kako se to prakticira u našem okruženju. Pojedini igrači su u ranoj fazi pripremnog perioda imali određene simptome (gubljenje čula mirisa i okusa), ali urađeni PCR testovi tada nisu potvrdili prisustvo virusa. Nakon toga, dva puta smo pred evropske utakmice ekipno radili PCR testove, a jednom brze („nadal“ testovi) i svaki puta svi članoivi kluba bili su negativni. Lično mislim da smo vjerovatno kolektivno imali i prebrodili neki blaži oblik virusa, ali treba se čuvati novog talasa i novih sojeva. U finansijskom smislu nismo puno osjetili udar na budžet kluba jer su nas Grad Gračanica i dugogodišnji sponzori i ove sezone podržali. Najveći finansijski minus napravljen je na prihodima od prodaje ulaznica, što za naš klub i naše uslove nije zanemariva stavka. Takmičarski, najveću štetu koronavirus nam je nanio jer je onemogućio prisustvo gledalaca. Izgubila se takmičarska atmosfera i draž utakmica, tako da je ovo zaista jedna nezahvalna situacija, gdje morate ulagati kako bi sport, rukomet i Vaš klub opstali, a oni zbog kojih postojite i kome ste svrha su uskraćeni da uživaju u utakmicama. Na sreću današnja tehnika i tehnologija omogućavaju prenose pa gledaoci na taj način kompenzuju ovaj hendikep.

Evropsko proljeće i dobar otpor protiv snažnog St. Petersburga. Kako gledate na to sve nakon što su se emocije slegle?

"Ekipa HC“Neva“ iz Sankt Petersburga u dvomeču 1/8 finala European CUP-a dokazala je da je kvalitetniji sastav od nas i zasluženo se plasirala dalje. Radi se o ekipi iz samog vrha Ruske lige. Naša ocjena je da smo po prikazanom u prvoj utakmici trebali ostvariti povoljniji rezultat i da je ta utakmica završena sa prevelikom razlikom (+12) u korist našeg protivnika. U revanšu smo pokazali da nismo toliko inferiorni i prava je šteta da u posljednjoj minuti nismo pogodili bar za nerješeno. U svakom slučaju ovaj dvomeč je bilo veliko iskustvo za našu mladu ekipu i sigurno utakmica koja će ući u anale gračaničkog rukometa."

Gračanica je postala jaka rukometna sredina. Vratio se onaj prijašnji "šmek", možda u još jačem intezitetu. Koja je tajna Vaše priče i ovog uspjeha?

Oglasi

"Svaki klub u svojoj historiji ima uspone i padove. Puno je faktora koji utiču na takva kretanja i elaboracija istih zahtjevala bi dosta vremena. Isto tako da bi se postigli veliki uspjesi treba da se poklopi dosta toga, struka, igrački kadar, uprava, navijači, podrška društvene zajednice i da između svih tih stakeholdera (zainteresovanih strana) vlada hemija i pozitivna atmosfera. Posljednji uspon ili tajna uspjeha kako hoćete vezana je za dolazak Damira Doborca za šefa stručnog štaba. Po najjednostavnijoj formuli red, rad i disciplina, bez povlastica prema bilo kome i intimizacije sa igračkim kadrom, postigao je izvanredne rezultate. Ostvaren je ulazak u Premijer ligu, a zatim je ostvaren nezabilježen rezultat povratnika, osvajanje Premijer lige. Budući da se prema Propozicijama igrao play off, na kraju smo bili treći, što nam je omogućilo izlazak u Evropu nakon 16 godina kada smo se sastali sa trostrukim prvakom Evrope, HC“Dukala“ Prag. Prošle sezone postali smo viceprvaci, a vjerujem da bi do kraja vodili mrtvu trku sa Borcem za titulu. Ove godine smo po prvi puta ostvarili prolazak u Evropi do 1/8 finala European CUP-a. Damir je dakle zaveo red u svlačionici i na terenu, a Uprava kluba se postarala da na vrijeme obezbjedi apsolutno sve potrebne resurse kako bi se struka fokusirala samo na rad sa ekipom."

Da li je trofej naredni cilj kluba?

"Nezahvalno je pred sebe postavljati takve ciljeve, mada nam ambicija i želje ne nedostaje. Mi imamo mladu, potentnu ekipu čiji prosjek starosti je 22 godine. U samom takmičarskom ciklusu, uvijek se vodimo filozofijom i igramo utakmicu po utakmicu, a svaka naredna nam je najvažnija. U razvoju situacije ako nam se otvori prilika za neki trofej sigurno ćemo je pokušati iskoristiti, ali nikakav imperativ nismo sebi nametnuli. U ovom trenutku smo u vrhu bh. rukometa i tu želimo da se što duže zadržimo."

Ne zaobilaze Vas ni reprezentativni pozivi. Još jedan dokaz da se sjajno radi u klubu. Dino Hamidović je napravio već inostranu karijeru, kao i Admir Ahmetašević. Kakva je generalno budućnost kluba po Vašem mišljenju, ako gledamo igrački kadar?

"Gračanica trenutno daje dva reprezentativca ponikla u našim redovima, to su Admir Ahmetašević golman španjolskog Puento Genila i Dino Hamidović član Trima iz Trebnja. Duboku vjerujem da će naš kapiten Omer Mehmedović (2000.g.) ubrzo biti standardni reprezentativac. To je poluvalentan igrač koji može jednako dobro odigrati na krilnoj i vanjskim pozicijama. Momak koji ima izvanredne fizičke sposobnosti, besprijekorno pripremljen i onog momenta kad usvoji i implementira sve savjete trenera Doborca biće izvrstan. Damir Kadrić (2001.g.) koji nam je došao iz Maglaja, također je vanserijski materijal.
Nakon teške povrede i operacije križnih ligamenata, od ljetos je pod palicom trenera Doborca. Ukoliko se 100% fokusira i posveti rukometu za njega nema granica. Tu je i Adi Mehmedćehajić (2001.g.) također juniorski reprezentativac, vrlo interesantan i perspektivan igrač. Imamo i par kadetskih reprezentativaca čija imena za njihovo dobro neću pominjati. Inače naše omladinske selekcije svrstane su u pet starosnih grupa i broje cca 100 dječaka. Najstarija generacija U-2004 je dosta potentna i nastojaćemo u idućoj sezoni da je prijavimo kao Gračanicu „2“ za nastup u Prvoj ligi Federacije. Upravo ovaj prelaz iz juniorskog u seniorski uzrast „proguta“ nam najveći broj igrača. Nestrpljivi da treniraju i čekaju svoju šansu sa klupe, nedovoljno iskusni, snažni i kvalitetni za Premijer ligu, gro tih momaka napušta rukomet i klub. Pokušaćemo taj odliv igrača prevenirati pa kroz utakmice Prve lige zadržati igrače i dobiti kvalitet."

Oglasi

Komentar na bh. rukomet i PLBiH generalno. Talenta imamo. Klubovi nisu prolaznici u Evropi. Šta još treba poboljšati? Na čemu najviše treba raditi?

"Mislim da je BH rukomet zreo za jednu totalnu reorganizaciju takmičenja. Kao nulta stvar rukometni sport u BiH bi se morao depolitizirati. Ja nemam problem sa Statutom RS BiH, niti sa pravima bilo kojeg naroda u BiH, ali ako nam neko svojim šovinističkim tezama i proglasima stalno stvara ambijent nepovjerenja i sukoba među članicama onda sam apsolutno protiv toga. Premijer ligu treba svesti na 12 klubova i formirati zajedničku Prvu ligu od također 12 klubova. Tu bi smo imali pravi kvalitet. Zatim u 3. stepenu napraviti 4 razvojne lige po regionalnom principu koje bi služile i koristile mladim igračima za sticanje iskustva. Ove lige bi bile znatno jeftinije i vjerujem da bi se mnoge „ugašene“ rukometne sredine ponovo rodile. Naravno, sve ovo treba da prati formiranje ili reorganizacija svih ne/postojećih udruženja (sudijsko, trenersko, premijeligaša) i stalna edukacija na svim nivoima."

Reprezentacija BiH je malo "zakuhala" borbu za EP. Može li novi selektor Ivica Obrvan da nas odvede na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta?

"Ova reprezentacija je u prošlosti pokazala da se nikad ne smije otpisati. Također je pokazala da joj je svejedno gdje igra utakmicu, tako da je sve moguće. Ja sam po prirodi umjereni optimista i dok postoji šansa treba se nadati. Biće to zaista jako težak zadatak i trebaće dosta sreće da nam se stvari poklope. Ono što mene brine je nedostatak emocije koja je krasila ovu reprezentaciju. Poraz od Estonije u Bugojnu nije bio samo rezultatski poraz, gubili smo mi utakmice i do sada, ali nikad na ovakav način. Djelovali smo bezvoljno, nezainteresovano, poslije poraza ležerno."

Oglasi

Ulazimo u finiš ove teške sezone u PLBiH. Da li Gračanicu gledamo i naredne godine u Evropi?

"Pored Borca i Izviđača koji su se trenutno izdvojili na vrhu, za mjesta u Evropu ravnopravno konkurišu Sloga (D), Gračanica, Vogošća, Sloboda i Konjuh. Pored prvenstva način da se izađe u Evropu je i KUP takmičenje. Također, već par sezona pojedini klubovi koji ostvare plasman u Evropu zbog finansija odustaju od nastupa, pa i to može biti put nečijeg plasmana u European CUP. U svakom slučaju biće zanimljivo. Mi ćemo kao i do sada utakmica po utakmica, pa kako bude. U svakom slučaju imamo ambicije da ponovimo uspjehe iz prethodnih sezona."

Kada spominjemo Evropu, da se dotaknemo i regije. Gračanica u SEHA ligi? Da li ste razmišljali nekad u tom pogledu?

"Ne. Bio bih sretan da Gračanica igra u jakoj Premijerligi BiH. Smatram da SEHA liga nije ništa dobrog donijela našim klubovima. Godinama je slabila domaće prvenstvo, uskraćivala nas za veliki broj derbi utakmica, a naši klubovi koji su učestvovali u SEHA ligi nisu bili dorasli za takmičenje sa znatno moćnijim klubovima. To se naročito odnosi na posljednjih nekoliko sezona gdje su BH klubovi služili kao „zakrpe“ SEHA ligi, po principu kad neće niko, zovi BH klubove. To nam je stvaralo ogromne probleme u organizaciji i formatu takmičenja, izrodilo bezbroj kompromisa koje ni do danas ne možemo da apsolviramo i prevaziđemo. Možda je nekom igraču tih 20-tak utakmica na višem nivou pomoglo u ličnom igračkom razvoju, ali to je premali benefit za žrtvu koju je dao BH rukomet za tu neodrživu ligu."

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Za kraj poruka sportskim radnicima i sportistima u Bosni i Hercegovini?

"Svima želim dobro zdravlje i da nam se gledaoci što prije vrate na tribine, a moje kolege pozivam da razmišljaju i djeluju kao sportisti, a ne kao političari. Svima će nam biti mnogo ljepše, ugodnije, a takva atmosfera donijeći i bolji zajednički rad i bolje rezultate."

Top Komentari

sdsport15
Svaka cast na clanku, samo mala ispravka, mi od Estonije nismo izgubili u Bugojnu, to je izgubila Iskra od komsija iz VakufUskoplja:-) ovakvih clanaka, svjedocenja nam treba vise, svaka cast... Sportski pozdrav
4 0
laky187
Nece biti bolje nikad u BH rukometu dok god imamo sudijske organizacije koje kroje tabelu PL. Dok god imamo Šahmane, Radje i slične jajare, koje za rad svojih interesa drugima jako duboku jamu kopaju. A sljedeće sezone bez ispaljenog metka ispadaju i pozadugo se više ne vraćaju u društvo najboljih. Najsvježiji primjer je RK Prijedor i RK Krajina iz Cazina, koji su godinama mešetarili na čelu sa Miljušom i društvom. A onda su ispali kao koferi i neće se sigurno vratiti jos dugooo u PL. Ali zato su uspjeli da unište generacije mladih momaka cije su klubove izbacili iz PL svojim spletkama, a ta djeca nisu više mogla da imaju sve potrebne uslove za razvoj. To sada isto radi izvjesni Šahman, koji je uzgred rečeno odveo mnogo potencijalnih reprezentativaca naše zemlje u daleki Katar kako bi sebi obezbjedio sto bolje bonuse i ostale bonitete. Dosta ti dječaka sada gore radi nesto drugo, a ne ono zbog čega su otišli. O Vojislavu Rađi mislim da je suvišno i govoriti...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi