Osmo kolo BHT Premijer lige BiH

Željo na paklenom gostovanju, mali gradski derbi na Koševu

Edmir Škorić

Ovog vikenda igraju se susreti osmog kola BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Najveću pažnju svakako prvilači susret Slobode i Željezničara, koji će se danas igrati na Tušnju. Trenutno je taj duel u fokusu javnosti, uglavnom jer su Tuzlaci spremni da se ‘osvete’ Željezničaru, na čiji dolazak čekaju dvije i po godine. Utakmici će gotovo sigurno prisustvovati desetak hiljada navijača, a mi se nadamo da nereda neće biti de ta će u fokusu biti dešavanja s terena.

Željo je favorit. Plavi su nanizali tri pobjede u prvenstvu, četiri ako računamo i Kup, dok Sloboda nije u formi. Tim s Grbavice lovi Široki i Zrinjski, te mu je poraz u Tuzli neprihvatljiv, dok se Sloboda želi vratiti u gornji dio tabele i navijačima se iskupiti za ispadanje iz Kupa od Travnika. 

Željezničar nikada nije lako dolazi do povoljnih rezultata u gradu soli, pa će sigurno i ovaj put izabranici Admira Adžema morati dati 120% svojih mogućnosti da se neporaženi vrate u glavni grad.

Sarajevo više nema pravo na kiks, Borac dočekuje prvaka

Sarajevo će, nakon uspješno odrađenog gostovanja u Konjicu kod Igmana u šesnaestini finala Kupa (3:0), ugostiti Olimpic na Koševu. U malom gradskom derbiju favorit je, bez dileme, bordo tim.

Međutim, Sarajevo u Premijer ligi nema pobjedu u posljednje četiri utakmice, kao niti poraz. Olimpic je u sedam kola samo jednom poražen, ima četiri pobjede i ima četiri boda više od svog starijeg gradskog rivala. 

Olimpic je zadnji put na Koševu slavio 2001. godine protiv Sarajeva, ali momčad Mirze Varešanovića ove sezone igra dobro i mogla bi iskoristiti ne baš sjajnu formu bordo momaka, koji u dosadašnjem dijelu sezone nisu opravdali očekivanja, a trenutno su klub s najboljim rosterom u državi.

Jedan od derbija kola igraju Borac i Zrinjski u Banjoj Luci. Borčevi nogometaši su se provukli u Kupu protiv Drine (slavili na penale), ali pred njima je sada jako, jako težak protivnik, aktuelni prvak. Zrinjski se “ganja” sa Širokim na vrhu, pa u mostarskim redovima vjeruju da bi pobjeda na Gradskom stadionu u Banjoj Luci došla kao “kec na desetku”.

Borac je u sedam kola već upisao tri poraza i daleko je od rezultata iz prošlih sezona. Mnogim je problemima okupiran banjolučki klub, pa sve češće ove sezone prosipa bodove. Ipak, pobjeda u Foči protiv Slavije donekle je vratila vjeru u ekipu. 

Zvijezdin "posljednji voz", Široki apsolutni favorit u Velikoj Obarskoj

Zvijezda iz Gradačca je trenutno na dnu tabele sa samo tri boda (bez pobjede). Posljednji poraz Gradačačni su doživjeli u Mostaru protiv Zrinjskog. Čak 16 golova primio je crveno-bijeli sastav u sedam utakmica. Trijumf protiv Slobode Novi Grad u Kupu od 5:1 svakako je donio samopouzdanje igračima pred derbi začelja protiv Radnika.

Ne pobijede li goste iz Bijeljine, u Zvijezdi mogu razmišljati o pakiranju kofera za niži rang, makar se imalo do kraja prvenstva još puno igrati. Ni Vtezu ove sezone ne ide. Vitežani imaju samo četiri boda, pa će u Zvorniku, protiv Drine, koja ima sedam bodova i utakmicu manje, pokušati osvojiti nove bodove. Vitez u zadnjih pet utakmica ima čak četiri poraza.

Lider prvenstva, Široki, po mnogima sastav koji igra najljepši nogomet u BiH, gostuje u Velikoj Obarskoj kod Mladosti. Širokobriježani imaju 17 bodova, pet pobjeda i dva remija, uspješno su okončali i gostovanje Jedinstvu u šesnaestini finala Kupa, te su ove sezone, uz Sarajevo, jedina ekipa bez poraza.

Mladost je u donjem dijelu tabele i pokušat će izboriti ostanak do kraja sezone, ali teško je za očekivati da Zeleni uspiju da se odbrane pred naletom Wagnera i društva s Pecare. Široki je favorit i sve osim pobjede gostiju bit će pravo iznenađenje. 

Velež opet protiv Slavije, komšijski okršaj na Piroti

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Velež u svega nekoliko dana igra dva meča sa Slavijom. Rođeni su u Foči, u srijedu, slavili s 2:1 i izbacili Slaviju iz Kupa, a sada istog rivala dočekuju u okviru osmog kola. Velež će se pobjedom naći u samom vrhu, a upravo Slaviju bi ostavio iza sebe. Tim iz Lukavice je ove sezone iznenadio u domaćem šampionatu sa tri pbojede i tri remija, a jedini poraz dožvijeli su protiv Borca u prošlom kolu.

Uvijek su neizvjesne i tvrde utakmice kada se sastaju Čelik i Travnik. Komšijski derbi ovaj se put igra na Piroti, a u kakvoj formi se nalaze i jedni i drugi, teško je prognozirati pobjednika. I jedni i drugi su prošli u osminu finala Kupa, Zeničani u prvenstvu imaju sedam, a Travničani šest bodova. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.