"Čelik se neće ugasiti, uskoro i Skupština kluba koja će izabrati novo rukovodstvo"
Predsjednik Zeničana napokon se oglasio, te je objasnio kako trenutno stoje stvari u klubu i kakva je budućnost OKK Čelik

Konačno se oglasili i iz OKK Čelik

"Čelik se neće ugasiti, uskoro i Skupština kluba koja će izabrati novo rukovodstvo"

D. Kurbegović, foto: D. Kurbegović

Nakon što je danas i zvanično OKK Čelik izbačen iz lige te kažnjen sa 3000 KM i zabranom igranja od tri godine u bh. eliti, konačno su se iz OKK Čelik sjetili i da se obrate javnosti, a to je uradio predsjednik kluba Goran Bulajić.

Prvi čovjek Zeničana, koji je na kraju faktički sam ostao u klubu dao je svoje saopštenje na stranici kluba koje prenosimo u cijelosti:

"Nakon više nego dobro rezultata prošle sezone, pripreme za sezonu 2021./2022. - Prvenstva za košarkaše BiH, za našu ekipu su krenule po planu.
Sa manjim budžetom od prošle sezone, morali smo planirati određene uštede kroz ljetni period. Očekujući početak sezone početkom mjeseca oktobra, određeni igrači su trenirali kroz čitav ljetni period, dok su se ostali priključili ekipi u mjesecu avgustu. Pripremni period je protekao odlično, kao i pripremne utakmice, na kojima smo igrali odlično, što je bilo garant da će u narednom periodu određene stvari doći “na mjesto”. Nažalost, kompletna situacija oko početka prvenstva nije išla “na ruku” našoj ekipi.
Prvo je početak prvenstva zbog poznate problematike oko igranja/neigranja određenih ekipa pomjeren, te smo u prvom kolu putovali na utakmicu u Mrkonjić Grad, koja je regularno zakazana, ali nije odigrana, zbog nedolaska domaće ekipe. Nažalost, ista nije bodovana, iako smo se na istoj pojavili. Ista utakmica je ponovo odigrana.
Žrijeb koji je nakon ovoga prvobitnog žrijeba KS BiH ponovo održao „negdje“, za našu ekipu je predvidio tri gostujuće utakmice u prva tri kola (plus utakmica na koju smo otputovali u prvom kolu), te pauzu u četvrtom kolu".

Sponzori se udaljili od kluba, te neispunjavanje dogovorenih finansijskih sredstava od Grada

"Nažalost, takva dešavanja su umanjila i prvobitni interes sponzora, sa kojima su najbitniji ugovorni uslovi bile domaće utakmice, tako da je priliv planiranih sredstava trenutačno zaustavljen. Isto tako, planirana sredstva od prodaje ulaznica, pod pretpostavkom stabilizacije epidemioloških mjera, nismo mogli realizirati.
Naša prva domaća utakmica bila je protiv KK Bosna Royal, 13.11.2021.godine, za koju smo od Kriznog štaba dobili potrebne dozvole za prisustvo gledalaca, pod specijalnim uslovima. Nažalost, posjeta na istoj je bila izuzetno slaba, što je za sve nas bilo iznenađenje, jer je, prema svim pokazateljima javnosti, interes za košarkom u Zenici bio prisutan. Pored generalno loših igara na parketu, u isčekivanju “lakših” utakmica, dodatnu komplikaciju u optimalnom funkcioniranju seniorske ekipe činili su nepravovremeni prilivi dogovorenih finansijskih sredstava, tako da su obećane uplate uglavnom kasnile, što se stvaralo dodatnu nervozu u svlačionici. Igrači i treneri su uvijek imali razumijevanja za kašnjenje plata, što je redovno komunicirano u skladu sa aktivnostima uprave".


Situacija eskalirala u decembru

Oglasi

"Početkom decembra situacija kulminira, te treneri i igrači odlučuju da upute otvoreno pismo javnosti, sa svojim osvrtom na kompletnu situaciju.
Nažalost, ni nakon tog istupa, ne dešavaju se pozitivni pomaci koji bi doprinijeli stabilizaciji finansijskih uslova poslovanja kluba. Posjeta na narednoj domaćoj utakmici je izuzetno loša, tako da je bilo evidentno neinteresovanje gledalaca za naše utakmice. Loša igra i nervoza u drugoj domaćoj utakmici rezultirala je porazom.
Na sastanku koji je uslijedio nakon utakmice, kada smo uspjeli izmiriti jednu zaostalu platu, većina igrača i trener su donijeli odluku da ne žele više biti dio kolektiva.
Preostali dio ekipe je izrazio spremnost da nastavi takmičenje u izuzetno otežanim uslovima, sa samo 8 igrača na klupi.
Nakon tri odigrane utakmice, dva kola prije kraja, kada su igrači zamoljeni za strpljenje, te odigravanje utakmica do kraja polusezone, još 4 igrača su odlučila napustiti klub.
U takvim uslovima, nažalost, nismo bili u mogućnosti igrati gostujuću utakmicu protiv Slobode, niti smo mogli kompletirati roster za utakmicu protiv Posušja, u zadnjem 13. kolu prvog dijela"

U skladu sa aktuelnim propozicijama, naš klub je kažnjen kako slijedi:

- ekipa koja izgubi dvije utakmice službenim rezultatom 20:0 (bez borbe), isključuje se iz takmičenja koje je u toku i u narednoj takmičarskoj sezoni biće prebačen u niži rang takmičenja, bez mogućnosti nastupa u Prvenstvu BiH u prvoj narednoj takmičarskoj sezoni.
- ukoliko ekipa odustane od takmičenja ili joj bude izrečena mjera isključenja, a odigrala je manje od polovine predviđenog broja utakmica, njeni rezultati se brišu.
Isto tako, kažnjeni smo ukupnom novčanim kaznom od 4.500,00 KM za zadnja dva kola.
Kako je iz reakcije javnosti jasno da je većini simpatizera našeg kluba “stalo” da klub opstane, bitno je naglasiti da nije riječ o “gašenju” kluba, već o finansijskog problematici koja je prisutna već duži period, te se radi o posljedicama iste.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):


Klub se neće ugasiti, očekuje se ubrzo i održavanje Skupštine

"Aktivnosti u omladinskim kategorijama se nastavljaju nevezano za navedenu problematiku, tako da preko 100njak dječaka u 6 kategorija trenira u skladu sa raspoloživim terminima, pod nadzorom četvorice trenera. Takmičenje isti nastavljaju u Omladinskoj ligi ZDK.
Ako zbilja želite pomoći svome klubu, sada je vrijeme da kupovinom članske karte pokažete da Vam je stalo. Takva pomoć je uvijek bila vrednija od klika i komentara, jer je konkretna. Nažalost, mali broj pojedinaca je to učinio.
Aktivnosti našeg kluba su najvećim dijelom podržani finansijskim sredstvima Gradske uprave, nažalost, zbog aktuelne ekonomske i epidemiološke situacije, u manjem iznosu od dogovorenog. Ostatak čine sponzorstva i donacije kako fizičkih tako i pravnih lica.
Ovom prilikom se kao fizičkom licu moramo posebno zahvaliti gospodinu Kenanu Uzunoviću, koji je vlastitim novčanim sredstvima, kontinuirano, podržavao rad kluba.
Isto tako, veliku zahvalnost dugujemo našem fiziju Jasminu Sivri, koji je pored svoje struke, obnašao i funkciju vozača, pomoćnog trenera i čega sve još ne. Ljudina u pravom smislu riječi i veliki prijatelj kluba. Bojanu Stevanović ogromno hvala što je našao snagu da do samog kraja preuzme na sebe obavezu da vodi prvi tim u uslovima koji su nastali. Respect. Što se tiče pravnih lica, neophodno je izdvojiti firme Diamedic – Prolab Sarajevo, Brkic Petrol 2 Zenica, A&M pekara Zenica, Design Zenica, AES promet Kakanj, Restoran “Ušće” Zenica, EuroCopy Zenica, Conto Bene Zenica, Caffe “TimeOut” Zenica, YubaCom Advertising Sarajevo, Lila knjigovodstvo Zenica, MakeOver Media Zenica, Restoran "Salčinović", fitness klub "Elite" Zenica, ZU "Zenilijek" Zenica i Auto-Spaha Zenica .
Menadžmentu i uposlenicima JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, kao i JU "Dom - porodica" Zenica dugujemo zahvalnost za razumijevanje i iskazanu toleranciju, kao i za kontinuiranu podršku klubu. U narednom periodu, u pripremi Skupštine kluba i izboru nove uprave, pozivamo Vas da uzmete aktivno učešće u tom procesu, na bilo koji način. Ako podrška šire društvene zajednice bude u obimu kao i do sada, jasno će biti da seniorska košarka u najvišem rangu takmičenja nije potrebna.
Nastavak takmičenja seniorske ekipe bit će u nižem rangu – A1 ligi Bosne i Hercegovine", stoji u potpisu Gorana Bulajića predsjednika kluba.

Promo

Top Komentari

Baco
Strasno dani zenickog sporta,Fudo smecaru unistio si Zenicu .Izvjestaj Bulajicu al Finansijski a ne ovi sto svi znamo...
6 2
Comandini
Koga interesuje Celik OKK?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi