Kada su oni na tribinama, šou je zagarantovan

Ko su najžešći ultrasi na košarkaškim tribinama?

Iako su u fokusu evropske javnosti obično navijači fudbalskih klubova, odavno je poznato da pravu podršku dobijaju i oni košarkaški.

Ultra pokret se posebno u posljednje vrijeme proširio i na dvorane pa je tako sve veći broj košarkaških klubova koji iza sebe imaju pravu armiju svojih navijača.

Nisu rijetki ni navijački izgredi a u tome, nažalost, prednjače navijači sa naših prostora. Osim famoznih susreta Crvene Zvezde i Galatasaraya koji su donijeli bezbroj problema i čak odnijeli jedan mladi ljudski život, u bliskoj prošlosti viđeno je još mnogo nemilih scena. Navijači Levskog su prekinuli meč protiv Partizana u Sofiji, u Podgorici je navijač Budućnosti nasrnuo na košarkaša Banvita a posljednji slučaj divljanja navijača viđen je sinoć u Istanbulu gdje su nerede pravili navijači Galatasaraya.

Ipak, treba reći da navijači sa Balkana prednjače i kada je u pitanju bezrezervna podrška i ljubav prema klubu. Najbolji takav primjer su Grobari koji Partizan prate i onda kada je teško, što je ove sezone slučaj. Delije postavljaju rekorde u Euroligi i divi im se cijela Evropa. Do skora je bilo nezamislivo da se u dvoranu na košarkaškoj utakmici smjesti više od dvadeset hiljada navijača, a oni to rade iz sedmice u sedmicu i to prilično dugo.

Odabrali smo neke o najboljih i najodanijih navijačkih grupa. Neke imaju više, neke manje članova ali su svakako zaslužile da se nađu u ovom izboru, a saznajte i zašto. Krenimo redom...

Panathinaikos, Gate 13

Počnimo od navijača Panathinaikosa, popularnih Gate 13. Košarkaška tifo scena je svoj procvat doživjela u Grčkoj gdje je ultra pokret još davno nakon fudbalskih terena zahvatio i košarkaške dvorane.

Navijači Panathinaikosa godinama prave spektakl u svojoj Oaki a svjetskoj javnosti najpoznatiji su po svojoj pjesmi "Horto Magiko" koja su naknadno prepjevale gotovo sve grupe u Evropi. Međutim, niko ih nije uspio nadmašiti.

Olympiakos, Gate 7

Nastavljamo sa njihovim najvećim rivalima, navijačima Olympiakosa. Poznati po fantastičnoj atmosferi pred kojom pokleknu i najbolje evropske ekipe koje u Pirej dođu s namjerom da ostvare pobjedu.

Također, dobro je poznato da su navijači Oympiakosa u bratskom odnosu sa navijačima Crvene Zvezde i koriste svaku priliku za druženje i zajedničko navijanje. Tako je bilo i prije nekoliko sedmica...

Galatasaray, UltrAslan

Iz Grčke se selimo u Tursku, tačnije u Istanbul. Grad na Bosforu broji mnogo košarkaških klubova ai nijedan nema navijače kakve ima Galatasaray.

Ako im u ostalim sportovima mogu parirati, u dvorani su Galatine tifoze definitivno gospodari Istanbula. 

Wisla Krakow

Iako su mnogo poznatiji po davanju podrške svom klubu na fudbalskim utakmicama, navijačima Wisle nije strano ni navijati za svoj košarkaški klub. I to ženski!

Nedavno je u susretu ženske Eurolige protiv Galatasaraya utakmici prisustvovalo 12.990 navijača čime je srušen rekord.

MZT Skopje, Family Aerodrom

Tifo scena je u Makedoniji na niskim granama, ali samo kada se radi o fudbalskim nadmetanjima. Kada je riječ o košarci, tu gotovo svaki tim ima aktivnu ultra grupu što je specifičan slučaj u Evropi, pa i u svijetu.

MZT iz Skopja ima vjerne navijače koji redovno masovno pohode i domaće i na gostujuće utakmice svog kluba, što u ABA ligi što u domaćem prvenstvu. Žive za derbije sa Pelisterom, Fenijem, Kumanovom i posebno Rabotničkim, a te prilike koriste da se nadmeću sa rivalskim navijačkim grupama koje su također veoma respektabilne.

Rabotnički, Park City Boys

Park City Boys je navijačka grupa koja organizovano prati samo KK Rabotnički, dok se na utakmicama svog fudbalskog kluba uopšte ne pojavljuju, što je također kuriozitet.

Balkanskoj javnosti 'zapali su za oko' svojom izvedbom popularne pjesme Saše Matića. "Neke ptice nikad ne polete" posvećeno je upravo rivalskim navijačima MZT-a, čiji je klupski simbol roda.

Aris, Super 3

Ponovo se vraćamo u Grčku, ali ovaj put u Solun. Super 3 je navijačka grupa koja prati Aris i rade to na sjajan način.

Štimung prave i na fudbalu, ali i na košarci. 

Paok, Gate 4

Kakav bi to gradski derbi bio da nisu prisutne navijačke skupine oba tima? Osim Arisovih, tu su naravno i navijači Paoka koji uzvraćaju istom mjerom svojim komšijama.

Snimak koji vidite nastao je upravo na derbiju protiv najljućeg rivala koji se igrao u dvorani crno-bijelih. Inače, Paok i Partizan su bratski klubovi pa se navijači tog kluba nerijetko pridruže Grobarima kada Partizan igra u Grčkoj. 

Zadar, Tornado

Ne spadaju u "najžešće" ali su sasvim sigurno među najodanijim.

Košarka i Zadar su dva pojma koja ne idu jedan bez drugog. To je sport broj jedan u ovom hrvatskom gradu, stoga i ne čudi što KK Zadar uvijek ima armiju navijača iza sebe.

"Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku", stara je parola navijača ovog kluba. 

Crvena Zvezda, Delije

Navijači Crvene Zvezde u posljednje vrijeme postavljaju standarde.

Oni iz sedmice u sedmicu rade ono to što je većini samo pusti san. Dvadesetak hiljada ljudi pratilo je u Areni većinu utakmica ovog kuba protiv velikana evropske košarke, a često su baš oni bili 'šesti' igrač svog tima. 

Delije su također poznate po fenomenalnim koreografijama a "ludilo" na tribinama je nešto bez čega ne prođe niti jedna utakmica kojoj prisustvuju. 

Partizan, Grobari

Za kraj smo ostavili navijače Partizana, koji su još davno oduševili svjetsku javnost svojom brojnošću na košarkaškim utakmicama svog kluba.

Oni su, zajedno sa navijačima Crvene zvezde, vlasnici apsolutnog rekorda po posjeti u Euroligi. Kada čujete njihovo navijanje ledi se krv u žilama, a najbolje to znaju evropski velikani koji pred ovom publikom nisu imali izbora osim da pokleknu.

Šta je "You'll Never Walk Alone" u fudbalu, to je "Da volim Crno-bele" u košarci. Navijači Partizana tradicionalno prije svake utakmice izvode svoju himnu na koju niko ne može ostati ravnodušan... 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.