Groznica u Gelzenkirhenu

Večeras, na otvaranju 31 kola, na Veltins areni koplja će po 133. put ukrstiti vječiti rivali Schalke i Borussia. Domaći najavljuju osvetu, a gosti prekid posta u Gelzenkirhenu.

Veltins arena  spremna je ugostiti najljuće rivale njemačkog nogometa. Navijači oba tima odbrojavaju sate i minute do početka,  jer za te ljude ovaj duel je mnogo više od nogometne utakmice.
Odlična najava za večerašnji derbi je posljednja utakmica kada je Schalke, u meču za pamćenje,  ispustio tri gola prednosti.

Da nas večeras očekuje spektakl govore i prethodni dueli ova dva protivnika. U posljednja tri, padalo je najmanje 5 golova što nam obećava da mreže ni večeras neće ostati mirne, a da igrači ne štede jedni druge potvrđuju i 4 crvena kartona u tim mečevima.

 „Uzmete li u obzir kako se završio prošli derbi, biće vam jasno da mi želimo osvetu“, riječi su Freda Ruttena, trenera „kraljevsko plavih“ koji na raspolaganju ima sve momke. Kapitem Marcelo Bordon i Benedikt Höwedes su ponovo spremni, a najveća “prznica” Gelzenkirhena, Jermaine Jones, odradio je suspenziju.

Crno-žuti nisu pobijedili Schalke na Veltins areni još od maja 2005. i spremni su danas da to i učine. Borussia ne igra najbolje u proljetnom dijelu Bundeslige i pored poraza od Bayerna u Minhenu imaju još i dva neriješena rezultata, te se danas jurišaju na prvu pobjedu.

Motivacija u ovoj utakmici nije problem. “Dvije utakmice protiv Schalkea izdvajaju se od ostalih utakmica u sezoni i samim tim znače mnogo više” rekao je Jürgen Klopp te dodao da se njegov tim neće braniti, već igrati sto bolje i odnijeti bodove.
Za razliku od Ruttena, Klopp ima problema sa prvih jedanaest koji će istrčati na bojište. Mats Hummels, Dede, Tinga i Jakub Blaszczykowski neće biti u timu zbog povreda, kao ni Young-Pyo Lee koji je suspendovan.

Iako treneri timova nisu objavili sastave, prvih 11 bi trebali biti:

Schalke:
Neuer, Rafinha, Höwedes, Bordon, Westermann, Jones, Rakitic, Engelaar (Kobiaschwili), Farfan, Kuranyi, Asamoah



Dortmund:

Weidenfeller, Owomojela, Subotic, Santana, Schmelzer, Boateng, Hajnal, Kehl, Kringe, Frei, Valdez

Armije navijača oba tima već sedmicama su se pripremale za ovaj spektakl, a snage javnog reda i mira spremne  su da odgovore zadatku i spriječe incidente kojih u prošlosti nije bilo malo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.