Foto: EPA

Bh. internacionalci

Igrači koji kucaju na vrata A reprezentacije BiH

Iako su utakmice reprezentacije BiH na rasporedu tek narednog mjeseca, selektor Mehmed Baždarević zasukao je ruke i prihvatio se posla koji se tiče pronalaska novih igrača. 

Baždarević je tokom boravka u brojnim državama imao priliku posmatrati nekoliko bh. internacionalaca, koji su svojim igrama u klubu nagovijestili da bi mogli biti veliko pojačanje za naš nacionalni tim. 

U nastavku vam donosimo spisak bh. internacionalaca koji seu  bliskoj budućnosti, ukoliko nastave sa dobrim igrama, mogu nadati pozivu novog selektora.

1. Edin Cocalić (KV Mechelen)

Nekadašnji fudbaler Željezničara zadnjeg dana januarskog prijelaznog roka pojačao je redove belgijskog prvoligaša Mechelena i za kratko vrijeme izborio mjesto u udarnoj postavi.

Ovaj 27-godišnji defanzivac u Mechelenu pruža partije na visokom nivou i selektor je već istakao da je za Cocalića dobio dobre preporuke, te da će ga uskoro pogledati i na djelu.

Pored Željezničara, Cocalić je u svojoj dosadašnjoj karijeri još nosio dresove Maccabi Haife i Panioniosa, a za mladu reprezentaciju BiH odigrao je šest utakmica.

2. Aidin Mahmutović (FC Viktoria Plzeň)

"Ako Aidin nastavi postizati golove, vrlo ozbiljno ćemo se pozabaviti njime", riječi su Mehmeda Baždarevića o 27-godišnjem napadaču Viktorije Plzen.

Mahmutović je u redove poznatog češkog kluba dospio u januarskom prijelaznom roku, a u periodu dok je nastupao za Teplice postigao je 60 golova čime je postao najbolji strijelac ove ekipe svih vremena.

Već u pripremnim utakmicama Mahmutović je pokazao da će biti veliko pojačanje za tim iz Plzena u drugom dijelu sezone. Inače, Mahmutović je bivši mladi reprezentativac BiH, koji je u dosadašnjoj karijeri još nastupao za češki Usti nad Lebem, Čelik i TOŠK iz Tešnja. 

3. Ibrahim Šehić (Qarabağ FK)

Obzirom da je drugi golman bh. reprezentacije Jasmin Fejzić već neko vrijeme prikovan za klupu Aalena, umjesto njega novu šansu u nacionalnom timu mogao bi dobiti Ibrahim Šehić.

Ovaj 26-godišnji golman Qarabaga već drugu sezonu zaredom odlično brani u azerbejdžanskom prvenstvu i njegov tim nezaustavljivo juri ka novoj tituli, a upravo je nekadašnji reprezentativac bio najzaslužniji za historijski naslov Qarabaga. 

Šehić je u periodu dok je Qarabag sjajno nastupao u Evropskoj ligi statistički ocijenjen kao jedan od najboljih čuvara mreže u tom takmičenju, a u redove azerbejdžanskog kluba dospio je 2013. godine iz Mersina. Na golu "A" reprezentacije BiH već je stajao tri puta. 

4. Semir Štilić (Wisła Kraków)

Povratak u redove reprezentacije BiH mogao bi ostvariti i 27-godišnji Semir Štilić, koji ove sezone s mnogo uspjeha nosi dres Wisle iz Krakowa. 

Nekadašnji fudbaler Željezničara, Gaziantepspora, Karpatyja i Lecha tokom jesenjeg dijela prvenstva u poljskoj Ekstraklasi pružao je odlične partije, pa je tako prvi dio sezone okončao za sedam golova i šest asistencija na kontu.

Selektor je već najavio da će u narednom periodu držati na radaru Štilića. 

5. Eldin Hadžić (Real Zaragoza)

Eldin Hadžić pažnju bosanskohercegovačke javnosti skrenuo je zahvaljujući golovima i asistencijama u dresu Zaragoze.

Za španski tim Hadžić je u dosadašnjem dijelu prvenstva postigao pet golova i upisao šest asistencija, a njegova Zaragoza do kraja sezone u Segunda diviziji vodit će bitku za ulazak u Primeru. 

Inače, 23-godišnji Hadžić karijeru je počeo graditi u Španiji, gdje je prije dolaska u Zaragozu nastupao za Eibar, Orihuelu i Valencia Mestallu. 

6. Dino Arslanagić (Standard Liège)

Dino Arslanagić, defanzivac belgijskog Standarda, već neko vrijeme ima status potencijalnog reprezentativca BiH. 

Selektor našeg nacionalnog tima već je obavio razgovore s Arslanagićem i izjavio je da u njemu vidi igrača za narednih godina, međutim, 21-godišnji fudbaler još uvijek nije donio odluku o eventualnom nastupanju za BiH. 

Podsjećanja radi, Arslanagić je prošao sve omladinske selekcije reprezentacije Belgije, a prije dolaska u Standard nastupao je za Lille i Excelsior Mouscroun.

7. Mario Vrančić (SC Paderborn 07)

Vezni fudbaler Paderborna, Mario Vrančić, dobio je bosanskohercegovačko državljanstvo i vjerovatno će naći svoje ime na spisku za naredne reprezentativne akcije. 

Radi se o 25-godišnjem fudbaleru koji je u prošlosti nastupao za U17, U19 i U20 selekciju Njemačke, a njegov brat Damir jedno vrijeme bio je član bh. reprezentacije za koju je odigrao četiri utakmice.

Inače, Mario je prije dolaska u Paderborn nosio dresove drugih momčadi Borussije Dortmund i Mainza. 

8. Ermin Zec (Balıkesirspor)

Ermin Zec nakon neuspjele epizode u Rijeci odlučio se vratiti u Tursku, gdje je početkom januarskog prijelaznog roka dogovorio saradnju sa posljednjeplasiranim Balikesirsporom.

Već u prošlom kolu Zec je uspio postići pogodak u porazu od velikog Galatasaraya, a ukoliko nastavi pružati dobre partije vrlo brzo bi na njega pažnju mogao obratiti i selektor Baždarević. 

Zec, koji može igrati na više pozicija u napadu, za reprezentaciju BiH odigrao je devet utakmica i postigao jedan gol. 

9. Ervin Zukanović (A.C. Chievo Verona)

Baždarević i njegov pomoćnik Stephane Gill turneju po Italiji iskoristili su da razgovaraju i sa defanzivcem Chieva Ervinom Zukanovićem. 

Zukanović je, očekivano, svojim partijama opravdao očekivanja našeg selektora koji će u narednom periodu računati na njegove usluge. 

Podsjetimo, 28-godišnji Zukanović u proteklom periodu imao je nesuglasica sa čelnicima Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, ali iste će se ostaviti po strani zbog dobrobiti reprezentacije.

10. Milan Đurić (A.C. Cesena)

Đuriću je vrata A reprezentacije BiH otvorio sjajan nastup protiv Juventusa, kada je zahvaljujući pogotku i asistenciji ponio epitet igrača utakmice. 

Stasiti 24-godišnji napadač postao je standardni prvotimac Cesene, koja će do kraja sezone voditi grčevitu borbu za opstanak u elitnom rangu italijanskog fudbala. 

Domaćoj javnosti Đurić je ostao upamćen kada je prije dvije godine u dresu U21 reprezentacije postigao tri pogotka Nijemcima. U svojoj karijeri još je nastupao za Parmu, Ascoli, Crotone, Cremonese, Trapani i Cittadellu. 

11. Ivan Martić (Hellas Verona F.C)

Glavobolju koja je stvarala pozicija desnog beka riješit će Ivan Martić, standardni prvotimac italijanske Hellas Verone. 

Fudbaler koji je rođen u Švicarskoj već je obavio razgovore sa selektorom Baždarevićem i uskoro će pokrenuti proceduru za promjenu državljanstva, kako bi konačno stekao pravo nastupa za BiH.

Martić je u redove Verone dospio u ljetnom prijelaznom roku iz švicarskog St. Gallena. Inače, njegovi roditelji su porijeklom iz Dervente. 

12. Veroljub Salatić (FC Sion)

Glavni povod dolaska selektora Baždarevića u Švicarsku bio je Veroljub Salatić, vezni fudbaler tamošnjeg prvoligaša Siona.

Iskusni Zvorničanin Sion je pojačao u januarskom prijelazom roku i već u meču protiv Basela (1:1) pokazao je da će opravdati epitet pojačanja

Salatić već neko vrijeme igra na visokom nivou u Švicarskoj, što govori i podatak da je prošle sezone izabran u najbolji tim Super lige. Ostaje nam da vidimo da li će u narednom periodu dobiti šansu u bh. reprezentaciji. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.