Lanin trener: Dosta nam je protokolarne podrške, želimo konkretne stvari, a to je...
Foto: T. Hebib

Ćemalović i Đedović govorili na pressici

Lanin trener: Dosta nam je protokolarne podrške, želimo konkretne stvari, a to je...

E. Ganibegović

Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu održana je press konferencija po dolasku bh. ekspedicije sa Svjetskog prvenstva u 25-metarskim bazenima u Abu Dabiju.

Medijima se nakon Lane obratila trenerica Alena Ćemalović.

"Lijepo se nakon skoro mjesec dana vratiti kući u Mostar. Tih mjesec dana smo proveli što na pripremama što na Svjetskom prvenstvu i zaista je lijep osjećaj na ovakav način završiti godinu. Plivačku reprezentaciju su činili dva mladića i dvije djevojke, dva seniora i dvije juniorke, dvije najbolje juniorke u regiji, ali i u Evropi", rekla je Alena koja je pohvalila i dva muška plivača koji su, prema njenim riječima, umnogome pomogli Lani da se navikne na plivanje protiv seniora.

"Osvajanje medalje... Ne mogu reći da nam to nije bio cilj. Možda nismo planirali baš sada u decembru. S obzirom na to da je prvi dio godine bio usmjeren na OI i juniorsko EP, za ovaj mali bazen smo se počeli pripremati tek u septembru, a finalna utrka u petak je bila njena sedma utrka u malom bazenu. Ovo nije mala stvar. Morate biti ponosni da rivalkama u bazenu odgovorite na način na koji je to Lana uradila", dodala je njena trenerica Alena Ćemalović, pa nastavila:

"Znam da je cijela godina bila euforična. Isplivavanje olimpijske norme, zlata na juniorskom EP, pa do ove medalje... Lana i ja smo od prvog januara do danas na pripremama i takmičenjima provele 170 dana, to je skoro šest mjeseci koje je Lana provela van škole i porodice. To nije mala stvar za djevojčicu od 15 godina. Jesmo li morali toliko? Nismo. Ali, nemamo bazen u Mostaru. To je uslov svih uslova za neku dalju priču."

Oglasi

Ćemalović je podvukla i da Lana bez toga ne smije osjećati pritisak osvajanja medalja, samo zato što se to od nje očekuje.

Medijima se obratio i trener Damir Đedović.

"Koliko god ja zvučao neskromno, zaista smatram da bi ona i u ovom trenutku mogla još više, u budućnosti svakako može, ogromno poštovanje dugujemo gradu Sarajevu i banjalučkom bazenu, tako plivačkim radnicima iz BiH i regiona. Trenerica je pomenula Olimpijski komitet, Plivački savez BiH, Sportski savez Grada Mostara, ne mogu da ne pomenem i ministra Samira Avdića, našeg prijatelja koji je dao veliki doprinos svim ovim rezultatima svojom fantastičnom podrškom i prepoznavanjem svim ovim što Lana radi. Sva ova priča koju mi pravimo, rezultati koje Lana pravi, neće biti potpuni ukoliko Mostar uskoro ne krene u realizaciju izgradnje olimpijskog bazena", rekao je Đedović i dodao:

"Ljudi, ovo je svjetska seniorska medalja od djevojčice od 15 godina. Mi se volimo u tim uspješnim momentima hvaliti, ali nama je protokolarne podrške dosta. Želimo konkretne stvari, a to je izgradnja olimpijskog bazena u Mostaru. Na tome ćemo insistirati. To je ova djevojčica zaslužila. Ona može biti nosioc razvoja sporta u BiH i sva djeca se mogu ugledati na nju. "

"Slobodno možemo reći da Sveučilište u Mostaru održava mostarsko plivanje u životu. Krajnje je vrijeme da se Grad Mostar, kanton prije svega, federalna vlada, državni nivo uključe i mislim da je zaista nulti projekat od same važnosti i bitnosti dakle izgradnja kako bi mi sve ovo mogli dovesti gdje objektivno možemo dovesti."

Također, zahvalio se svim prisutnima koji su došli na Lanin doček u velikom broju.

Sada slijedi put za Lanin rodni Mostar gdje je organizovan još jedan doček.

Doček će biti održan od 21:30 do 22 sata na glavnoj bini u sklopu Adventa Mostar, a u organizaciji Grada Mostara i Sportskog saveza Grada Mostara.

Promo

Top Komentari

Malmi_Suomi
Mi svi znamo ( moram ovako jer ubi nepravda) gofna uhljebljena bar na Federalnom nivou pa sigurno i na kantolalnom mogu iznaći sredstva za skroman bazen koji im je potreban. Zato bagro stranačka i uhljebljena NAPRAVITE BAZEN!!!
1 2
Pajkan
Interesuje me koliko bi kostao taj bazen koji je potreban.Zna li ko?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi