Barcelona odredila domaćinstva Zimskih olimpijskih igara 2030. godine, čeka se Sarajevo!

Velika prilika za naš glavni grad

Barcelona odredila domaćinstva Zimskih olimpijskih igara 2030. godine, čeka se Sarajevo!

H. Zilić

Barcelona se uveliko priprema za eventualnu organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine, a kao bratski gradovi, prijestolnica Katalonije bi u narednom periodu trebala ponuditi zvaničnu ponudu saradnje i orgnizacije našem glavnom gradu, Sarajevu.

Pored Sarajeva, Barcelona je već ozvaničila saradnju s Andorom i Francuskom, a ako bude pao dogovor sa Sarajevom to znači da bi prvi put jedne Olimpijske igre bile održane u četiri države.

Barcelona je već napravila raspored domaćinstava takmičenja:

Barcelona kao grad bila bi domaćin ceremonije otvaranja igara, ceremonije zatvaranja te dvoranskih sportova kao što su umjetničko klizanje, karling, brzo klizanje, hokej na ledu.

Soldeu, centar u Andori bio bi domaćin takmičenja skijaša i skijašica u alpskim disciplinama, dok bi pirinejski planinski vrh La Molina bila domaćin takmičenja u snowboardu, ski freestyleu.

Francuska bi dobila četiri takmičenja, a to su: ski-skokovi, nordijska kombinacija, skijaško trčanje, biatlon.

Oglasi

U prezentaciji Barcelona je ostavila prostor za bob, sankanje i skeleton, a ideja je da se ta takmičenja održe u Sarajevu na Trebeviću, gdje bi se obnovila bob staza.

Bob staza na Trebeviću jedna je od rijetkih staza na prirodnom nagibu, što bi olakšalo rekonstrukciju. U slučaju da Sarajevo i Barcelona ne dogovore saradnju, u katalonskoj prijestolnici bi morali tražiti alternativu za pomenuta tri sporta, a izgradnja nove bob staze trenutno nema lokaciju u Pirinejima.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić jučerašnjom objavom je također istakla da je Sarajevo doblio podršku za Zimske olimpijske igre 2030. godine.

"Grad Sarajevo je dobio podršku za zajednički nastup Barselone i Sarajeva na Olimpijskim igrama 2030. godine, kao i za rekonstrukciju bob staze na Trebeviću za potrebe održavanja iste.

Oglasi

Tako je danas odlučeno u Ljubljani na sesiji sa evropskim olimpijskim komitetima u organizaciji Olimpijskog komiteta Slovenije koji slavi 30 godina svog postojanja.

Olimpijski komiteti grupe zemalja Centralne i Istočne Evrope na čelu sa predsjednikom grupe Andrzej Krasnicki, koji je istovremeno i predsjednik poljskog olimpijskog komiteta, su dali punu podršku ideji zajedničkog nastupa.

Predsjednici olimpijskih komiteta zemalja iz regije poput Makedonije, Albanije, Kosova i Slovenije su podržali ideju zajedničkog nastupa, kao i opravdanosti rekonstrukcije bob staze, obzirom da bi je njihove reprezentacije koristile za svoje treninge, a što bi uveliko olakšalo i pripreme za takmičenja.

Njenom rekonstrukcijom, bila bi to jedina bob staza u regionu.

Naš rad i nastojanja sve su bliža konačnom cilju", napisala je gradonačelnica Karić na svom FB profilu.

Domaćin Igara 2030. godine bit će ozvaničen na sastanku Olimpijskog komiteta u Mumbaiju 2023. godine, a u igri za domaćinstvo još su Sapporo, Salt Lake Citya i Vancouver.

Top Komentari

19211921
Barcelona-Sarajevo, staro lijepo prijateljstvo. Samo naprijed!
6 0
Svojprisebi
Ovo bi bilo super. Veoma potrebno Bosni. Znajuci ove nase trostrane politicare to ako nema njima za dzepa i ja kazem daj Boze da bude sta.
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi