Trenerska vrteška se zahuktava

NBA trenerska vrteška ponovo će se pokrenuti i to, prema izvorima iz SAD, jače nego ikad u posljednjih nekoliko sezona. Lista trenera koji bi uskoro mogli ostati bez posla svakim je danom sve duža.

Vjeruje se da će se među prvima klupa izmaknuti Isiahu Thomasu iz New York Knicksa. Bilo bi zaista čudo ukoliko Thomas preživi na klupi, nakon što je sa ekipom, čiji su ugovori igrača ove sezone teški 89 miliona dolara, postigao katastrofalne 23 pobjede uz 58 poraza.

Zato se predviđa da će Donnie Walsh, nakon što je Thomasu preuzeo funkciju predsjednika kluba (nedavno je došao u Knickse sa dužnosti menadžera Indiana Pacersa), vjerovatno smijeniti i sa pozicije trenera.

Isiah ThomasMoguće je da će Thomas, igračka legenda NBA lige, ali kao trener i operativac daleko slabijeg rejtinga, zbog važećeg ugovora na još tri godine za 18 miliona dolara ipak ostati u Knicksima, ali na daleko manje utjecajnom mjestu.

Kao glavni kandidat za novog trenera važi bivši play Knicksa, a trenutno tv-analizator Mark Jackson. Walsh je navodno podržavao Jacksonov izbor još dok je bio u Indiani, ali tada nije uspio. Zanimljivo, Walsh je 2000. godine unajmio i Thomasa, kojem je to bio prvi trenerski posao u karijeri.

Jackson (43 godine), rođeni je Newyorčanin, kao i Walsh, i vjeruje se da bi timu donio takmičarksi duh, disciplinu, ali i kreativnost. U NBA je igrao između 1987. i 2004. Bio je debitant godine (1988), a po broju asistencija drugi je najuspješniji NBA igrač svih vremena, sa ukupno 10.323.

Pored Jacksona, koji nema trenerskog iskustva, u konkurenciji su još dugogodišnji pomoćnik u Knicksima i bivši centar ovog kluba Herb Williams, potom bivši kormilar Indiane i Detroita Rick Carlisle te nekadašnji strateg Chicago Bullsa Scott Skiles.

"To je uvijek velika odluka." izjavio je Walsh o mogućoj trenerskoj promjeni koju bi, prema reakcijama iz svlačionice, igrači Knicksa rado vidjeli.

Neimenovani igrač prenio je New York Postu da svlačionica podržava smjenu uz opasku da su “svi na gubitku”, čega je očito svjestan i Thomas.

"U profesionalnom sportu postoje periodi u kojima ništa nije sigurno. Niko nije sretan zbog toga, ali moramo naučiti biti strpljivi u tim momentima.", rekao je Thomas.

Predviđa se da su, pored Thomasa, ugrožene pozicije barem još trojice trenera - Larryja Krystkowiaka (Milwaukee Bucks), Marca Iavaronija (Memphis Grizzlies) i Jima Boylana (Chicago Bulls).

Kao njihovi mogući nasljednici pominju se Larry Brown, Scott Skiles, Rick Carlisle, Jeff Van Gundy i Mike Fratello.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.