Mahrezova životna priča za dobar film: Iz grada nasilja i francuskog niželigaša na krov svijeta
FOTO (EPA) - Mahrez i Leicester su senzacionalno osvojili prvenstvo

Mahrezova životna priča za dobar film: Iz grada nasilja i francuskog niželigaša na krov svijeta

A. Beganović

Manchester City po prvi put u svojoj historiji igrat će u finalu elitnog evropskog klupskog takmičenja Lige prvaka.

U polufinalnom okršaju Građani su sa ukupnih 4:1 nadigrali PSG, a najzaslužniji za trijumf izabranika Pepa Guardiole bio je alžirski reprezentativac Riyad Mahrez.

A, upravo je Mahrezova životna priča jedan od onih po kojoj će se u budućnosti sasvim sigurno snimiti film i priča koja će mnogim mladim fudbalerima biti životna vodilja.

Rođen je u Francuskoj u Sarcellesiu, gradu od nekih 60.000 stanovnika poznatom, prije svega, po nasilju, velikoj nezaposlenosti i trgovini drogom. Otac mu je bio Alžirac, a majka alžirskog i marokanskog porijekla.

Fudbal je volio od malih nogu, počeo je trenirati u redovima lokalnog niželigaša Sarcellesa i ništa nije naslučivalo da će napraviti fenomenalnu karijeru. Treneri su mu govorili da zbog svoje građe nikada neće napraviti ništa vrijedno u karijeri, no nije odustajao.

Imao je veliku podršku od oca, koji ga je pratio na svim utakmicama u omladinskim selekcijama. No, iznenada je ostao bez oca kada je imao 15 godina. Otac mu je umro od srčanog udara, a kasnije će Mahrez reći da su mu od tog trenutka stvari krenule prema naprijed.

Oglasi

"Ne znam da li sam se tada uozbiljio, ali nakon smrti oca stvari su mi krenule naprijed. Mozda sam u glavi želio više", istakao je u jednom od intervjua Mahrez.

Nakon što je završio omladinski staž u već pomenutom francuskom niželigašu, dobio je poziv da dođe na probu u Quimpier, klub koji se tada takmičio u sedmom nivou francuskog fudbala.

"Dobro se sjećam, karta za voz je koštala 160 eura. Bili su to teški momenti, no obećao sam svojoj majci da ću uspjeti. I evo, uspio sam", prisjetio se Mahrez tog životnog perioda.

Lovci na talente veikih francuskih klubova, Marseillea i PSG-a uočili su ga u Quimpieru, no odbio je njihove ponude, a odabrao je onu Le Havreovu. Na početku je igrao za drugi tim ovog kluba, a kasnije i za prvi. U Ligue 2 je odigrao 60 utakmica i pritom je postigao šest pogodaka. Često je kritikovao Ligue 2 smatrajući da se previše forsira defanzivni fudbal, a početkom 2014. se otisnuo u Englesku, tačnije u redove Leicester Cityja.

U ovom klubu je "eksplodirao", a samo godinu i pol nakon dolaska u tada člana Championshipa, osvojio je Premiership. U Leicesteru se zadržao do 2018. godine kada u rekordnom transferu za 60 miliona funti pojačava Manchester City. Prilikom potpisa ugovora izjavio je da je došao u Manchester kako bi s klubom osvojio Ligu prvaka. Na, dobrom su putu, a upravo je Mahrez jedan od najzaslužnijih za historijski plasman Građana u finale Lige prvaka. Za nešto više od deset godina od francuskog niželigaša, grada koji je poznat po nasilju i trgovini drogom, do krova svijeta. Idealna priča za film.

Oglasi

Mahrez i Halilhodžić

Za reprezentaciju Alžira debitovao je u duelu sa Armenijom, koji je odigran u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Na klupi Alžira sjedio je proslavljeni bosanskohercergovački stručnjak, Vahid Halilhodžić, kojeg su tamošnji mediji "razapinjali" zbog toga što je vjerovao Mahrezu.

Čak su tvrdili da je sadašnji fudbaler Mancheset Cityja platio Halilhodžiću kako bi ga uvrstio u ekipu što se naravno na kraju pokazalo netačnim.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Na Mundijalu 2014. godine odigrao je jedan meč i to onaj uvodni protiv Belgije, a Alžir se po prvi put tada plasirao u nokaut fazu Svjetskog prvenstva gdje je u osmini finala ispao od Njemačke, kasnijeg prvaka.

Osim titule prvaka sa Leiceterom ovaj sjajni fudbaler je u dosadašnjoj karijeri osvojio u titulu prvaka sa Manchester Cityjem, tri Liga kupa, te po jedan Super lup i FA kup. Sa Alžirom je osvojio Afrički Kup Nacija.

Promo

Top Komentari

Celtic
Eto šta vam fali pisati ovako bez obzira na sport a manje gluposti, sponzoruša i slično. Ovakvi tekstovi trebaju da su inspiracija djeci a i ljudima a kakvu će inspiraciju pronaći "koliko Wanda puta na dan ima sex" i slične stvari.
14 0
mosaljozemosaplavo
jedna lasta ne cini proljece
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi