Naš protivnik 11 godina bez pobjede

Samo tri pobjede Andore u posljednjih 15 godina

A. Haznadarević

Fudbalska reprezentacija Andore, protiv koje će novi selektor Mehmed Baždarević debitovati na klupi Bosne i Hercegovine, nalazi se tek na 201. poziciji FIFA liste, na kojoj se inače ukupno nalazi 208 reprezentacija svijeta koje su pod okriljem FIFA-e. To najbolje oslikava polu-amatersku selekciju iz naše kvalifikacione grupe za Euro, koja je od 2000. godine pa do danas u 104 odigrana meča poraz izbjegla samo 12 puta. Od toga, Andora je slavila tek tri puta.

Andora - Bjelorusija 2:0

Prijateljski susret igran između selekcija Andore i Bjelorusije 26. aprila 2000. godine na Nacionalnom stadionu, istom onom na kojem će u subotu bh. momci tražiti tri boda, domaća momčad je upisala pobjedu rezultatom 2:0. Bila je to pobjeda na koju se čekalo godinama i ujedno prva u 21. vijeku. Inače, pored pomenutog susreta s Bjelorusijom je Andora odigrala ukupno četiri meča, u kojima su Bjelorusi slavili tri puta rezultatima 3:0, 3:1 i 5:1.

Andora - Albanija 2:0

Nakon skoro tačno dvije godine Andora je uspjela upisati novu pobjedu, a desilo se to 17. aprila 2002. godine, ponovo na domaćem stadionu, gdje je ovoga puta gostovala reprezentacija Albanije. Rezultat je na kraju glasio 2:0 na Andoru, a po jedan gol je pao u oba poluvremena. To je jedan od tri susreta koje su odigrale ove dvije selekcije, a u druga dva su slavili Albanci sa 3:0 i 1:0.

Andora - Makedonija 1:0

Prvi bodovi osvojeni u 21. stoljeću reprezentacija Andore je osvojila u kvalifikacionom susretu za Evropsko prvenstvo 13. oktobra 2004. godine, savladavši Makedoniju rezultatom 1:0. Bila je to prva pobjeda Andore u međusobnim duelima sa Makedonijom kojih je ukupno bilo 5. U ostalim susretima jednom je odigran meč bez pogodaka, dok je tri puta slavila Makedonija rezultatima 3:0, 2:0 i 1:0. Bila je to ujedno i posljednja pobjeda Andore, koja dakle, skoro 11. godina čeka na pobjedu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.