S Danskom došao do polufinala, a na terenu nekada ne zna ko su mu saigrači: "Teško je to opisati"

Prije tri godine priznao da je daltonista

S Danskom došao do polufinala, a na terenu nekada ne zna ko su mu saigrači: "Teško je to opisati"

E. Čaušević

Reprezentacija Danske je jedno od najprijatnijih iznenađenja na Evropskom prvenstvu jer je ova selekcija uspjela da dođe čak do polufinala.

Danci su prije nekoliko dana u četvrtfinalu igrali protiv Češke, te su u Bakuu pobijedili sa 2:1 i plasirali se među četiri najbolje selekcije u Evropi.

Početak Evropskog prvenstva bio je dosta haotičan za Dance i u tom trenutku sigurno niko nije mogao ni sanjati da će ova ekipa doći čak do polufinala ovog takmičenja.

U prvom meču na Euru protiv Finske najbolji igrač ovog tima Christian Eriksen doživio je srčani udar i jedva je preživio. Danci su u tom meču izgubili sa 1:0, ali uspjeli su da nekako prođu grupnu fazu.

Danci su poslije toga igrali sve bolje i bolje i zasluženo su uspjeli da dođu do polufinala. Jedan od najboljih igrača u ovom timu je Thomas Delaney koji igra odličan turnir.

Delaney je odigrao nekoliko fantastičnih utakmica, a pred meč polufinala protiv Engleske mnogi su se prisjetili da on ima zaista veliki problem na utakmicama, ali i inače u životu.

Oglasi

Naime, prije tri godine Delaney je otkrio da je daltonista i da ne vidi boje kao što to vidi većina ljudi. Tada su Danci igrali prijateljski meč s Meksikom, a Delaney nije znao koji su njegovi saigrači iako su Danci igrali u crvenim, a Meksikanci zelenim dresovima.

Međutim, za reprezentativca Danske problem je bio što su obje ekipe imale bijele šorceve što mu je itekako otežalo stvari na terenu.

"Ja sam Thomas i ja sam daltonista. Neki dan na terenu mi je bilo teško vidjeti ko je u mom timu, a ko u protivničkom", rekao je Delaney prije tri godine i nastavio.

"Teško je to opisati. Kao da vidim različite nijanse iste boje. Obično igramo u šorcevima različitih boja, ali ovoga puta smo i mi i oni imali bijele. Bilo je prilično teško. Sve je u redu dok kad igrači stoje blizu jedan drugome, ali kad se podigne tempo i pobjegnu mi na periferiju oka, jako je teško".

Delaney je bio prvi fudbaler koji je javno priznao da je daltonista i da je tokom karijere imao velike probleme na utakmicama, ali je i pored toga uspio zaista da ostvari odličnu karijeru.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Ovaj 29-godišnji veznjak ponikao je u dresu Copenhagena iz kojeg je početkom 2017. godine premaš u Werder. Nakon Werdera na ljeto 2018. godine potpisao je za Borussiju Dortmund za 20 miliona eura.

U dresu reprezentacije Danske odigrao je 59 utakmica i uspio je postići šest golova.

Top Komentari

Plavi orkestar
Daltonisti mješaju crvenu i zelenu boju i ako se baš potrefi ta kombinacija dresova onda je problem.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi