Debitovao na Olimpijadi u Sarajevu, a danas u 62. godini na startu utrke u Cortini

Nevjerovatna sportska priča

Debitovao na Olimpijadi u Sarajevu, a danas u 62. godini na startu utrke u Cortini

H. Zilić

U toku je SP u alpskom skijanju u italijanskoj Cortini.

Na rasporedu su tehničke discipline u naredna četiri dana, a bez obzira na konačan plasman, obilježit će ih jedan čovjek.

Riječ je o legendarnom Meksikancu, Hubertusu Von Hoheloheu.

Pomenuti skijaš je vjerovali ili ne nastupao na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, a 1982. godine debitovao je na Svjetskim prvenstvima u alpskom skijanju.

Nastup u Cortini će mu biti 18. na Svjetskom prvenstvu, a šest puta je nastupao na Zimskim olimpijskim igrama.

Hubertus je rođen 1959. godine, dakle sa 62 godine bit će na startu utrka u Cortini.

Oglasi

Njegova priča je nevjerovatna. Meksiko slovi za egzoitčnu državu u zimskim sportovima, ali Hubretus je to odlučio da promijeni 1981. godine kada je osnovao Ski savez Meksika.

U Sarajevu je u slalomu zauzeo 26. mjesto i to mu je najbolji rezultat u karijeri na velikim takmičenjima.

"Skijat ću dok me tijelo bude slušalo. Ne znam koliko će to trajati", rekao je Hubertus pred Olimpijske igre 2014. godine. I sedam godina kasnije opet je tu na velikim takmičenjima sa 62 godine na leđima.

U Meksiku ima i status "princa", uzor je mnogim Meksikancima. Pored skijanja, bavi se tradicionalnom muzikom, a interesantno da je u Meksiko 1980. godine donio prvu skijašku opremu.

Nažalost. skijanje u Meksiku nije doživjelo toliku ekspanziju, ali će ovu državu uvijek pamtiti po jednom "starcu" koji ne poznaje granice.

Hubertus Von Hoheloheu je definicija šta znači ljubav prema sportu.

"Da sam trenirao ozbiljno i ganjao profesionalnu karijeru, ne bi se toliko pričalo o meni. Ovako uživam, a uživaju svi koji me prate", izjavio je Meksikanac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi