Pregled nastupa reprezentativaca BiH

Pjanić heroj Rome, Cocalića krenuli i golovi

A. Haznadarević

Reprezentativci s kojima selektor Mehmed Baždarević planira odigrati ključne susrete kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, nakon reprezentativne pauze su se vratili u svoje klubove, te je već ovog vikenda većina njih odmah ubilježila nove nastupe. Evidentno je da ogroman broj njih i dalje traga za pravom formom i pokušava se nametnuti svojim trenerima, dok manji dio "Zmajeva" u punom zamahu žari i pali evropskim terenima.

Asmir Begović

Stoke City prvog reprezentativnog golmana Bosne i Hercegovine Asmira Begovića, ove subote je bio na vjerovatno i najtežem gostovanju u sezoni, kod vodećeg Chelseaja, gdje su poraženi sa 2:1. Drugi gol domaćina je nešto što rođeni Trebinjac želi što prije zaboraviti, jer je upravo on glavni krivac. Loše promišljeno upošljavanje saigrača rukom završilo je sa presječenom loptom, te brzom akcijom koju Hazard i Remy pretvaraju u pogodak. Dešava se i najboljima, a na kakvom je nivou branio ostatak meča najbolje govori činjenica da je Asmir Begović najbolje ocijenjeni igrač svog tima s ocjenom 7,8, te drugi najbolji igrač cijelog meča.

Ibrahim Šehić

Povratnik u bh. reprezentaciju Ibrahim Šehić, sa svojim Qarabagom velikim koracima korača ka odbrani šampionske titule azerbejdžanske Premier lige, a ni u posljednjem meču nije nijednom savladan. Utakmica igrana sa Inter Bakuom, koji je inače prvi pratioc Qarabaga na tabeli, završena je bez pogodaka, pa tim bh. golmana sa pristojnom prednošću od 7 bodova suvereno drži vrh tabele.

Ratko Dujković

Zrinjski je u svom posljednjem susretu igranom u Mostaru remizirao sa Željezničarom rezultatom 1:1, a golman Ratko Dujković i ovoga puta je svih 90 minuta stajao na golu domaćih. Gol koji je primio u 22. minutu susreta ne može se njemu pripisati jer se radilo o sjajnoj akciji Željezničara, kao i slaboj intervenciji saigrača jednog od naših reprezentativnih golmana.

Avdija Vršajević

Krajnje razočaravajuća sezona splitskog Hajduka nastavljena je i ovog vikenda, kada je u gradskom derbiju na Poljudu slavio tim RNK Splita sa 1:2. Jedan od bh. reprezentativaca iz redova Hajduka Avdija Vršajević, odigrao je kompletan meč, a može se spomenuti da je u 39. minutu utakmice zaradio žuti karton.

Mensur Mujdža

Kolo koje je iza nas, može se okarakterisati kao specifično i nezapamćeno loše kada su u pitanju bh. internacionalci. Naime, nijedan od igrača sa posljednjeg spiska selektora Baždarevića nije se našao u početnoj postavi svojih timova, pa je tako i Mujdža ostao u drugom planu svog trenera. U pobjedi nad Kölnom od 1:0 naš defanzivac do kraja meča nije dobio priliku.

Ervin Zukanović

Da Chievu u narednim kolima predstoji borba za opstanak, pokazao je i blijedi poraz na gostovanju kod Sassuola sa minimalnih 1:0. Povratnik u bh. reprezentaciju Ervin Zukanović, koji je u dobrom dijelu sezone po svojim izvedbama odskakao od ostatka tima, te zbog toga privukao pažnju brojnih klubova Serije A koji ga žele dovesti, ovoga puta se uklopio u prosjek momčadi i na kraju odigrao 74 minuta, nakon čega je zamijenjen.

Edin Cocalić

Jako dugo je Edin Cocalić čekao na priliku da zaigra u nacionalnom dresu Bosne i Hercegovine, a taj san je konačno i ostvario prošle sedmice. "Kada krene, krene", stara je izreka koja najbolje oslikava situaciju bh. defanzivca, koji je nakon povratka sa reprezentativne pauze odmah uspio i postići pogodak za svoj Mechelen. Njegov tim je savladao Waasland-Beveren sa visokih 4:1, a on je zabio treći gol svoje momčadi.

Ermin Bičakčić

Ustaljeni stoper reprezentacije i njemačkog Hoffenheima Ermin Bičakčić, zbog neparnih kartona nije bio u sastavu svog tima i u mogućnosti da pomogne saigračima protiv Borussije Mönchengladbach, koja ih je na kraju na njihovom terenu porazila sa visokih 1:4.

Emir Spahić

Vođa zadnje linije bh. reprezentacije, ali i njemačkog Bayer Leverkusena Emir Spahić, u visokoj pobjedi na domaćem terenu protiv Hamburga od 4:0 nije zabilježio nastup. Radilo se o poštedi od strane trenera Schmidta, s obzirom na dva zaredom odigrana meča u dresu reprezentacije, dok su neki njegovi saigrači odmarali.

Ognjen Vranješ

Ekipa turskog Gaziantepspora jučer je pretrpjela poraz na gostovanju kod Akhisara rezultatom 0:3, a to nije bio jedini problem za trenutno 10-plasiranu ekipu Super lige. Naime, već nakon 20-ak minuta igre bh. defanzivac Ognjen Vranješ se sudario sa svojim golmanom Zydrunasom Karcemarskasom, te je zbog povrede bio primoran napusiti teren. Ubrzo su stigle informacije da se ne radi o nekoj težoj povredi.

Miralem Pjanić

Bosanskohercegovački majstor ovog vikenda je bio heroj Rome u pobjedi nad uvijek neugodnim Napolijem. Pogodio je Miralem Pjanić u 25 minutu susreta, te tako još u ranoj fazi meča donio i minimalnu pobjedu svojoj ekipi. Treba dodati i to da se u drugom poluvremenu požalio na bolove u nozi, pa je u 68. minutu susreta šepajući napustio meč. Pretpostavlja se da je u pitanju lakša povreda, te nam ostaje da vidimo hoće li ga ljekarski tim Rome uspjeti osposobiti za nastup u narednom kolu.

Haris Medunjanin

Deportivo La Coruña je ponovo poražen, ovoga puta od Getafea sa 2:1, te je tako nastavio hodati po rubu opasne zone. Almeria ima samo jedan bod manje, te je ekipa našeg Harisa Medunjanina pod velikim pritiskom. Trener Fernandez kao da je prestao da računa na bh. vezistu, koji se u pomenutom susretu nije našao čak ni na klupi za rezervne igrače.

Senad Lulić

Lazio je i nakon ovog kola nastavio da puše u vrat svojim velikim gradskim rivalima Romi, koja je na drugom mjestu udaljena svega jedan bod razlike. Ovoga puta je Lazio savladao Cagliari sa 3:1, a bh. predstavnik u plavom dresu Senad Lulić u igru je ušao u 81. minutu umjesto Miroslava Klosea.

Sejad Salihović

Iako je bio jedan u nizu Bosanaca koji su susrete u Njemačkoj ovog vikenda počeli sa klupe za rezerve, Sejad Salihović je ipak dobio priliku, te ušao u igru u 68. minutu susreta. Međutim, do tada je već odavno sve bilo gotovo, jer je 17 minuta ranije ušla i četvrta lopta Mönchengladbacha u mrežu Hoffenheima. Salihović je do kraja odigrao korektno, a neugodni gosti nisu više uspijevali ozbiljnije zaprijetiti.

Tino-Sven Sušić

Sramotni poraz od gradskog rivala Splita u Hajduku je stvorio jako negativnu atmosferu, a u centru negativnih dešavanja našao se mladi Sušić sa svojim timskim kolegom. On je izvrijeđao novinare nakon završetka susreta, zbog čega je kasnije uputio izvinjenje. Inače, Tino-Sven je odigrao svih 90 minuta susreta za svoj tim.

Izet Hajrović

Nakon povratka sa više nego uspješe reprezentativne pauze, tokom koje je golom protiv Austrije Izet Hajrović uspio vratiti toliko potrebno samopouzdanje, u klubu ga je dočekala ponovo ista situacija. Njegov Werder Bremen je remizirao sa Mainzom bez pogodaka, a Hajrović je ponovo susret odgledao sa klupe. Predstoji mu velika borba na treninzima, u kojoj se jednostavno nekako mora nametnuti svom šefu Ukrajincu Skripniku.

Edin Višća

Basakšehir u posljednjem susretu 26. kola turskog šampionata odigrao je neriješeno na gostovanju kod favorizovanog Bešiktaša (0:0).

Brzonogi krilni napadač odigrao je dobru partiju i bio jedan od zapaženijih igrača u timu Basakšehira, a zamijenjen je u posljednjim sekundama drugog poluvremena. 

Muhamed Bešić

Uprkos protivljenju navijača i rezultatima ankete iz koje se jasno vidi da Muhamed Bešić predstavlja miljenika navijača Evertona, menadžer Roberto Martinez ga i dalje u igru ubacuje tek u posljednjoj trećini susreta. Na njegovu sreću, ovoga puta je ekipa pobijedila golom Jagielke u 16. minutu meča.

Anel Hadžić

Sturm Gratz, čije boje brani Anel Hadžić, jučer je došao do velike pobjede nad Riedom od 2:1, te tako ostao u borbi za plasman u Ligu prvaka. Bh. reprezentativac je kao i do sada bio standardan u redovima svoje ekipe, i odigrao svih 90 minuta susreta.

Sanjin Prcić

Trijumf Rennesa na gostovanju kod Lorienta, protekao je bez nastupa Sanjina Prcića, bh. veznjaka koji je kompletan susret proveo na klupi za rezervne igrače.

Gojko Cimirot

FK Sarajevo je nakon niza razočarenja konačno pružio susret kakav se očekuje od jedne ekipe sa šampionskim ambicijama. Jedini član A-reprezentacije BiH koji igra u bordo dresu, našao se u početnoj postavi svog tima, te pružio jednu dobru partiju.

Milan Đurić

Novi napadač reprezentacije Bosne i Hercegovine Milan Đurić, sa svojom Cesenom je odigrao 3:3 na gostovanju kod Verone. Bh. napadač je bio u početnoj postavi svog tima, a u 76. minutu susreta mjesto je prepustio 33-godišnjem kolegi Davideu Succiju, koji je zabio dva gola i spasio Cesenu od poraza. Bez obzira na subotnje dojmove, njegove godine su prednost nad konkurencijom, pa se nadamo da ne bi trebao izgubiti mjesto u udarnoj postavi.

Vedad Ibišević

U Stuttgartu ništa novo ni nakon 27. kola. Švabe su i nakon gostovanja u Wolfsburgu nastavile da tonu ka "cvajti", a poraz od 3:1, samo ih je ostavio zakucanim na dno. Isto je i sa situacijom Vedada Ibiševića, koji je ko zna koji put po redu susret svoje ekipe odgledao sa klupe, te ponovo ostao bez prilike da pokuša vratiti formu. 

Edin Džeko

Kapiten bh. reprezentacije i prvi napadač Baždarevićeve momčadi, sa svojim Manchester Cityjem u ponedjeljak je poražen na gostovanju kod Crystal Palacea. 

Džeko je u ovom susretu našao svoje mjesto u početnom sastavu, a na terenu se zadržao sve do 66. minute.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.