Samo jedan će naredne godine igrati u najvišem rangu

Kojih pet klubova iz Federacije imaju najveće šanse za plasman u PLBiH?

Adnan Beganović

Osim početka proljetnog dijela Premijer lige, ljubitelji fudbala u našoj zemlji s velikim nestrpljenjem očekuju i nastavak sezone u Prvoj ligi Federacije. Nakon jesenjeg dijela sezone u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine najviše bodova je osvojilo Goražde (30), no osmoplasirani Rudar ima samo pet bodova manje, pa i ekipa iz Kaknja se može nadati plasmanu u Premijer ligu.Dakle, osam je kandidata za ulazak u viši rang (Goražde, Metalleghe, Mladost DK, Radnički, Bratstvo, Budućnost, GOŠK, Rudar), a mi ćemo pokušati izdvojiti pet najozbiljnijih.

Mladost iz Doboja kod Kaknja

Mladost iz Doboja kod Kaknja je jedno od najvećih osvježenja bosanskohercegovačkog fudbala. Ekipa je u Prvu ligu Federacije BiH ušla u sezoni 2013/2014, a već danas se ubraja u red najvećih favorita za plasman u Premijer ligu. Jesenji dio šampionata je Mladost okončala na 3. mjestu sa 28 bodova, odnosno dva manje od vodećeg Goražda. Fudbalski klub Mladost je fenomenalno oragnizovan, igrači imaju sjajne uslove za treniranje, plate su im redovne i upravo to može biti prednost ekipe iz Doboja kod Kaknja. 

Mladost je osnovana 1959. godine na temeljima FK Doboj koji je bio osnovan 1956. i igrao u ligi radničko-sportskih igara općine Kakanj. U sezoni 2009./10. su osvojili ligu Ze-Do kantona i plasirali se u drugu ligu FBiH Centar u kojoj su u premijernoj sezoni osvojili 4. mjesto, što je, uz igranje u šesnaestini finala kupa BiH u sezoni 2008./09., najveći uspjeh kluba sve do ulaska u Prvu ligu FBiH za sezonu 2013./14.

Radnički iz Lukavca

Radnički iz Lukavca je jesenji dio sezone okončao na 2. mjestu tabele sa dva boda manje od vodećeg Goražda. Ekipu iz Lukavca krasila je odgovorna igra u jesenjem dijelu šampionata, što se pokazalo kao dobitna kombinacija. Radnički je pojačao ekipu i iako iz ovog kluba ne žele javno isticati svoje ambicije, jasno je da ekipa iz Lukavca ima jedan cilj, a to je Premijer liga. Prethodne dvije sezone Radnički je okončao pri samom vrhu tabele i možda to iskustvo bude najveći adut ekipe iz Lukavca u borbi za Premijer ligu. Na ruku Radničkom ne ide raspored, odnosno na proljeće će izabranici Irfana Džindo gostovati kod svih ekipa, koje imaju ambiciju plasirati se u viši rang.

Fudbalski klub Radnički iz Lukavca je osnovan 18. maja 1921. godine kao FK SOLVAY i pod tim imenom je nastupao sve do 1941. godine. Od 1941. godine klub djeluje pod imenom Svačić. Usljed ratnih dejstava drugom polovinom 1943. godine klub prestaje sa radom. Odmah po oslobođenju 1945. godine promijenio je ime u Radnički. 1962. godine Radnički se spaja sa mjesnim klubom Rudarom iz Lukavac Mjesta i dobija novi naziv Lukavac. 1963. godine ponovo se vraća staro ime Radnički koje ovaj klub zadržava punih trideset godina, sve do avgusta 1993. godine kada počinje da djeluje kao Fudbalski klub Lukavac i kao što je to bio slučaj i u prošlosti, ponovo, 2000. godine mijenja ime u Radnički.

FK Goražde

FK Goražde je jesenji dio sezone okončao na samom vrhu tabele sa 30 sovojenih bodova, no prednost Goraždana nije ogromna, a i raspored im ne ide na ruku, tako da će teško do plasmana u Premijer ligu. Istina, Goražde se pojačalo i neće lako odustati od ostvarivanja svog cilja. U prvom dijelu sezone Goraždani su ostvarili devet pobjeda, dok su tri puta poraženi, a isto toliko puta su podijeleli bodove sa svojim protivnicima. Prednost Goražda nad ostalim ekipama mogla bi biti razvijena privreda ovog grada, koja je u usponu, te bi za uspješne privrednike sasvim sigurno bilo dobro da imaju klub u elitnom rangu takmičenja.

Fudbal se u Goraždu počeo igrati 1918. godine, a prvi klub iz ovog grada zvao se Herceg Satjepan. Četiri godine kasnije klub je promijenio ime u Gošk i tako se zvao do početka drugog svjetskog rata. Nakon rata 1946. godine je osnovan klub Bratstvo, koji 1948. godine mijenja ime u Sloga, a od 1952. do 1957. godine klub zvao Pobjeda. Od Pobjede se prave dva kluba i to Gošk i Radnički, da bi se tri godine kasnije Gošk spojio sa Radničkim u današnje Goražde.

GOŠK iz Gabele

GOŠK iz Gabele je jesenji dio sezone okončao na 7. mjestu, no od vodećeg Goražda je udaljen samo četiri boda, a s obzirom na igrački kadar, te solidan raspored, ekipa iz Gabele je jedan od najvećih favorita za plasman u Premijer ligu. U prvom dijelu sezone GOŠK je ostvario sedam pobjeda, pet puta je remizirao, a samo tri puta je poražen. S klupe GOŠK predvodi Darko Vojvodić, a u zimskom prelaznom roku Gabeljani su se dobro pojačali. Odigrali su nekoliko prijateljskih utakmica sa hrvatskim i bh. klubovima iz elitnog ranga i pokazali su svoju snagu. GOŠK će se prema predviđanjima fudbalskih stručnjaka sasvim sigurno boriti za ulazak u Premijer ligu.

Fudbal u Gabeli se počeo igrati 1919. godine i klub se tada zvao Zmaj. Od 1926. do 1935 ime kluba je Seljačka sloga, a od 1935. do 1941. klub nosi naziv Seljački Sportski klub (SSK). U sezoni 1948/1949 klub iz Gabele se ponovo zove Zmaj, a onda do 1958. nosi naziv Sloga. Od pomenute 1958. pa do danas ime kluba iz Gabele je GOŠK. Najveći uspjeh kluba je plasman u Premiejr ligu. U sezoni 2011/2012 GOŠK je zauzeo 13. mjesto na premijerligaškoj tabeli, a sezonu kasnije je ispao iz društva najboljih bh. klubova.

Bratstvo iz Gračanice

Bratstvo iz Gračanice je jesenji dio sezone okončalo na 5. mjestu tabele sa 27 osvojenih bodova, odnosno tri manje od prvoplasiranog Goražda. Ekipa Bratstva je u 15 odigranih utakmica u jesenjem dijelu sezone upisala osam pobjeda, tri remija i četiri poraza. Iako zaostaje tri boda za vodećim, Bratstvo je s obzirom na igrački kadar i dobar raspored, možda i najveći favorit za osvajanje naslova u Prvoj ligi Federacije BiH. Ekipu iz Gračanice preuzeo je iskusni stručnjak Zoran Ćurguz, a agilna Uprava kluba dovela je i nekoliko istinskih pojačanja, tako da su ambicije jasne. 

Bratstvo je osnovano 1945. godine. Od svog osnivanja ovaj klub okupljao je veliki broj mladih sportista i igrao u ondašnjim ligama Sjevero-istočne Bosne, a sredinom osamdesetih (1984.) plasirao se u Prvu republičku ligu Bosne i Hercegovine, nakon što je u kvalifikacijama u dva susreta bio bolji od NK Bratstva iz Bosanske Krupe. Nakon rata u BiH klub mijenja ime u NK Gračanica-Grin i takmiči u 2. nogometnoj ligi F BiH grupa “Sjever”. 2000.-te godine klub još jednom mijenja ime, vraća staro i ponovo se takmiči pod imenom NK Bratstvo. U posljednjih nekoliko godine ekipa Bratstva se u više navrata nalazila na pragu plasmana u viši rang ali je taj cilj ostvaren tek u sezoni 2006./2007, kada je osvajanjem prvog mjesta u 2. nogometnoj ligi F BiH ,grupa Sjever ,ostvaren plasman u 1. ligu F BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.