Najbolja zakucavanja u 21. vijeku

14 pobjedničkih zakucavanja na All-Star Dunk Contestu

A. Haznadarević

Dok se pripremamo za predstojeći vikend, koji nam donosi čuveni NBA All-Star događaj, pogledat ćemo iza sebe i vidjeti kako su izgledala pobjednička zakucavanja na slavnom "NBA Dunk Contestu", od posljednjeg pa nazad sve do 2010. godine.

2014. - John Wall

Igrač Washington Wizardsa John Wall je 2014. godine otišao kao pobjednik, a njegov skok preko 2-metraša obučenog kao maskota kluba, sa zakucavanjem iza leđa, donio mu je titulu pobjednika u zakucavanju.

2013. - Terrence Ross

Toronto Raptorsi su 2013. godine među svojim redovima dobili šampiona u zakucavanju, a bio je to Terrence Ross. Probačena lopta iza leđa i monstruozno jako zakucavanje, odlikovali su tadašnji potez pobjednika.

2012. - Jeremy Evans

Jeremyju Evansu, igraču Utah Jazza nije bila dovoljna jedna lopta već dvije, i nije mu bilo dovoljno "normalno" zakucavanje, već je zatražio pomoć kolege statiste da kao prepreka ispred njega sjedi na visokoj barskoj stolici.

2011. - Blake Griffin

Zvijezda LA Clippersa Blake Griffin, najbolje zakucavanje 2011. godine je izveo zabijajući loptu u koš dok mu je prepreku predstavljao, vjerovali ili ne, automobil.

2010. - Nate Robinson

Na čuvenom All-Star takmičenju tada održanom u American Airlines Centru u Dallasu, pobjedu u zakucavanju odnio je Nate Robinson, koji je igrao za New York Knickse.

2009. - Nate Robinson

Majstor zakucavanja Nate Robinson i 2009. godine je bio najbolji. Njegovo tadašnje zakucavanje je bila tipična demonstracija čudesnog odraza i perfektne završnice. Tada je zakucao loptu u koš nakon skoka preko ogromnog Dwighta Howarda.

2008. - Dwight Howard

Čudesno zakucavanje igrača Orlando Magica Dwighta Howarda koje je toliko komplikovano da niko nije vjerovao nakon prvog pokušaja da će to zaista uspjeti napraviti. Odbio je loptu od zadnju stranu table te fantastično zakucao.

2007. - Gerald Green

Igrač Boston Celticsa je preskočio nekoliko prepreka prije svog fantastičnog završnog zakucavanja u kom je u potpunosti skočio preko Natea Robinsona. Bilo je to dovoljno za veliku pobjedu u kategoriji zakucavanja.

2006. - Nate Robinson

Bivši šampion je poslužio kao "prepreka" fenomenalnom Nateu Robinsonu, koji je i u Hustonu na All-Star večeri napravio nešto čudesno i odnio pobjedu.

2005. - Josh Smith

Igrač Atlanta Hawksa Josh Smith se potrudio da potpuno digne na noge publiku u Pepsi Centru, a zakucavanje u kom mu je pomoćnik sjedeći na stolici ujedno kao prepreka na liniji za slobodna bacanja, dodao loptu koju je sjajno zakucao, potez je koji i godinama kasnije izaziva divljenje.

2004. - Fred Jones

Majstor zakucavanja Fred Jones, koji je u svoje Indiana Pacerse 2004. godine donio titulu All-Star pobjednika u zakucavanju, za svoj pobjednički potez je iskoristio legendarni "Tomahawk dunk".

2003. i 2002. - Jason Richardson

Dvije godine zaredom je igrač Golden State Warriorsa Jason Richardson bio neprikosnoven u zakucavanju. Koristio je čisto umijeće i kombinovao legendarne tehnike zakucavanja, bez pomoći ikakvih statista i prepreka.

2001. - Desmond Mason

Vašingtonski MCI Center jednoglasno je sudijama dao do znanja da igraču Seattle SuperSonicsa Desmondu Masonu treba pripasti titula kralja zakucavanja, nakon što je fenomenalno zakucao preko Rasharda Lewisa.

2000. - Vince Carter

Legendarni Vice Carter je 2000. godine pokazao ko je najbolji, nakon što je priredio dva nezaboravna zakucavanja u Oakland Coliseumu. Jednostavno, zvijezda Toronto Raptorsa je znala kako cijelu salu podići na noge.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.