Armija je uzela što je njeno

Bivši prvak Evrope nakon izgubljene bitke ima novi identitet

Ako bismo napisali da rumunski FCSB ima novi grb, većina bi i bolje upućenih u fudbalske prilike kazala bi kako ne poznaje ovaj rumunski fudbalski kolektiv, a zapravo se radi o nekadašnjoj Steaui.

Čelnici ovog slavnog rumunskog kluba predstavili su novo ime, grb i boju dresova nekadašnjeg prvaka Evrope, nakon što su izgubili spor s Vojskom Rumunije pred Nacionalnim zavodom za intelektualnu svojinu. 

Nakon okončanja procesa koji je trajao 16 godina, presuđeno je u korist armije, za koju je utvrđeno da je vlasnik prava na ime i grb, koji su oduzeti aktuelnom prvaku Rumunije!

Od sada će klub koji je 25 puta u svojoj historiji osvajao šampionsku titulu ove zemlje egzistirati pod imenom FCSB (Fudbalski klub Steaua Bukurešt). 

Novi klupski grb je u obliku žute zvijezde sa osam krakova. Dresovi će umjesto dosadašnje plavo-crvene biti žuti, a kraci na zvijezdi simbolizuju energiju, zemlju, vodu, vazduh, vatru, duh, inteligenciju i ego.

Slavni klub iz Bukurešta osnovan je 7. juna 1947. pod imenom ASA Bukurešt (Armijsko sportsko društvo), a nakon privatizacije, koja se dogodila 1998, klub je preuzeo kontroverzni biznismen Gigi Becali, koji danas gazduje iz zatvora. Steaua je najuspješniji rumunski klub, a u svojim vitrinama ima i titulu šampiona Evrope iz 1986. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.