Egipćanin unio nemir izjavom da muslimanski nogometaši ne treba da podrže kampanju Premier lige

Protivi se promovisanju LGBT zajednice

Egipćanin unio nemir izjavom da muslimanski nogometaši ne treba da podrže kampanju Premier lige

E. Škorić

Mohamed Aboutrika, jedan od najboljih egipatskih nogometaša svih vremena, podigao je dosta prašine kao profesionalni komentator na BeIN Sports televiziji.

Aboutrika je napao vodstvo engleske Premier lige i njenu kampanju pod nazivom "Rainbow Laces" koja ima za za cilj da podrži LGBT zajednicu te da pozove na maksimalnu toleranciju. Tako su kapiteni na mečevima Premier lige nosili kapitenske trake u duginim bojama.

Tenzije u Premier ligi naišle su na vrlo oštar odgovor utjecajnog komentatora katarskog Bein Sportsa Mohameda Aboutrike, koji je tvrdio da je podrška LGBT zajednici u suprotnosti s muslimanskom kulturom i vjerskim uvjerenjima da je homoseksualnost usmjerena protiv čovječanstva, te da muslimanski nogometaši ne bi trebali sudjelovati u kampanji.

Kako će Katar za godinu dana biti domaćin Svjetskog prvenstva, pozicija jednog od najboljih egipatskih nogometaša podigla je veliku prašinu, a naišla je i na trenutni odaziv vodstva Premier lige.

"U potpunosti odbacujemo mišljenja i stavove stručnog komentatora. Premier liga i njeni klubovi predani su iskazivanju i angažiranju podrške LGBTQ+ zajednice i pritom želimo dati vrlo jasne stavove" , poručili su iz Premier lige.

Izjava bivšeg reprezentativca Egipta stavila je u nezgodan položaj i njegovu televiziju, čiji vlasnici su ujedno na čelu PSG-a.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Kao globalna medijska grupa, predstavljamo, ističemo i podržavamo ljude različitog porijekla, interesa i vjerskih i kulturnih uvjerenja iz 43 različite zemlje. Ovo je dio našeg svakodnevnog programa", stoji u saopštenju BeIN Sportsa.

U Premier ligi trenutno igra veliki broj sjajnih nogometaša muslimanske vjerispovijesti poput Mohameda Salaha, Sadija Manea ili N'Gola Kantea.

Top Komentari

Husrefbeg22
Covjek je u pravu 100%. Zapad tjera ljude da postanu peskiri i da vole peskire. Da se pomaze zrtvama genocida bolje bi bilo, a njih je mnogo u cijelom svijetu. To sto je rekao spada u slobodu misljenja ali Zapad nije tolerantan svijet. Ne samo muslimani u svijetu vec i zvanicna katolicka crkva takode3 se protivi peskirima i osuduje tu neprirodnu pojavu.
9 0
Adrian
Čim nešto protiv *****a kažeš, odma te svi napadnu
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi