Ledena staza 'života i smrti' otvara svoja vrata: Nakon dvije minute ludila povratak psihe je bitan

Ovdje dolaze samo najhrabriji

Ledena staza 'života i smrti' otvara svoja vrata: Nakon dvije minute ludila povratak psihe je bitan

H. Zilić

U vikendu ispred nas počinje nova sezona u alpskom skijanju.

Prema tradiciji svoja vrata će otvoriti austrijski Soelden i njegov legendanri glečer Rettenbach za kojeg je ispisana jaka historija.

Rettenbach je jedan od najopasnijih glečera na svijetu i nije preporučljivo da rekreativci skijaju, tačnije više do pola staze gdje se održavaju utrke Svjetskog Kupa zatvoreno je za rekreativce, obzirom na težinu i konfiguraciju staze. Zbog svega navedenog neki ovaj glečer zovu stazom "života i smrti", jer su skijašice i skijaši pravi heroji.

Nakon priprema za prve bodove se bore na glečeru koji vam odmah ponudi odgovore koliko ste spremni za nove izazove.

U jednoj od analiza Svjetskog kupa, obajvljeno je da je Soelden s punim razlogom na startu sezone i da nakon njega ide 15 dana pauze, jer skijašima treba toliko da oporave tijelo, ali i psihu nakon utrka na Rettenbachu.

Iako je na nadmorskoj visini od 1.368 metara, Soelden je treće turistički središte u Austriji nakon beča i Salzburga, a u pripremi svake godine imaju 15.000 kreveta, što ga čini najbrojnijim zimskim centrom u Evropi.

Iz BiH do Soeldena možete doći za deset sati normalne vožnje automobilom, a posebno je zanimljiva ruta kroz alpske krajolike kada se penjete na ovaj jedinstveni glečer.

Inače, skijašice u subotu voze veleslalom, muškarci u nedjelju, a ovo je prvi puta da Soelden ne počinje posljednji vikend oktobra. Organizatori su uz konsultacije sa FIS-om odlučili da utrke budu 23. i 24., a ne 30. i 31. oktobra ove godine.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi