Rukometaši BiH odigrali najbolji meč na Evropskom prvenstvu, ali nije bilo dovoljno za prvu pobjedu

Španija ipak na kraju slavila

Rukometaši BiH odigrali najbolji meč na Evropskom prvenstvu, ali nije bilo dovoljno za prvu pobjedu

E. Škorić

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je odigrala svoj posljednji meč na Evropskom prvenstvu u Slovačkoj i pružila daleko najbolju partiju, ali nije bilo dovoljno jer je Španija na kraju slavila rezultatom 28:24.

Nakon silnih problema zbog koronavirusa, Zmajevi su osakaćeni morali da odigraju utakmice grupne faze. I dok su u duelima sa Švedskom i Češkom zakazali, doživjeli teške poraze, protiv favorizovane Španije u trećem kolu druga priča.

Još jednom se dokazalo da najbolje igramo kada nas svi otpišu ili kada ne postoji nikakav rezultatski pritisak. Rasterećeni izabranici Ivice Obrvana su napokon zablistali, a trostruki prvak Evrope teško se nosio s tim, tek je u završnici uspio da preokrene stvari u svoju korist.

Meč smo otvorili golom, ali onda nije uslijedila neka crna rupa i serija Španaca, već naprotiv kontrolisali smo uveliko situaciju na parketu. Ekipe su se određeno vrijeme smjenjivale u vodstvu, a naši momci u dva su navrata imali napade za plus tri.

Uspjeli su se Španci vratiti, izjednačiti na 12:12, a onda Karačić pogađa za novu našu prednost, da bi u zadnjoj sekundi prije odlaska na odmor Herceg pogodio udarcem iz daljine za 14:12.

Bilo je to poluvrijeme za pamćenje, ali trebalo je odigrati još pola sata protiv rukometne sile kakva je Španija.

Oglasi

Golom Karačića u 33. minuti smo prvi put poveli s tri razlike, no nažalost dopustili smo Španiji da se vrati. U 38. minuti bilo je 17:16, ali ubrzo Herceg zabija za novih plus dva. Bilo je jasno da nas čeka paklena završnica u Bratislavi.

Imali su Španci veliku šansu da izjednače, ali Burić brani zicer, a na drugoj strani Vranješ pogađa za 19:17, a ubrzo nakon toga Herceg sjajnim udarcem za novih plus tri.

I kada se činilo da lomimo Španiju, popuštamo, nekoliko grešaka u napadu, pa dopuštamo protivniku da 15 minuta prije kraja dođe do potpunog povratka (20:20).

U ostatku meča dosta neizvjesno, Španci promašuju neke čiste kontre, ali u 52. minuti dolaze do plus dva (24:22), a ubrzo sa sedmerca i plus tri i više nije bilo nade za naše rukometaše.

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Najefikasniji u našem sastavu bio je Karačić sa šest golova, dok su Herceg i Perić postigli četiri, a tri gola Prce, kojem je ovo bila i posljednja utakmica u dresu BiH. Po dva su dali Burić i Dragnić. Burić je sakupio 10 odbrana i proglašen je za igrača utakmice. Kod Španije Casado sedam golova, Marquez četiri, a po tri Figueras i Odriozola.

Španija je s tri pobjede prošla dalje, BiH s tri poraza ide kući, a Švedska i Češka večeras u direktnom okršaju odlučuju o drugom putniku iz grupe E u daljni krug natjecanja.

Top Komentari

Mowzilla
Aferim za nastup, do slijedeceg prvenstva, hvala ti Prce za sve ⚜️
7 0
Tas14
Bravo momci na borbi i VELIKA HVALA I SVE NAJBOLJE U ŽIVOTU VELEMAJSTORU RUKOMETA NIKOLU PRCI!!! Nevjerovatna kradja u 57’ minuti kada je napravljen ofanzivni faul nad Karacicem a nije sviran… Bili smo na -2 mogli smo stici ali eto…
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi