Mlađi "Zmajevi" vraćaju osmijeh selektoru

Najveće zvijezde u problemima, proradili Hajrović i Prcić

A. Haznadarević

Okosnica fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine sačinjena od velikih igrača koji su već godinama nosioci njene igre, ove sezone je u značajnim problemima. Bilo da se radi o padu forme, suspenzijama, povredama ili nekim drugim razlozima, selektor Mehmed Baždarević nikako nema razloga za zadovoljstvo. Ipak, mlade snage koje su sve prisutnije među "Zmajevima" itekako vraćaju optimizam pred nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a tako je bilo i proteklog vikenda.

Asmir Begović

Reprezentativna "jedinica" Asmir Begović, sa svojim Stoke Cityjem je neočekivano prosuo bodove u meču protiv davljenika Sunderlanda, a upravo je naš sjajni golman doživio jedan od rijetkih trenutaka u karijeri, kada je on jedan od glavnih krivaca za primljeni gol. Nespretna intervencija je još u 1. minutu meča omogućila Wickhamu da pošalje loptu u njegovu mrežu, a do kraja je Stoke tek uspio poravnati rezultat na 1:1.

Ibrahim Šehić

I u derbiju 31. kola azerbejdžanske Premier lige Qarabag Ibrahima Šehića je došao do pobjede savladavši Neftči sa 3:2. Povratnik među reprezentativne čuvare mreže je odradio jako dobar posao, te pomogao timu da pet kola prije kraja sezone dođe na plus od 10 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Baku, te tako dođe nadomak podizanja titule prvaka.

Ratko Dujković

Golman Zrinjskog sa svojim timom je odigrao neriješeno u gradskom derbiju protiv Veleža, a matirao ga je samo Škahić u 20. minutu susreta. Sa ovim remijem je njegov tim čelnu poziciju prepustio Sarajevu koje ima isti broj bodova ali i daleko bolju gol razliku.

Ermin Bičakčić

Nakon što je uvršten u najbolji sastav prošlog kola, Ermin Bičakčić je korektno odradio svoj posao i u meču sa Hannoverom, kojeg je njegov Hoffenheim okončao s važnom pobjedom rezultatom 3:2. Bh. stoper se našao u početnom sastavu, te je odigrao kompletan meč.

Emir Spahić

Kako je zbog incidenta sa zaštitarima na BayAreni prerano završio sezonu i ostao bez kluba, Emir Spahić je jedan od bh. reprezentativaca čije ime se sada najčešće provlači medijima u kontekstu transfera. Iako je priča o njegovom dolasku na Maksimir možda djelovala i previše ozbiljno, činjenica je da nekadašnji kapiten reprezentacije BiH predstavlja svjetski kalibar koji je miljama daleko od toga da ga se može zamisliti ligi poput HNL-a. Turski velikani su najbliži njegovom potpisu.

Ognjen Vranješ

Ekipa Ognjena Vranješa je bila uskraćena za usluge ovog bh. defanzivca na gostovanju kod velikog Galatasaraya i to zbog povrede koju je nedavno zaradio. Gaziantepspor je minimalno poražen, te je ostao u sredini tabele, na 10. poziciji.

Ervin Zukanović

Bh. defanzivac koji u redovima italijanskog Chieva provodi svoje najbolje dane dosadašnje karijere, sa svojim saigračima je izvukao odlični remi od 1:1 sa drugoplasiranom momčadi Serije A Lazijem. Što se tiče Zukanovića on je na terenu proveo prvih 45 minuta, te je u nastavku zamijenjen, a može se pretpostaviti da je opasnost od dobijanja drugog žutog kartona kumovala ovakvoj odluci njegovog trenera.

Edin Cocalić

U 4. kolu doigravanja belgijske Jupiler lige, Mechelen Edina Cocalića je poražen na gostovanju kod Genka sa minimalnih 1:0. Susret je odlučen u 57. minutu meča kada su domaći postigli gol, a kasnije su živci popustili i našem defanzivcu koji je u 74. minutu zaradio direktni crveni karton. Mechelen je uprkos porazu ostao prvi u A-grupi doigravanja.

Mensur Mujdža

Po običaju ove sezone Mensur Mujdža više vremena provodi na klupi nego igrajući u sastavu svog Freiburga. I na gostovanju kod Stuttgarta je bila slična situacija, a priliku je dobio tek da osjeti teren u posljednjih sedam minuta meča. Freiburg je osvojio bod remijem od 2:2, te se i dalje nalazi veoma blizu opasne zone.

Sead Kolašinac

"Seo" se vratio! Ne samo da je fenomenalni bh. bek ponovo bio u početnom sastavu svog Schalkea na gostovanju kod Mainza, nego je uprkos porazu svoje ekipe od 2:0 pružio fantastičnu igru i bio daleko najbolje ocijenjeni igrač ekipe. S ocjenom 8.0 prema izboru Whoscored-a, Kolašinac je istovremeno bio i jedan od najboljih pojedinaca meča, odigrao je svih 90 minuta i u 77. minutu zaradio žuti karton.

Senad Lulić

Igrajući protiv ekipe reprezentativnog saigrača Ervina Zukanovića, Senad Lulić i njegov Lazio se nije posebno proslavio budući da samo stanje na tabeli govori da su u meč ušli kao veliki favoriti. U remiju od 1:1 svoje učešće je imao Lulić sve do 82. minuta susreta kada je zamijenjen.

Sejad Salihović

Hoffenheim je slavio protiv Hannovera i to bez Sejada Salihovića u sastavu. Ni on, kao ni dobar dio drugih bh. reprezentativaca nije standardan u svome timu, te je ovo bio jedan od mečeva kada nije dobio priliku da zaigra ni onih par minuta.

Muhamed Bešić

Već neko vrijeme u nemilosti svog menadžera je i Muhamed Bešić. Njemu naruku ne ide to što je ekipa u posljednje vrijeme počela funkcionisati sjajno, pa tako ni on nema prilike da kao defanzivni igrač u nastavku meča upiše minute. Everton je bez njega odigrao meč sezone porazivši Manchester United sa 3:0.

Anel Hadžić

Ekipa Sturma je imala neočekivano težak posao na gostovanju kod Neustadta, gdje je došla po tri boda potrebna za proboj na željenu drugu poziciju austrijske Bundeslige. Ova posljednjeplasirana momčad je pružila toliko jak otpor da je na meču viđeno čak osam pogodaka, a rezultat je na kraju bio 4:4. Anel Hadžić je bio u početnom sastavu Sturma, a na terenu je boravio do 35. minuta, kada je zamijenjen. Pet minuta ranije je dobio žuti karton.

Sanjin Prcić

Strijelac pogotka i igrač utakmice, to je kratki opis nastupa Sanjina Prcića u susretu Rennesa i Nice. Pokrenuo je ovaj bh. reprezentativac svoj tim koji je do njegovog pogotka u 47. minutu gubio, a kasnije je sjajnom igrom pomogao da Rennes dođe do potpunog preokreta i pobjede od 2:1.

Gojko Cimirot

FK Sarajevo je velikom pobjedom nad Širokim Brijegom preuzelo čelnu poziciju BH Telecom Premijer lige, a jedini reprezentativac Bosne i Hercegovine Gojko Cimirot je odigrao fenomenalnu partiju i pomogao svojim saigračima da dođu do zlata vrijedna tri boda. Zanimljivo je da su upravo zbog njega na Koševo došli skauti Mainza, Hoffenheima i Basela, koji su itekako imali šta vidjeti...

Avdija Vršajević

Katastrofalna serija Hajduka konačno je prekinuta pobjedom na gostovanju kod Slaven Belupa rezultatom 0:2, a bio je to ujedno i debi novog trenera Harija Vukasa koji je naslijedio otpuštenog Gorana Vukčevića. Avdija Vršajević nije bio u sastavu niti na klupi, a sve zbog suspenzije od četiri utakmice koja i dalje traje.

Haris Medunjanin

Ekipa Deportivo La Corune je velikim bodom osvojenim protiv Malage povećala šanse za opstanak u društvu najboljih, a u ovom okršaju 33. kola Primere bh. reprezentativac Haris Medunjanin nije dobio priliku. On je kompletan meč ogledao sa klupe za rezervne igrače.

Tino-Sven Sušić

Smjena na klupi u kratkom roku je osvježila Hajduk, a i pod novim trenerom Tino-Sven Sušić je imao zapaženu ulogu na terenu i odigrao svih 90 minuta za svoj tim.

Izet Hajrović

Dugo vremena je Izet Hajrović čekao na pogodak u Bundesligi, a u meču igranom protiv Paderborna je pogodio kada je ekipi to najviše i trebalo. Bh. ofanzivac je u igru uveden tek u 74. minutu meča, da bi samo minut nakon istrčavanja na teren sa ruba šesnaesterca postigao lijep pogodak.

Miralem Pjanić

U susretu igranom u petak navečer, Roma je sa 2:1 poražena od ove sezone dosta lošeg Intera, te je propustila priliku da na drugoj poziciji pretekne svoje gradske rivale. Što se tiče Miralema Pjanića on je svojom klasom davno prerastao Romu, a to pokazuje i činjenica da je bio najbolje ocijenjeni igrač svog tima. Sa ocjenom 7,8., bio je poravnat sa igračem utakmice Hernanesom, a njegova asistencija je kod gola Nainggolana je priča za sebe. Na terenu je boravio do 78. minuta.

Edin Višća

Pravu katastrofu je Višćin Basaksehir doživio na gostovanju u Bursi, gdje je došao sa ambicijama učvršćenja na četvrtoj poziciji koja osigurava nastup u Evropi iduće sezone. Ekipa Bursaspora je bila potpuno superiorna, te slavila sa 4:1 i preuzela važnu 4. poziciju. Edin Višća je odigrao cijeli meč, a u 44. minutu je zaradio žuti karton.

Milan Đurić

Porazom u 32. kolu Serije A od Genoe, Cesena novopečenog bh. napadača Milana Đurića je ostala tek sa teoretskim šansama za opstanak. Čak osam bodova je udaljena sigurna zona, pa ostaje nada da će bh. napadač i u slučaju ispadanja kluba pronaći bolji angažman. U pomenutom meču se našao u početnom sastavu, te igrao do 80 minuta kada je zamijenjen.

Vedad Ibišević

Iako je u susretu sa Augsburgom konačno dobio priliku da zaigra par minuta, Vedad Ibišević je u posljednjem meču igranom protiv Freiburga ponovo bio jedan od igrača koji su svih 90 minuta presjedili na klupi. Ibišević je samo jedan od igrača Stuttgarta koji su zapali u lošu formu, budući da tim igra katastrofalno i zakovan je za dno tabele.

Edin Džeko

Najveća zvijezda reprezentacije Bosne i Hercegovine je ponovo u problemima. Menadžer Manuel Pellegrini je Edina Džeku potpuno ostavio po strani u posljednjim susretima, te se u strahu od poraza stalno odlučuje za formaciju sa samo jednim napadačem, a to znači da u sastavu ima mjesta samo za Aguera. Ni pred kraj meča Dijamant nije zaigrao, s obzirom na to da je prilika pružena novom napadaču Građana Bonyju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.