Legenda engleskog fudbala bi ukinula igru glavom: "To je nešto bez čega se može"
Foto - Screenshot

Terry Butcher sasvim iskren

Legenda engleskog fudbala bi ukinula igru glavom: "To je nešto bez čega se može"

M. Šljivak

Nekadašnji engleski fudbaler Terry Butcher smatra da bi se igra glavom trebala izbaciti iz fudbala.

Butcher smatra da se bez igre glavom u fudbalu može. Smanjili bi se dueli u zraku koji često znaju izazvati teške povrede tokom sudara glavama i na taj način bi se zaštitilo zdravlje fudbalera nakon završetka karijere.

"Igra glavom je nešto na što smo navikli u Velikoj Britaniji zbog načina na koji smo nekad igrali. Sad više nije toliko zastupljena", rekao je bivši igrač Ipswicha i Rangersa za BBC i nastavio je:

"Smatram da je to nešto bez čega se može u fudbalu. To bi značajno smanjilo traume mozga, a takve traume mogu biti katastrofalne za fudbalere u budućnosti".

"Oštri startovi su opali u odnosu na moje vrijeme jer niko ne želi rizikovati da dobije crveni karton. Lako bi se mogla igra prilagoditi i bez igre glavom. Vjerujem da navijači žele gledati dobar fudbal", rekao je Butcher.

Djeci u Engleskoj zabranjeno je već da loptu udaraju glavom, a Fudbalska asocijacija je preporučila profesionalcima da tokom sedmice smanje igru glavom na maksimalno deset udaraca.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Međutim, ova preporuka se naravno ne poštuje, ali zaista bi bilo nevjerovatno da se igra glavom izbaci iz fudbala.

Istraživanja pokazuju da su fudbaleri nakon završetka karijere tri i po puta podložniji degenerativnim bolestima mozga, a navodno samo 20 udaraca lopte glavom može izazvati brojne probleme.

Top Komentari

AmarSahin
To je isto k'o da kažeš da se igranje nogama treba ukinuti u fudbalu jer bi to smanjilo ozljede.
8 3
WOLF20
Kakav glupan
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi