Prema Transfermarktu

Najvredniji eksponati PL BiH: Cimirot ispred svih

Zaključno sa završetkom januarskog prelaznog roka, najpoznatija i najrelevantnija stranica koja se bavi cijenama klubova i fudbalera na tržištu Transfermarkt.de ažurirala je svoj sadržaj.

Tako je došlo do promjena i u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u kojoj sada napokon nastupa jedan fudbaler kojeg cijene jedan milion eura. Riječ je o reprezentativcu Bosne i Hercegovine i fudbaleru Sarajeva Gojku Cimirotu koji se smjestio na prvo mjesto ove liste ostavivši iza sebe nekoliko svojih saigrača.

Vrijednost fudbalera koji nastupaju u domaćem prvenstvu se, opravdano ili ne, poprilično povećala. U nastavku vam donosimo listu od deset najvrednijih eksponata Premijer lige Bosne i Hercegovine prema Transfermarktu. 

10. Joco Stokić, FK Borac, 550.000 €

Dvadesetsedmogodišnji napadač Borca nalazi se na desetom mjestu ove liste i jedini je predstavnik banjalučkog kluba među deset najskupljih fudbalera domaćeg prvenstva. Stokićeva cijena narasla je sa 500 na 550 hiljada eura što ga je svrstalo na deseto mjesto ispred Tomislava Tomića.

Joco Stokić se nalazi na sedmom mjestu liste strijelaca Premijer lige sa šest postignutih pogodaka u prvoj polusezoni. Zanimljivo, niti jedan igrač koji je postigao više golova od njega se ne nalazi na ovoj listi.

9. Boris Pandža, NK Široki Brijeg, 550.000 €

Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Boris Pandža zauzima deveto mjesto na listi najskupljih igrača BH Telecom Premijer lige BiH.

Nekadašnji fudbaler Hajduka, Mechelena i Gornika sada nastupa za Široki Brijeg s kojim je lider na tabeli. Pandžina cijena je dugo bila u padu (2010. godine vrijedio 1,5 miliona) ali je dobrim igrama u domaćem prvenstvu porasla na 550.000 €.

8. Josip Kvesić, FK Željezničar, 600.000 €

Možda pomalo i iznenađujuće, Josip Kvesić je jedini fudbaler Željezničara među deset najvrednijih igrača lige.

Rođeni Širokobriježanin (24) je pred kraj prošle godine po drugi put dobio poziv u reprezentaciju BiH a cijena mu je u odnosu na prethodnu porasla na 600.000 €. Tome su svakako doprinijele i dobre igre u dresu tima sa Grbavice nakon dužeg odsustva zbog teške povrede.

7. Leon Benko, FK Sarajevo, 600.000 €

Potencijalni hrvatski reprezentativac iz redova FK Sarajevo Leon Benko smjestio se na sedmo mjesto liste najskupljih igrača lige.

Ovaj fudbaler iza sebe ima bogatu karijeru a nastupao je i u Bundesligi, kao i za Rijeku u kojoj je ostavio najdublji trag. Njegova cijena nekada je iznosila 1,5 miliona € a sada je ona niža za gotovo milion. Podsjećamo, Leon Benko još uvijek čeka na svoj zvanični debi u dresu kluba sa Koševa.

6. Amer Dupovac, FK Sarajevo, 600.000 €

Defanzivac FK Sarajevo prema Transfermarkt.de vrijedi 600 hiljada eura, baš kao i njegov saigrač Leon Benko.

Ovaj 23-godišnjak je kapiten i standardni član prve postave trenutno drugoplasiranog tima tabele Premijer lige BiH. Baš kao što je slučaj i sa Josipom Kvesićem, i Dupovcu je cijena u odnosu na prošlu veća za 150.000 €.

5. Krste Velkoski, FK Sarajevo, 650.000 €

Krste Velkoski je jedan od trojice igrača domaćeg prvenstva čija je cijena 650.000 €.

Fudbaler Sarajeva i reprezentativac Makedonije postao je neizostavan član udarne postave Sarajeva koja se će u nastavku sezone jurišati na titulu. Velkoski će svakako biti jedna od najbitnijih karika u timu, baš kao i do sada.

4. Goran Zakarić, NK Široki Brijeg, 650.000 €

Dobrim igrama u Širokom Brijegu, Goran Zakarić je skrenuo pažnju na sebe i dobio je poziv u reprezentaciju BiH.

Ovaj 22-godišnji ofanzivac na Pecari već neko vrijeme boravi kao posuđen igrač iz zagrebačkog Dinama a njegova cijena se od posljednjeg 'mjerenja' gotovo uduplala.

3. Samir Radovac, FK Sarajevo, 650.000 €

Prve tri pozicije pripadaju fudbalerima Sarajeva, a na treće mjesto se smjestio Samir Radovac.

Sa 19 godina, Radovac je najmlađi igrač među deset najskupljih a vrijedi 650.000 €. Mlada nada FK Sarajevo nedavno je na zadovoljstvo svih na Koševu produžila ugovor sa svojim klubom, što će Sarajevu vjerovatno obezbijediti visoko obeštećenje prilikom njegove prodaje.

2. Haris Duljević, FK Sarajevo, 700.000 €

Mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Haris Duljević nalazi se na drugom mjestu ove liste sa vrijednošću od 700.000 €.

Ovaj 21-godišnjak iza sebe ima sjajnu polusezonu. Zlatni džoker Mehe Kodre već je svojim golovima odlučio nekoliko važnih utakmica, a ništa slabije partije nije pružao ni pod trenerskom palicom Džemala Uščuplića, posebno u Evropa ligi. Duljević je bez dileme ovosezonsko okrovljenje tima sa Koševa.

1. Gojko Cimirot, FK Sarajevo, 1.000.0000 €

Gojko Cimirot je najskuplji fudbaler BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Ovaj 22-godišnji Trebinjac je iz Leotara stigao na Koševo gdje je pokazao da je ogroman talenat, a sve to je krunisano i pozivom u reprezentaciju. Cimirot je debi u zvaničnim utakmicama imao u Izraelu gdje je naša reprezentacija doživjela ubjedljiv poraz (3:0).

Cimirot je po mnogima najvažniji igrač Sarajeva. Njegove partije na poziciji defanzivnog veznog promovisale su ovog mladića u sjajnog fudbalera koji se procjenjuje na milion eura.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.