Ko su žeštoki mađarski navijači? 'Karpatska brigada' prezire Jevreje i Rome, a vole noževe

Nemaju milosti ni prema kome

Ko su žeštoki mađarski navijači? 'Karpatska brigada' prezire Jevreje i Rome, a vole noževe

S. Grebović

Prilikom žrijeba grupa za ovo Evropsko prvenstvo selekcija koja je imala najmanje sreće bila je Mađarska.

Ni najveći neprijatelj, da je želio, nije ih mogao staviti u težu grupu. Voljom žrijeba reprezentacija Mađarske je bila smještena u posljednju, grupu F skupa sa tri velikana evropskog fudbala koje čine Francuska, Portugal i Njemačka! Teško da može teže.

Malo je ko vjerovao da Mađari mogu osvojiti makar jedan bod u ovoj grupi, ali to se ipak dogodilo jer je jučer ovaj tim izvukao veliki remi protiv Francuza u Budimpešti. Bilo je 1:1.

U vodstvo je domaće doveo Fiola pred kraj prvog poluvremena, da bi kasnije Griezmann u drugom poluvremenu golom spasio svoj tim.

Domaćin je u ovoj, kao i u prvoj utakmici koju su izgubili od Portugala sa 3:0 imao podršku prepunog stadiona u Budimpešti. Poseban štimung atmosferi dali su najvatreniji navijači reprezentacije Mađarske, obučeni u crne majice naziva "Karpatska brigada".

Ovu grupu mađarskih huligana čini nekoliko radikalnih grupa ultrasa iz ove zemlje, a u organizaciji prednjače "Grieen Monstersi", jezgro navijača Ferencvaroša, koji prate klub na svakoj utakmici svog kluba.

Poznati su po ispadima, kao i otvorenoj mržnji prema jevrejskoj i romskoj zajednici u njihovoj zemlji, a nemaju ni najmanje simpatije ni prema pripadnicima LGBT-a.

Također, ni rasizam im nije nepoznan. Rasističke parole i pogrdne pjesme na račun rivala uobičajeni su dio folklora ove grupe, a veliki broj mađarskih huligana aktivno je u borilačkim sportovima i vole da pokažu mišiće na tribinama tokom utakmica.

Promo

Top Komentari

Eduard
Fini ljudi cim mrze židove
7 3
Husrefbeg22
Madarski cetnici! bagra do bagre!
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi