Da li su mogli više? Gdje su danas zlatni momci bosanskohercegovačkog sporta?
Doček zlatnih kadeta u Sarajevu

Musa i društvo su osvojili zlatno na EP

Da li su mogli više? Gdje su danas zlatni momci bosanskohercegovačkog sporta?

A. Beganović

Zlatnim slovima će u historiji bosanskohercegovačkog sporta ostati upisan 16. avgust 2015. godine. Naime, tada je kadetska košarkaška reprezentacija s klupe predvođena Josipom Pandžom postala prvak Evrope.

Rijetki su uspjesi s kojima se bosanskohercegovački sport može pohvaliti. Na prste jedne ruke se mogu nabrojati, a osvajanje titule evropskog prvaka u košarci, bez obzira što se radi o kadetskoj selekciji, najveći je u historiji bosanskohercegovačkog sporta.

Nikola Đaković, Adi Alikadić, Lazar Mutić, Aljoša Janković, Amar Barukčija, Srđan Kočić, Njegoš Sikiraš, Emir Čerkezović, Sani Čampara, Džanan Musa, Timur Ovčina i Vedran Mirković su košarkaši koji su Bosni i Hercegovini donijeli zlatnu medalju.

A, gdje su nakon skoro šest godina? Nažalost, može se reći da nisu iskoristili potencijal koji su imali, odnosno rijetki od njih su napravili što se zapravo očekivalo. Krenimo redom.

Nikola Đaković, skoro šest godina nakon osvajanja zlatne medalje nastupa za Pljevlja, crnogorski klub koji se takmiči u tamošnjem elitnom društvu.

Aljoša Janković i Srđan Kočić su članovi Borca iz Banja Luke, dok je posljednji klub Timura Ovčine bila Vogošća.

Adi Alikadić je u ovoj sezoni nastupao za tuzlasnku Slobodu, dok je Emir Čerkezović nosio dres Gradine, člana A lige Bosne i Hercegovine s kojom je izborio ulazak u A1 ligu, a Amar Barukčija je branio boje Živinica.

Vedran Mirković košarkaški hljeb zarađuje u Njemačkoj, tačnije u članu Regionalne lige Idsteinu, dok je Lazar Mutić početkom sezone potpisao za člana elitnog ranga španske košarke Manresu, no trenutno je na posudbi u Tau Castellu koji se takmiči u rangu niže.

Sani Čampara brani boje hrvatskog Splita, dok je član najbolje petorke sa pomenutog Evropskog prvenstva Njegoš Sikiraš trenutno igrač Fuenlabrade, ali na posudbi u Melilluu u 2. španskoj ligi.

MVP prvenstva i vođa zlatne generacije, Džanan Musa, nakon dvije i pol godine provedene u Sjedinjenim Američkim Državama u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu NBA vratio se u Evropu. Potpisao je ugovor sa Anadolu Efesom, no u turskom klubu ne dobija minutažu kakvu je očekivao po dolasku.

Podsjetimo na kraju, u finalu Evropskog prvenstva košarkaška reprezentacije Bosne i Hercegovine savladala je Litvaniju rezultatom 85:83, a za najboljeg igrača turnira proglašen je Džanan Musa.

U najboljoj petorci turnira osim Muse našao je još jedan bosanskohercegovački reprezentativac Njegoš Sikiraš i upravo su ova dvojica košarkaša dosad napravili najviše od zlatne generacije.


Promo

Top Komentari

Maestro
Da mogli su naravno da su imali podršku države ali nažalost kako to često kod nas biva slučaj ako se sam ne izboriš u državi se uzdaj! Šteta što se onakav potencijal nije do kraja iskoristio jako žalosno
7 11
DadiG
Šteta
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi