Košarkaški velikan

Legendarni čudak: 10 činjenica o Shaquilleu O'Nealu

A. Haznadarević

Najdominantniji NBA igrač koji je bio pravi zid koji je pod košem dugi niz godina čekao protivnike, koji su bez obzira na svoja velika imena pred njim bili mali. Shaquille O'Neale i danas važi za veliku košarkašku zvijezdu iako se već četiri godine profesionalno ne bavi ovim sportom, a njegova sama ličnost prepuna je fascinantnih i nerijetko začuđujućih činjenica.

10. Shaq je promašio polovinu pokušaja slobodnih bacanja

Vjerovali ili ne, NBA legenda kakav je Shaquille O'Neal, ima procenat uspješno izvedenih slobodnih bacanja manji od 53 posto. Tačnije 52,7 posto, što je potpuno nevjerovatna činjenica.

9. Nalazi se među top 20 najboljih strijelaca s linije za slobodna bacanja

Iako se vjerovatno pomislilo da je veliki Shaq totalna katastrofa kada su u pitanju slobodna bacanja, naprotiv, on se nalazi na 19. mjestu igrača sa najviše postignutih poena s linije za slobodna bacanja u historiji. Razlog za takvu kontradiktornost je taj što je bio fauliran nevjerovatno mnogo puta pa je pogodio čak 5.935 bacanja.

8. Vlasnik je platinaste ploče

Danas posve nevjerovatno zvuči činjenica da se košarkaška legenda Shaquille O'Neal svojevremeno okušala u vodama rap muzike i ostvarila ogroman uspjeh. Ovaj veliki centar je album "Shaq Diesel" 1993. godine plasirao tako uspješno na tržište da se i danas može pohvaliti sa vlasništvom platinaste ploče, što je mnogo i za muzičare, a ne za jednog sportistu.

7. Shaq je veliki fan kečera

Ne samo da je gledalac američke, Evropljanima glupe pojave kečera, već je i veliki fan WWE-a. O'Neil je više puta svojim prisustvom uveličao ove događaje, a jedno vrijeme su kružile i glasine da će se i sam okušati među kečerima.

6. U NBA karijeri je postigao samo jednu "tricu"!

Nevjerovatno ali istinito. To u stvari i najbolje govori o njegovom putu do uspjeha - strogo držanje onoga u čemu si najbolji. Shaq nikada nije bio dobar šuter, ni s linije za slobodna bacanja ni sa većih distanci, pa je tako registrovano da je u cijeloj svojoj NBA karijeri 22 puta šutirao iza linije za 3 poena, a pogodio - jednom.

5. Ljubitelj je MMA

Sve popularnije kombinovane borilačke vještine koje krase MMA borce, omiljene su jednom od najuspješnijih teških centara svih vremena. O'Neal je čak trenirao MMA dok je još bio profesionalni košarkaš, a publicitet i o toj temi je doveo do nagađanja da će se okušati u kavezu.

4. Zamjenik je šerifa

Jedno od službenih lica policije koje kriminalci definitivno ne bi željeli imati pred sobom je ovaj slavni NBA košarkaš. Shaquille O'Neal je od marta 2005. godine imenovan za počasnog zamjenika šerifa, a bilo je to u vrijeme kada je imenovan za glasnogovornika "Safe surfin" fondacije.

3. Tračevi o neprijateljstvu sa Bryantom su istiniti

Dvije tako velike zvijezde u jednom klubu izazivale su strahopoštovanje kod svih protivnika Lakersa. Ipak, među njima dvojicom stvari nisu baš najbolje stajale, a navodno je sve krenulo od O'Nealove ljubomore na veliku popularnost Kobea. I jedan i drugi su pred novinarima komentarisali život drugog, a stvarni su bili i njihovi sukobi na treninzima.

2. Kažnjen je od strane Saveza glumaca

U proljeće 2000. godine O'Neal je bio na vrhuncu, važio je za najvrednijeg NBA igrača, osvoji je prvu titulu sa LA Lakersima i bio imenovan za MVP-a finala. Kao dio proslave snimio je dobro poznate TV spotove "I'm going to Disneyland". Problem je bio što je Savez glumaca bio u štrajku u to vrijeme, a O'Neal je prešao crtu.

1. Doktor Shaq edukaciju shvata krajnje ozbiljno

Nakon što je veoma rano napustio koledž zbog NBA lige, kao i mnogi profesionalni sportisti, O'Neal je za razliku od ostalih edukaciju i dalje shvatao veoma ozbiljno. Uspio je diplomirati, a po okončanju karijere je odbranio i doktorat. Odmore u periodu međusezone je obično koristio za učenje, a to je posve impresivno za jednog mladog čovjeka koji se već tada finansijski osigurao do kraja života.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.