Pet najvećih kandidata za ulazak u PL iz Prve lige RS

Adnan Beganović

U jesenjm dijelu Prve lige Republike Srpske igrao se dobar fudbal, a ako je suditi po tabeli u nastavku sezone nas očekuje neizvjesna borba za ulazak u Premijer ligu.Leotar iz Trebinja je jesenji dio sezone okončao na vodećem mjestu, pa je samim tim i jedan od najvećih favorita za plasman u Premijer ligu, no još mnogo klubova ima želju igrati u elitnom rangu bh. fudbala, tako da je pred nama dosta zanimljivo proljeće.

FK Krupa iz Krupe na Vrbasu

FK Krupa je jesenji dio sezone okončao na šestom mjestu tabele sa 21 osvojenim bodom što je pet manje u odnosu na prvoplasirani Leotar. Fudbalere Krupe je tokom jeseni krasila odgovorna i čvrsta igra, tako da su primili samo šest pogodaka u 13 odigranih susreta, a postigli su 11. Amabicije ekipe iz Krupe na Vrbasu nisu ulazak u Premijer ligu, no ako im se ukaže prilika, sigurno će je znati iskoristiti.

FK Krupa je osnovan 1983. godine i takmičio se u nižim jugoslovenskim ligama. Prošle godine su se kvalifikovali u Prvu ligu Republike Srpske i to je do sada najveći uspjeh ovog kluba.

FK Sutjeska iz Foče

U red kandidata za ulazak u Premijer ligu iz Prve lige Republike Srpske može se svrstati i Sutjeska iz Foče. Jesenji dio sezone Sutjeska je okončala na trećem mjestu tabele sa 23 osvojena boda, odnosno tri manje od vodećeg Leotara uz učinak od sedam pobjeda, dva remija i četiri poraza. Iz Foče ne najavljuju pohod na Premijer ligu, no sigurno je da će svaku ukazanu priliku znati iskoristiti, te ih svakako ne treba otpisati iz borbe za Premijer ligu.

Prvi fudbalski klubovi u Foči osnovani su 1920. i zvali su se Graničar i Sloga, da bi se pet godina kasnije ujedinili. Nakon Drugog svjetskog rata 1946. godine osnovana je Sutjeska, a ime je dobila po bitki na Sutjesci u kojoj su brojni igrači Graničara izgubili živote. 

FK Kozara iz Gradiške

Kozara iz Gradiške je prvi dio sezone okončala na 2. mjestu sa 24 boda, odnosno dva manje od Leotara. Ekipa iz Gradiške je sa 30 postignutih pogodaka daleko najefikasnija ekipa Prve lige Republike Srpske i upravo je napadački red i njena najveća snaga. Sedam pobjeda su ostvarili fudbaleri Kozare u prvom dijelu sezone, dok su tri puta poraženi i isto toliko puta su remizirali. Na ruku Kozari ne ide raspored jer na proljeća gostuje kod dva najveća favorita za ulazak u Premijer ligu, Leotara i Rudara, no bez obzira na to, ovu ekipu ne treba otpisati.

Prvi fudbalski klub u Gradišci je osnovan 1913. godine i zvao se Vihor, a Kozara je osnovana sredinom 1945. godine. 1971. godine Koazara se plasirala u Drugu saveznu ligu Jugoslavije gdje se zadržala do 1975, a ponovo su se u ovaj rang takmičenja vratili 1981., no dvije godine kasnije je ponovo ispala u Republičku ligu. U sezonama 2001/2002, 2002/2003 i 2011/2012 igrala je u Premijer ligi BiH.

FK Rudar iz Prijedora

Rudar iz Prijedora je jesenji dio sezone okončao na sedmom mjestu tabele Prve lige Republike Srspke, no za vodećim Leotarom ne zaostaje mnogo, odnosno razlika je samo pet bodova. Ambicije kluba iz Prijedora su jasne, a to je povratak u Premijer ligu i uz Leotar su prema ocjenama fudbalskih stručnjaka iz naše zemlje, najozbiljniji kandidati za ulazak u elitni rang.

Prvi klub u Prijedoru je osnovan 1919. godine, a zvao se Prijedorski nogometni klub, da bi 1925. godine promijenio ime u Slavija. 1922. godine u Prijedoru je osnovan FK Građanski, a tri godine kasnije i FK Borac, a 1928. godine u rudarskom gradiću Ljubija osnovan je Rudar. Pored navedenih klubova u Prijedoru su postojali i FK Mladost, te Hajduk, dok je u Kozarcu postojao FK Zmaj. Nakon rata oživljavanju fudbala posebno su dali doprinos Fabrika celuloze u Prijedoru i Rudnik željezne rude Ljubija u Ljubiji. U Prijedoru su osnovani fudbalski klubovi Grmeč, Željezničar, Jedinstvo i Mladost. Godine 1954. osnovan je FK Celuloza, da bi se 1958. godine spojili Mladost i FK Celuloza u FK Radnički. FK Željezničar se ujedinio sa FK Radnički u OFK Prijedor 1965. godine. Sa OFK Prijedor će FK Rudar Ljubija u narednim decenijama imati više nego dobru saradnju i potpisati ugovor o zajedničkom radu. Godine 2005. fudbalski klubovi FK Rudar Ljubija i OFK Prijedor postali su jedan klub - FK Rudar-Prijedor. 

FK Leotar iz Trebinja

Fudbalski klub Leotar iz Trebinja je najveći favorit za ulazak u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Leotar je jesenji dio sezone okončao na vodećem mjestu Prve lige Republike Srpske. Fudbaleri iz Trebinja su osvojili 26 bodova uz osam pobjeda, dva remija i tri poraza. 

Leotar je osnovan 1925. godine. U vrijeme bivše Jugoslavije takmičio se u Drugoj saveznoj ligi gdje je imao zapažene rezultate, a najveći uspjeh kluba je osvajanje titule šampiona Bosne i Hercegovine u prvoj sezoni u kojoj se igrala Premijer liga na čitavoj teritoriji naše zemlje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.