Rekorder po broju olimpijskih zlata koji je završio kao plesač u striptiz klubu
U domovini je imao status nacionalnog heroja, ali mu je alkohol bez ikakve sumnje na kraju 'došao glave'

Životna priča legendarnog Finca

Rekorder po broju olimpijskih zlata koji je završio kao plesač u striptiz klubu

S. Grebović

Znate li priču o legendarnom finskom skakaču Mattiji Nykanenu, zvijezdi olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, koji je za vrijeme svoje bogate karijere stigao do četiri najsjajnija odličja i koji je u pet navrata rušio svjetske rekorde u ski skokovima.

Početkom mjeseca iz Finske nam je stigla vijest da nas je napustio legendarni Matti Nykanen u 55. godini života, uslijed ciroze jetre uzrokovane pretjeranom konzumacijom alkohola.

Njegov su život obilježile razno-razne kontraverze, pa je tako znao zaspati za volanom i pasti sa mosta u autu, a sebi je često pravio frizuru identičnu legendarnom fudbaleru Georgeu Bestu. Postoji i legenda kako je na jedno takmičenje znao doći bukvalno polu pijan i sa istog tog takmičenja odlazio kao pobjednik.

Nykanen se jednom zaručio s 17-godišnjom Estonkom, ali ju je ostavio nakon sedmicu dana, jer je bila uhapšena nakon masovne tuče u jednom disko klubu u Talinnu.

Iako je imao bogatu karijeru, njegovi počeci nisu bili ni malo laki, čak naprotiv. Rođen je 17. jula 1963. godine u finskom gradu Jyvaskyla, a imao je i tri sestre. Kao beba je imao urođenu bolest  ADHD, odnosno poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje na stvari oko sebe.

Njegovi roditelji su često bili primorani da rade dva posla istovremenu kako bi izborili egzistenciju. Nykanenov otac Ensio je danju radio kao mljekar, a noću vozio taxi, dok je njegova majka danonoćno radila za tezgom na pijaci prodavajući voće i povrće.

U Sarajevu osvojio prvo olimpijsko zlato

Na zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine osvojio je svoju prvu zlatnu medalju iza sebe ostavivši konkurenciju za 17,5 bodova. Godinu dana kasnije je na slovenačkoj Planici postavio novi svjetski rekord u skijaškim skokvima skočivši 191 metar.

Za vrijeme novogodišnje turneje Četiri skakaonice 1987. godine bio je diskvalifikovan zbog nedoličnog ponašanja, najvjerovatnije uzrokovanog konzumacijom alkohola.

Godinu dana kasnije je na olimpijskim igrama u Calgaryju u Kanadi stigao do čak tri zlatna odličja čime je postao apsolutni rekorder po tom pitanju. 

"Leteći Finac" se odlučio penzionisati relativno mlad 1991. godine u 28. godini svog života, a za vrijeme njegove bogate karijere ukupno je osvojio pet olimpijskih medalja, od kojih su četiri zlatne; četiri medalje na Svjetskom kupu, te je ostvario 46 pobjeda u okviru Svjetskog kupa.

Dvije godine kasnije okušao se u politici, ali se tu nije puno zadržao jer ga jednostavno nije pretjerano interesovala. 

Po završetku karijere njegova se finansijska situacija znatno pogoršala, a želja za pošasti zvanom alkohol postala sve veća. Godine 1999. se zaposlio ni manje ni više nego kao striptizeta u pozorištu u Helsinkiju. Za vrijeme jednog nastupa nezgodno je pao sa pozornice i to nag, uslijed čega je teško povrijedio nogu.

Iz statusa idola nacije u domovini su ga ljudi počeli sažaljevati zbog toga što nije birao način da dođe do novca od kojeg bi kasnije kupovao alkohol, a jednom je čak prodao zlatne medalje koje je osvojio samo da bi stigao do zarade, što mu njegovi fanovi nikada nisu oprostili.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi